Dossier /
Culinaire auteur van de maand: Donna Hay
Stukje biografie
Donna Hay werd geboren op 1 januari 1978 in Sydney, Australië. Ze begon haar carrière op haar negentiende als freelance-receptenschrijfster en assistent-styliste. Na het verschijnen van haar eerste kookboek At my table (1995) werd Donna aangenomen als food editor bij het tijdschrift Marie Claire. Het was daar dat ze de stijl ontwikkelde waar ze wereldberoemd mee is geworden: “Toen ik begon zag je overal foto’s van rijkelijk gedekte tafels en allerlei details die niets met het eten te maken hadden. Dat wilde ik niet. Ik wilde de focus verleggen naar het gerecht en de vers-en puurheid van de ingrediënten centraal stellen, zonder onnodige afleiding.”
Naast kookboeken schrijft Donna een wekelijkse foodcolumn voor een grote Australische krant en verschillende artikelen voor het Britse tijdschrift Living. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen.
Geen extreme diëten, maar puur en simpel
Hoewel Donna ook zelf een tijd met overgewicht heeft gekampt, is ze geen fan van extreme diëten. De oplossing ligt voor haar in fitness, en puur en gezond eten. Ze noemt haar regime “een keuze voor een levensstijl” en de huidige obsessie met gezondheid van bijvoorbeeld het paleodieet “de nieuwe eetstoornis”. Van de andere kant begrijpt Donna ook dat niet iedereen koken leuk vindt of er uitgebreid tijd voor heeft. “Daarom ben ik recepten gaan ontwikkelen die altijd als uitgangspunt hebben dat ze begrijpelijk en eenvoudig moeten zijn, zodat iedereen altijd iets fabulous op tafel kan zetten.”
Boeken
Donna Hay heeft inmiddels al 22 kookboeken geschreven. Daarvan is er een groot aantal ook naar het Nederlands vertaald. Hieronder volgt een lijstje van de meest recente (het Seizoenskookboek niet meegerekend).
Nieuwe klassiekers
Nieuwe klassiekers is met recht de nieuwe kookbijbel. Een zwaar, dik boek, bomvol prachtige foto’s. Basisrecepten worden afgewisseld door bijzondere gerechten als pompoengnocchi.
Hier lees je de Hebbanrecensie.
De basics
De naam zegt het al: In dit boek gaat Donna terug naar de basis. Met behulp van stap-voor-stapfoto’s helpt ze je klassieke gerechten te maken. Zowel voor de beginnende als de meer ervaren kok.
Fresh en light
Ook Fresh en light maakt zijn naam waar. De recepten draaien om lekker én gezond. Donna houdt in dit boek rekening met vetten en koolhydraten, en geeft je gerechten vol granen, eiwitten en groenten.
Zelf iets koken van Donna
Salade van appel en venkel met gezouten, gekaramelliseerde pecannoten.
12 plakken prosciutto
60 ml ahornsiroop
120 g pecannoten
110 g fijne kristalsuiker
1 eetlepel water
1 theelepel grof zeezout
1 eetlepels witte balsamico
2 eetlepels olijfolie
4 kleine rode appels, in dunne plakken
4 babyvenkelknollen, in dunne plakken
Verwarm de oven voor op 160°C/gasstand 2-3.
Leg de prosciutto op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijd de plakken met ahornsiroop en zet 10 minuten in de oven of tot ze krokant en goudbruin zijn. Zet apart.
Schep de pecannoten, suiker en het water en zout goed om in een kom. Verhit een grote antiaanbakpan op matig vuur. Voeg de pecannoten toe en bak 6-8 minuten of tot ze gekaramelliseerd zijn; roer af ten toe. Zet apart en laat afkoelen.
Klop balsamico en olie op in een kom.
Doe appel, venkel, prosciutto en pecannoten in een kom, druppel de dressing erover en schep alles goed om.
VOOR 6 PERSONEN
Bron: Villa d’Arte mei/juni