Listmania /
Creatief met wol, draad en een lapje stof
Een middagje naaien
Benodigdheden: een naaimachine, een patroon, een hip stofje, een plan van aanpak, een pot thee en een oneindige berg aan pepernoten, marsepein, amandel- en banketstaven. “We naaien zo een maat meer.” Ook niet onbelangrijk is het hebben van naslagwerk. Maar er zijn zo ongelooflijk veel boeken die geheel aan het naaien van jurkjes, rokjes, broeken, hemdjes, mantels, colbertjes en regenjassen zijn gewijd. Wat is nou een fijn boek als je net begint?
Allemaal rokjes - Mme Zsazsa
Het is al een wat ouder boek onder de rokjesboeken, maar het wordt van iedereen aangeraden, vooral door degenen die er al heel wat naaiuren op hebben zitten en al hele garderobes bij elkaar hebben genaaid. Wie voor de eerste keer gaat naaien en gaat Googlen zal de site van Zsazsa al snel tegenkomen. Het is een site vol tips, trips en toffe rokjes. Dus toen mme Zsazsa met een boek kwam, was de euforie bij menig naaister groot. Terecht, zo blijkt. Het boek is al net zo toegankelijk als haar site. Het is makkelijk leesbaar en vooral makkelijk te volgen. In een knip en een naai heb je een rokje gemaakt.
Love at first stitch - Tilly Walnes
Alleen al door de cover krijg je zin om aan een nieuw naaiproject te beginnen en komt helemaal overeen met de titel. Het jurkje, wat jurk Megan blijkt te zijn, is liefde op het eerste gezicht. Nu alleen de stichen nog. Maar met de beschrijving en het patroon dat je achterin het boek vindt, moet dat geen probleem zijn. Zelf voelde Tilly Walnes vier jaar geleden ineens een overweldigende drang om iets te maken, wat niet alleen in rokjes en jurkjes resulteerde, maar ook in dit prachtig vormgegeven boek vol goede tips, foto’s en patronen. ‘Het boek begeleidt je van de absolute basis van het aanbrengen van garen in de naaimachine naar zelfverzekerd kleding maken en een garderobe vol prachtige kleding die je graag draagt – stap voor stap, techniek voor techniek en project voor project.’
Casual chic - Marie Duhamel
Casual chic is different koek. In dit boek geen foto’s die je stap voor stap door het proces begeleiden, maar illustraties, waardoor het net iets moeilijker te volgen is als beginner. Hoe het er uiteindelijk uit komt te zien (of moet komen te zien) is daarentegen wel gefotografeerd. Aan de basis wordt wel veel aandacht besteed. Zo leer je over de verschillende soorten garens die verkrijgbaar zijn, stoffen, naaimachines en de verschillende steken die je met je naaimachine kunt maken. Enfin… met elf basisstukken uit het boek stek je zelf een complete garderobe samen.
Een middagje breien
Breien is in, hip en hot. Menig boek is inmiddels verschenen aan het breifront. De een nog hipper dan de ander. Maar voor degenen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging en een nieuwe breidimensie is er het boek van Barbara Löhnen en Marieke Voorsluijs. Benodigdheden: twee breinaalden in de gewenste dikte en een aantal bollen wol, eveneens in de gewenste dikte.
Club Geluk en het geheim van de gebreide ham – Barbara Löhnen en Marieke Voorsluijs
Altijd al een hamburger, ham of een knallende fles champagne willen breien? Dat kan nu! Met Club Geluk en het geheim van de gebreide ham erbij kun je van ieder voorwerp een gebreide kloon maken. Een zaag, een asbak met smeulende sigaret, een halter of een taart met een kers… de mogelijkheden zijn eindeloos. Dus… voor wie nog een creatief, humoristisch cadeau voor Sinterklaas zocht… Ja, ook het boek, maar laat vooral de creatieveling in jezelf naar buiten komen… Wedden dat je de Sinterklaasshow steelt? Volgens de dames van het boek kan iedereen leren breien en haken. Ook jij!
Een muts voor een muts – Patty Harpenau en Marjolein Hurkmans
‘Een van de leukste hobby’s die een drukke vrouw of man kan hebben is haken of breien. Het is hip, helemaal van deze tijd, allang niet meer truttig en boeven als: het is… Zen.’ Met deze woorden word je de wereld van het mutsen breien ingezogen. En waarom een muts voor een muts? ‘… als je iets moois maakt voor een ander, bijvoorbeeld een trendy muts voor iemand die tijdelijk een kaal bolletje heeft.’ De oorsprong van het boek is kanker. ‘Het kan verbinden of verwijderen.’ De dames gingen de verbintenis aan door het breien en haken van mutsen voor anderen. ‘Dat geeft voldoening, verbinding, het is een teken van liefde, een warm gebaar.’ Dit boek is dan ook veel meer geworden dan alleen aanwijzingen voor verschillende soorten mutsen. Het is allesbehalve een dertien-in-dozijn breiboek. Het is een breiboek met een verhaal.
Een middagje kant haken
Kant haken - Sascha Blasé-van Wagtendonk
Dit boek staat boordevol haakpatronen; van stijlvolle sjaals en romantische accessoires tot woondecoraties. Blogster Sascha geeft tips voor het haken van kant en laat zien hoe je de haakpatronen op verschillende manieren kunt toepassen. Er wordt gebruik gemaakt van zowel dunnen al dikkere garens, er is namelijk heel veel variatie mogelijk. Elk patroon wordt ondersteund met stap-voor-stap beschrijvingen, een haakschema en sfeerfoto's. Geschikt voor haaksters van alle niveaus, want bij elkaar patroon wordt aangegeven hoe moeilijk het is.
Een middagje breien, naaien en haken mét kids
Het complete Ketnet brei-, naai- en haakboek – Hilde Smeesters Wat volwassenen kunnen, kunnen kinderen natuurlijk ook. Want ook kinderen kunnen breien, naaien en haken! In dit boek, wat zichzelf heeft uitgeroepen tot hét standaardwerk voor creatieve kinderen, wordt aandacht besteed aan steken, technieken en mooie afwerkingen van de gemaakte brei-, naai- en haakwerkjes. Het enige dat je moet doen is de instructies te volgen om de leukste spullen te maken. Wat kun je zoals maken? Gekke sokbeesten, een hoes voor een tablet (niet geheel onbelangrijk op die leeftijd), fietshandschoenen, gehaakte diere, een gehaakte vlaggenlijn in alle kleuren van de regenboog, bloemenbroches, een vingergebreide sjaal, en nog veel meer. Van heel eenvoudige tot iets moeilijkere werkjes met of zonder de naaimachine.