Nieuws /
Culinette's Top 3 kookboeken van 2014
Culinette (Jeanette van de Lindt) bijt vandaag het spits af.
Of je even je top 3 kookboeken van 2014 wilt uitzoeken en daar een stukje over wilt schrijven. Dat is helemaal zo simpel niet want de favoriete kookboeken, die over het algemeen op een hoekje van de eethoek liggen, wisselen bijna iedere dag. Op dit moment zit ik in mijn Noord-Afrikaanse periode. Maar morgen kan dat zomaar omzwaaien naar Italiaans of Aziatisch. Maar goed, ik begrijp wel wat men zo ongeveer bedoelt met je favoriete kookboek. Dat zijn van die kookboeken die regelmatig als inspiratie dienen of waar je steeds weer uit kookt omdat er zoveel heerlijks in te vinden is.
Hier mijn top 3 van 2014, waarvan er 2 eigenlijk al in 2013 verschenen. Ik heb ze echter zoveel gebruikt het afgelopen jaar, dat ik ze toch graag wil opnemen in dit lijstje.
De smaken van Spanje van Claudia Roden
Claudia Roden gaat niet over één nacht ijs bij het schrijven van een boek. Zeer gedegen onderzoek en veel kennis van zaken maken haar boeken altijd de moeite waard. Ook in dit boek vinden we veel informatie, geschiedenis en technieken en vooral heel veel prachtige recepten met bijbehorende foto’s. Voor mij is de Spaanse keuken de schakel tussen de Europese keuken en de Noord-Afrikaanse en daarom zo bijzonder en toch vertrouwd. Een klassieker dit boek.
De klassieke Italiaanse keuken van Marcella Hazan
Een heruitgave van een bijna 25 jaar oud standaardwerk als het gaat om de Italiaanse keuken. En als Marcella Hazan ergens verstand van heeft dan is het wel van de Italiaanse keuken. Opsmuk tref in dit boek niet aan. Geen foto’s of lange verhalen. Maar wel basisinformatie en heel veel recepten. Van iedere belangrijke (ach, wat is belangrijk) keuken in de wereld zou er zo’n standaardwerk moeten zijn.
Rudolph kookt van Rudoph van Veen
Er zijn mensen die kunnen koken zonder ooit een kookboek open te slaan en er zijn ook mensen die alles opzoeken of graag een kookboek gebruiken ter inspiratie. Dit boek is een uitstekend boek voor mensen die een heel gewone maaltijd op tafel willen zetten zonder frutsels en fratsels. Er wordt bij het maken van kookboeken maar weinig rekening gehouden met deze groep “gewone” huis- tuin- en keukenkoks. Het boek Rudolph kookt is het ultieme kookboek voor beginnende en zelfs voor iets meer geroutineerde koks.
Jeanette van de Lindt