Nieuws /
Cultheld Jan Arends krijgt postuum boekenfeestje
Slechts twee jaar duurde zijn roem. Jan Arends publiceerde in 1972 Keefman, waarin hij openhartig schreef over zijn ernstige depressies, zijn confrontaties met psychiaters en andere onverkwikkelijke belevenissen in de geestelijke gezondheidszorg. Arends kwam daarna met gedichten en verhalen. Zijn oeuvre is klein in omvang, groot in kwaliteit.
De omvang bleef zo beperkt, omdat hij in 1974 zelfmoord pleegde, op de dag dat zijn dichtbundel Lunchpauzegedichten verscheen. Hij zou voor zijn oeuvre de Multatuliprijs krijgen, maar aangezien die bedoeld was voor ‘het stimuleren van de scheppende kunst,’ ging dat niet meer door.
Nobelprijs
Remco Campert was een bewonderaar, en Rudy Kousbroek schreef over Keefman, dat het een boek is, ‘zoals er maar weinig geschreven worden en voor een heel oeuvre met het niveau van het titelverhaal of een verhaal als 'Vrijgezel op kamers' zou ik de Nobelprijs geen overdreven beloning vinden.’
Tijd voor eerherstel, tijd voor een nieuwe generatie genieters. Arie Boomsma, de Vlaamse cabaretier Wim Helsen, Inez van Dullemen en Esther J. Ending vertellen in Pakhuis de Zwijger over waarom Jan Arends hen inspireert. Maar eerst zal het boek Keefman als theatermonoloog gespeeld worden door theatergroep Zeenzucht. Natuurlijk is het door De Bezige Bij en Lebowski heruitgegeven werk van Arends te koop. Helaas niet gesigneerd door de auteur.
Jan Arends Party, vrijdag 21 november, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam, 1900 uur.