De 14 van januari in de categorie YA & Junior
Young Adult Engelstalig
Januari is niet bepaald het moment voor de Nederlandse YA markt. Gelukkig brengen ze in Engeland en Amerika aan het begin van het nieuwe jaar grote namen uit. Zoals Adam Silvera, die ook bij ons het laatste jaar niet meer weg te denken is uit het YA-landschap. Met Infinity Son probeert de contemporary auteur voor het eerst het fantasygenre uit. Het boek komt naar verwachting in juni in Nederland.
Ook de bekende auteurs Ransom Riggs en Karen McManus brengen allebei een nieuw boek uit die zeer waarschijnlijk naar het Nederlands vertaald zullen worden. Dat van Riggs is namelijk het vijfde deel uit de 'Miss Peregrine'-serie, The Conference of the Birds. McManus gaat ook verder op eerder succes; One of Us is Next is het vervolg op het al naar het Nederlands vertaalde Een van ons liegt.
Bridget Kemmerer daarentegen is nog onbekend in Nederlands YA-land, maar heeft de harten van de Engels lezende liefhebbers al veroverd. Een van haar oudere hedendaagse boeken is wel ooit vertaald, Brieven aan de duisternis, maar of dat ook met A Heart So Fierce and Broken en het eerste deel gaat gebeuren? Uitgevers, we roepen jullie op om deze serie op te pakken!
Young Adult Nederlandstalig
Gelukkig komt er wel iéts uit in het Nederlands taalgebied, maar gloort er nog niets nieuws aan de horizon. De twee boeken die verschijnen zijn beiden laatste delen in een serie. Michael Grant en zijn 'Gone'-reeks zijn nog altijd ongekend populair, vooral sinds er een nieuwe trilogie verschenen is in de reeks. Het afsluitende deel hiervan, Held, ligt in januari in de schappen.
V.E. Schwab schrijft fantasy zowel voor YA als volwassenen, en De kleuren van licht ligt in het grijsgebied tussen de twee. Veel Young Adult-lezers hebben jaren geleden al met de auteur kennis gemaakt, want de trilogie verscheen oorspronkelijk in 2015-2017, met daaropvolgend nog een aantal succesvolle duologieën. In Nederland betekende het genieten van versnelde verschijningsdata, want elk half jaar kwam er een nieuw deel uit.
Kinderboeken 7+
De kinderboeken beginnen met een langzame aanloop voor de zelfleesboeken, waarvan het grootste geweld altijd in september en oktober losbarst rond de Kinderboekenweek. Als eerste is er het derde deel uit de 'Max Modderman'-serie, Grappenstrijd van Matt Stanton. Ook kunnen we genieten van twee compleet nieuwe boeken, zoals Gozert van Pieter Koolwijk. Het boek gaat over een denkbeeldige vriend die hoofdpersoon Ties in de problemen brengt.
Martin Howard is een compleet nieuwe naam voor ons, terwijl hij in eigen land al flink wat humoristische kinderboeken heeft geschreven. In De ruimteatlas van Jesse Kreek wil de doodnormale Jesse een doodnormaal cadeau voor zijn moeder kopen, maar dat loopt compleet mis als hij reageert op een vreemde advertentie. Het is het eerste deel uit een serie, dus we kunnen ook in de toekomst blijven genieten.
Prentenboeken
Wat betreft de prentenboeken zien we mooi wat beweging, natuurlijk dankzij de aankomende Voorleesdagen van 22 januari tot en met 1 februari. Natuurlijk mag een nieuw boek van veteranen Marianne Busser en Ron Schröder niet ontbreken, De versjesboom staat vol splinternieuwe versjes van dit duo. Een boek dat je alleen al voor de vormgeving in huis moet halen is Verliefd van Hélène Delforge en Quentin Gréban, dat naast de prachtige prenten ook nog eens heel mooi uitlegt wat liefde is.
Ook kun je je hart ophalen aan boeken met een boodschap in januari. Zo is er Greta en de reuzen van Zoë Tucker en Zoe Persico, geïnspireerd op activiste Greta Thunberg. In het bos worden de dieren en hun huizen bedreigt door reuzen die maar door blijven bouwen. Een mooi vormgegeven en spannend verhaal in een ecologisch jasje. Het kleine eiland van Robert Starling en Smriti Prasadam-Halls sluit daar prachtig op aan. Een Animal Farm voor peuters en kleuters, over ganzen die met hun idee van een eigen hok de vrede op de boerderij verstoren.
Als laatste is er het nieuwe boek van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer, Maar eerst ving ik een monster, voor kinderen die niet willen gaan slapen. Het boek kan voorgelezen én samengelezen worden, en heeft een heerlijke verteltrant. De ouder probeert telkens een eind aan het verhaal te breien, terwijl het kind steeds met een nieuwe twist komt waardoor dat onmogelijk is. Dat wordt genieten tijdens het slaapritueel!
Lees verder
Meer verwachte boeken
Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de Verwacht-nieuwsbrieven.