Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De 19 feelgoodromans van 2019

door Hebban Crew 10 reacties
Het einde van het decennium nadert en de Hebban Crew blikt terug op een mooi boekenjaar. En niets is leuker dan om het jaar in lijstjes samen te vatten. Welke boeken maakten in 2019 een onuitwisbare indruk? Vandaag de 19 feelgoodromans van 2019, in willekeurige volgorde.

Een woord vooraf

We beginnen met een onvermijdelijke disclaimer. 19 boeken aan het begin van elke maand selecteren is al een flinke opgave, maar evenzoveel boeken over een heel jaar kiezen is vrijwel ondoenlijk. Toch heeft de Hebban Crew een mooie selectie samengesteld met feelgoodromans die op positieve wijze opvielen in het afgelopen jaar. Door goede besprekingen van Hebban-recensenten, door lovende reacties van lezers, door sterrenregens of hoge posities in de Hebban Rank. Natuurlijk missen we nog tientallen boeken die ook zo in dit overzicht zouden passen. Reageer vooral onder dit artikel met de romans waarvan jij vindt dat ze hier ook hadden moeten staan. Zo help je andere lezers bij het vinden van hun volgende favoriete roman. 

De serieschrijvers  

Hier kunnen we uiteraard niet om Lucinda Riley heen. De schrijfster staat al maandenlang in de bestsellerlijst én met haar vijf ‘Zeven zussen’-boeken in de top 10 van de Hebban Rank. Het laatstverschenen deel in die serie, Maan, kreeg tot nu toe al meer dan 1700 beoordelingen op Hebban. Maar er werd op nog meer seriedelen met smart gewacht: zo waren Het eindeloze strand van Jenny Colgan (deel 3), Het Rosie Resultaat van Graeme Simsion (deel 4) en De vergeten Deverill van Sante Montefiore (ook een deel 4) ook boeken die al snel honderden lezersbeoordelingen verzamelden. Van Nederlandse bodem droeg ook Lisette Jonkman haar steentje bij: het derde deel in haar ‘Verkikkerd’-serie, Verknocht, werd vele malen gelezen en bleek voor Hebban-recensent Helma ‘genieten met een grote G’.  

Doorlezen kun je dus met bovenstaande series, maar nieuwe feelgoodboekenreeksen zagen dit jaar ook het daglicht in de boekhandel. Zo schreef Melisa Daley een knuffelbare feelgood met haar eerste reeksdeel Molly en het kattencafé en verzamelde Debbie Johnson eveneens lezers in een café met haar boek Zomer in het Duincafé. Anne Jacobs wist onze Hebban-recensent Anne-Claire niet zo te bekoren met haar roman Het weesmeisje, maar dit boek – evenals de andere delen in de serie – leverde de auteur toch heel veel mooie lezerswaarderingen op.   

 

Van eigen bodem

Dit jaar vinden we een mooi aantal auteurs van Nederlandse bodem terug in dit jaaroverzicht. Wendy Brokers schreef, na een uitstapje naar het YA-genre in 2018, met Leven met een leugen een los te lezen vervolg op haar eerdere roman Baguette met jam voor twee. Dat feelgood meer kan zijn dan een luchtige roman bewees ze daarmee, en dat geldt ook voor Tamara Haagmans, die met De mooiste dag van je leven een ‘originele feelgood met diepgang’ schreef. Gaby Rasters baseerde haar roman Hou me vast zoals ik was op het overlijden van een vriendin en wist daarmee lezers tot tranen te roeren. Meer dan ooit van Marina Folkers kreeg een minder tragisch verhaal als uitgangspunt en neemt de lezer mee naar Frankrijk. Het boek werd enthousiast besproken in een Hebban Leesclub. En dan hebben we nog veelschrijver Jackie van Laren, winnares van een Hebban Award, die in De meisjesmagneet twee tegenpolen bij elkaar bracht en daarmee opnieuw veel lezeressen wist te bekoren.

 

Andere lezersfavorieten

Andere grote namen kwamen óók dit jaar met een nieuw boek. Bestsellerauteur Jojo Moyes keerde terug naar de historische roman met De sterrengever, waarin vijf vriendinnen zich in het Kentucky van de jaren 30 inzetten voor de lokale bibliotheek. Ook Sophie Kinsella, wiens boek Hou je mond! (Can you keep a secret?) nu als verfilming in de bios te zien is, schreef een nieuwe goed ontvangen standalone met de titel Voor wat, hoort wat. Na de ’50 tinten’-serie was het eventjes stil om fenomeen E.L. James, maar dit jaar kwam ze terug met de standalone De Mister, die opnieuw voor vele rode oortjes wist te zorgen. Andere auteurs zochten wederom minder luchtige thema’s op; zo stipt de populaire Colleen Hoover met Mijn belofte aan jou ongewilde kinderloosheid aan, moet het hoofdpersonage uit Dani Atkins’ roman Zonder mij haar leven oppakken na een lang coma en keert schrijfster Diney Costeloe in Familie op de vlucht terug naar haar favoriete onderwerp: de Tweede Wereldoorlog en haar gevolgen.          

  

Meer Feelgood

Elke week de verwachte feelgoodromans in je mailbox? Meld je dan aan voor de Feelgood-verwachtnieuwsbrief. Of breng een bezoekje aan het Feelgood Café voor je dagelijkse dosis feelgood.



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 19 feelgoodromans van 2019

 

Gerelateerd