Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De 16 van november in de categorie van Literatuur en Romans

door Hebban Crew 9 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maand november. Bekijk hier de selectie in de categorie Literatuur en Romans!

Van eigen bodem

Liefhebbers van Hendrik Groen, opgelet! Deze maand verschijnt Opgewekt naar de eindstreep van Neerlands bekendste bejaarde. Het is zijn allerlaatste dagboek, waarin Hendrik wel écht oud en vergeetachtig wordt, te maken krijgt met het coronavirus, en de Oud-maar-niet-dood-club wederom van zich laat horen.

De nieuwe roman van Christiaan Weijts, Furore, brengt de lezer naar verleden én toekomst, naar 1904 en 2054, met Pablo Picasso als verbindende factor. Jeroen Olyslaegers schreef over het zestiende-eeuwse Antwerpen, waar een man tot drie keer toe een echtgenote verliest in het kraambed. Vanuit Amsterdam blikt deze herbergier terug op die jaren in Wildevrouw.

Van International Booker Prize winnaar Marieke Lucas Rijneveld verschijnt ook deze maand een nieuwe roman: Mijn lieve gunsteling gaat over een veearts en zijn ‘uitverkorene’, de dochter van een veehouder, die tijdens een hete zomer toenadering tot elkaar zoeken.

Van Troje tot Montverre

In november verschijnt er ook vertaald werk, van auteurs die we regelmatig terugzien in de bestsellerlijsten. Stephen Fry vult zijn reeks over de Griekse mythen aan met het boek Troje (vertaling: Henny Corver, Pon Ruiter, Frits van der Waa, Ineke van den Elskamp) over de bekende Trojaanse oorlog. Joël Dicker, bekend van De waarheid over de zaak Harry Quebert, schreef een nieuwe spannende roman met de titel Het mysterie van kamer 622 (vertaling: Manik Sarkar). Een schrijver installeert zich in een hotel en besluit een onopgeloste moord op te lossen. Ook De stotteraar (vertaling: Herman Vinckers) van Charles Lewinsky gaat over schrijven: een man, die zijn leven lang al stottert, zet zijn schrijftalent in om zichzelf vooruit te helpen, maar belandt dan toch in de gevangenis. Met brieven, bekentenissen en verzonnen verhalen probeert hij daar de mensen voor zich te winnen die over zijn lot kunnen beslissen.

Bridget Collins kennen we als auteur van De boekbinder. Haar nieuwe roman Het verraad van Montverre (vertaling: Marga Blankestijn) is weer een historische roman met een magische twist. De geheimzinnige flaptekst verraadt echter nog niet veel, maar een exclusieve school in de bergen en een mysterieus spel en personages klinken veelbelovend. De Spaanse schrijfster Almudena Grandes duikt ook in het verleden en verstrengelt de verhalen van een psychiater, een patiënte (die verdacht wordt van de moord op haar dochter) en een verpleegkundige in een inrichting voor vrouwen met elkaar in De moeder van Frankenstein (vertaling: Mia Buursma en Rikkie Degenaar). Bernardine Evaristo vervlecht in Meisje, vrouw, anders (vertaling: Lette Vos) maar liefst twaalf verhalen met elkaar: van een non-binaire socialmedia-influencer naar een 93-jarige vrouw op een boerderij, ze laat aan de hand van al deze personages zien wat ons verbindt in tijden van verdeeldheid.

Afscheid en herinneringen

Sarah Jio is een favoriet van vele lezers op Hebban. In november verschijnt haar nieuwe roman Om nooit te vergeten (vertaling: Harmien Robroch) over een vrouw die haar oude liefde een helpende hand biedt. Dat ze verloofd is, maakt die zaak iets complexer dan eerst gedacht. Laura Imai Messina schreef een verhaal gebaseerd op ware gebeurtenissen: Dingen die we toevertrouwen aan de wind (vertaling: Saskia Peterzon-Kotte) vertelt over een jonge vrouw die bij de tsunami van 2011 haar moeder en haar dochtertje is verloren, en een manier vindt om met haar verlies om te gaan. Anne Jacobs kennen we van haar trilogie 'Het weesmeisje'. Het landhuis (vertaling: Sylvia Wevers) is een op zichzelf staand verhaal, waarin een vrouw veertig jaar na de Tweede Wereldoorlog terugkeert naar het huis dat ze destijds moest verlaten en het in oude glorie probeert te herstellen.

Schrijfster Beth O'Leary stelt in haar tweede feelgoodroman Tot snel! (vertaling: Anne Livestro) een kleindochter en haar oma centraal, die besluiten om van huis te wisselen. De een zoekt de rust op, de ander gaat op zoek naar een nieuwe liefde. Het tweede deel van de 'Happiness'-reeks van Holly Martin speelt zich af rondom Kerst. In Het geschenk van Happiness (vertaling: Patricia Pos) mag Ruby een kerstwinkeltje runnen dat het gehele jaar open is. De Ierse schrijfster Ciara Geraghty vertelt in Achter de horizon (vertaling: Mireille Vroege) over de vriendschap tussen twee vrouwen. Een van hen is op weg naar een kliniek voor levensbeëindiging in Zwitserland. De een reist de ander achterna, samen met haar dementerende vader, die ze niet zomaar achter kan laten. Ze is vastbesloten haar vriendin op andere gedachten te brengen.

Meer Literatuur en Feelgood op Hebban

De 10 best besproken Nederlandstalige literaire debuten van 2020 Wordt vervolgd - feelgood seriedelen in 2020 Meer verwachte literatuur en feelgoodromans Meest gelezen Literatuur en Feelgood Literatuur en Feelgood leesclubs De populairste romans van dit moment Romans met vijf sterren-lezersrecensies Interviews met romanauteurs Fabulous Feelgood Literatuur onder de loep

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven.

Elke dag het laatste boekennieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.



Over de auteur

Hebban Crew

2598 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 16 van november in de categorie van Literatuur en Romans

 

Gerelateerd