Leesclubs /
'Damse dagen' goed ontvangen door Thriller Leesclub
‘De auteur schijnt fan te zijn van James Bond, dus dit zou voor een goed misdaadverhaal moeten zorgen’, zegt Dayenne nog voor ze aan het lezen is begonnen. In die richting denkt ook Alida Klooster. Ze merkt niet geheel onlogisch op dat er misschien wel wat van 007 in het verhaal is verwerkt. Hebban-recensent Raymond Rombout, die clichés, horror en staccato-geschrijf verafschuwt, is namelijk auteur van James Bond-encyclopedieën en kent 007 als zijn broekzak. Het vermoeden dat er de nodige spionage wordt opgevoerd, speelt ook bij Inge Brys: ‘Ik vind de afbeelding van de man met de gleufhoed alvast goed gekozen, doet me wat denken aan de spionageboeken van John le Carré bijvoorbeeld.’ Ze zitten er allen niet ver naast want Rombouts vaste hoofdpersonage Arturo Dias moet infiltreren bij een databedrijf. Dias mag dan wel meer op zijn kerfstok hebben dan 007, maar een sluwe vos is het zeker.
Zoals gewoonlijk zijn er ook een paar kritische noten te horen. In Damse dagen valt de ‘schade’ eigenlijk reuze mee en is er vooral een taalkundig iets wat de nodige Nederlandse lezers is opgevallen: de vlamismen. Zo weet fleurinexx zich geen raad met het woord ‘murw’ en kan Peter Barzilay niet uit de voeten met ‘een piepklein rond puntje’ dat Dias oversteekt, of met de uitdrukking 'Hij gebaart van kromme haas'. Marja Legius op haar beurt weet het zeer te waarderen dat Rombout zijn taal trouw blijft en stelt dat ze in Damse dagen soms een typisch Belgische uitspraak of een typisch Belgisch woord is tegengekomen dat precies past in het verhaal. Rombout zelf haakt nog kort op de kwestie in: ‘Een Vlaamse auteur die in Nederland wordt uitgegeven krijgt een “Hollandse spoeling”. Bij mijn boek is dat niet gebeurd en dus was jullie verbazing terecht. Maar mijn boek is oorspronkelijk bedoeld voor de Vlaamse markt, zodat ondertiteling niet hoeft.’
Over op de scores. HebbanJohan noemt Damse dagen ‘een spannend boek met heel wat verwikkelingen, verschillende verhaallijnen, de nodige achtergrondinfo, een zekere dosis humor en een verzorgd taalgebruik’ en geeft het boek een niet onverdienstelijke 7,8. Van Pierre2268 krijgt Damse dagen de hoogste score, een 9,2! Deze lezer heeft dan ook heel veel positiefs te melden: ‘Het boek staat bol van diverse verwikkelingen, Damme wordt mooi in beeld gebracht, de verhaallijnen vloeien vlot in elkaar over. Het verhaal was heel erg boeiend, goed opgebouwd en had steeds mijn volle aandacht.’ Dat Damme goed op de kaart is gezet door de auteur vindt ook Bellefleur. Ze was nog nooit in Damme geweest maar daar is met dank aan het boek verandering in gekomen. Het boek krijgt een wondermooie 9,0 van haar.
De uiteindelijke scores mogen er ronduit wezen, van een 7,5 voor psychologie tot een 8,5 voor leesplezier. Damse dagen krijgt een 7,9 als gemiddelde eindscore, wat goed genoeg is voor een plek hoog in de middenmoot van de Hebban Hall of Fame.
Wie dit wenst kan de auteur opzoeken op Facebook. 'Raymond Rombout' of 'Arturo Dias'. Dan voegt hij je toe aan de lijst 'Arturo Dias vrienden' en krijg je in de toekomst verder nieuws. Een website is in opbouw. Rombout informeert belangstellenden ook graag over zijn signeerdagen op de Boekenbeurs en in boekhandels, in het najaar. Voor een goed gesprek staat hij altijd open.
Lees ook zijn interviewreeks hier op Hebban, over Vlaamse thrillerauteurs.