Nieuws /
Culinaire boeken en auteurs in het nieuws
Zaterdag 13 september stond in Sir Edmund, een bijlage van de Volkskrant een interview dat Mac van Dinther had met Yotam Ottolenghi, vlak voor het verschijnen van Plenty More. Hierin vertelt Yotam Ottolenghi over zijn favoriete ingrediënten. 'In zijn boeken voert Ottolenghi een kruistocht voor aubergines, omdat hij het een geweldige groente vindt, waar veel mensen niet van houden omdat ze niet weten wat ze ermee moeten doen. Het belangrijkste is volgens Ottolenghi dat je aubergine door en door moet gaar maken en er veel olie bij moet gebruiken. Aubergine heeft dat nodig.
En al werd Ottolenghi bekend als groentenkok, hij is geen vegetariër. Hij vindt wel dat de Westerse cultuur geobsedeerd is door vlees. Vroeger was vlees speciaal. Het werd alleen in het weekend gegeten, met de hele familie aan tafel. Naarmate we rijker werden, zijn we steeds meer vlees gaan eten. Ottolenghi vindt dat jammer. Het is niet niks om een dier te doden, daar moeten we ons van bewust zijn. Hij wil echter niet uitgeroepen worden tot een apostel van het vegetarisme. Voor hem staat het pure plezier in eten bovenaan. Daar begint alles mee.'
bron: de Volkskrant
In de Telegraaf van zaterdag 13 september was een paginagroot artikel te lezen over de Gezond eten rage met de vraag of het hier een nieuwe trend of het zoveelste dieetsprookje betreft. Aan het woord kwam onder meer Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit. 'Hij ziet signalen van een omslag. Mensen beginnen de gevolgen te zien van een slechte levensstijl. Onderzoek toont aan dat een ongezonde levensstijl een grote rol speelt bij de ontwikkeling van alzheimer, hart- en vaatziekten, kanker, depressies en angststoornissen. Ter voorkoming van deze welvaartziekten gaat het dus om het hele pakket, waarschuwt Scheidell: naast matig en gevarieerd eten van liefst zo weinig mogelijk bewerkt voedsel, betekt dat niet roken, niet drinken, veel beweging, weinig stress en een stabiel sociaal netwerk. Het is volgens hem de optelsom die gezond maakt. Dat los je niet op met een handje walnoten.
Een heel leven op de schop valt in de praktijk bar tegen. Wat niet helpt volgens Seidell is dat je overal wordt blootgesteld aan verleidingen. Op straat, op stations, overall kun je zoete en vette happen kopen. Er wordt dan wel een kentering gezien maar dat is vooral bij hoger opgeleiden. Het zal echt nog jaren duren voor we onze levensstijl en leefomgeving hebben aangepast.'
bron: de Telegraaf