Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De 19 jeugdboeken van 2019

door Hebban Crew 21 reacties
Het einde van het decennium nadert en de Hebban Crew blikt terug op een mooi boekenjaar. En niets is leuker dan om het jaar in lijstjes samen te vatten. Welke boeken maakten in 2019 een onuitwisbare indruk? Vandaag de 19 jeugdboeken van 2019, in willekeurige volgorde.

Een woord vooraf

We beginnen met een onvermijdelijke disclaimer. 19 boeken aan het begin van elke maand selecteren is al een flinke opgave, maar evenzoveel boeken over een heel jaar kiezen is vrijwel ondoenlijk. Toch heeft de Hebban Crew een mooie selectie samengesteld met kinderboeken die op positieve wijze opvielen in het afgelopen jaar. Door goede besprekingen van Hebban-recensenten, door lovende reacties van lezers, door sterrenregens of hoge posities in de Hebban Rank. Natuurlijk missen we nog tientallen boeken die ook zo in dit overzicht zouden passen. Reageer vooral onder dit artikel met de romans waarvan jij vindt dat ze hier ook hadden moeten staan. Zo help je andere lezers bij het vinden van hun volgende favoriete kinderboek. Een lijst met de opvallendste Young Adult-boeken volgt later deze week.

Opgroeien is zwaar

Boeken waarin de problemen van kinderen centraal staan

Deze categorie kent een mooie verdeling (voor zover dat kan met een oneven aantal boeken) in nationaliteit; drie Nederlandse auteurs tegenover twee anderstaligen. De intussen 91-jarige Dolf Verroen is natuurlijk allang geen onbekende meer, en hij blijft prachtboek na prachtboek afleveren. De samenwerking met Charlotte Dematons is een vruchtbare, Niemand ziet het is alweer hun derde boek. Op gevoelige wijze legt Verroen de worsteling met homoseksualiteit vast. Ook Anna Woltz is geen verrassing, maar liefst 6 van haar boeken ontvingen prijzen – waaronder een Gouden Griffel. Wat wel verrassend is, is dat ze Haaientanden schreef voor de CPNB als Kinderboekenweekgeschenk. Het is niet vaak dat een cadeauboek zo geprezen wordt dat het ook in de Hebban Rank omhoog schiet.

Over Tien vragen aan mijn vader van Evelien Feltzer was het Hebban Jeugdliteratuur Café zeer te spreken: 'Het is een vrolijk verhaal met belangrijke thema's die prachtig door het verhaal verweven zijn.' Antoinette en Katinka gaven beiden 5 sterren. Auteur Adam Baron kennen we al van het mooie De jongen onder water, en Dit ga je niet geloven staat dan ook hoog in de Hebban Rank. Tot slot moeten we het hebben over Mag ik naast je zitten?dat door twee auteurs is geschreven. Sarah Weeks schreef vanuit de Amerikaanse Joe en Gita Varadarajan vanuit zijn nieuwe klasgenootje Ravi, die in een heel andere cultuur terechtkomt. Uitgeverij Lemniscaat staat bekend om het uitgeven van kinderboeken met een maatschappelijke boodschap, en levert ook hiermee weer een mooi verhaal af.

 

Fantasievolle kinderboeken

Deze kinderboeken spelen zich af in onze wereld, maar met een randje magie.

 
 
 
 

De start van nieuwe series; dát zien we terugkomen in het jaar 2019. Het was een moeilijke categorie om uit te kiezen, want er zijn er veel die strijden om een plaats. Degene die er meteen uitspringt is het hilarische Kasper wordt een kip van Sam Copeland. Het gebeurt niet vaak dat een absurdistisch boek zulke hoge lof krijgt. De recensies liegen er niet om, waaronder 5 sterren van VIP Katy. Ook een boek dat absoluut in de lijst opgenomen moest worden is De veger van Jonathan Auxier. Dit kinderboek kwam het afgelopen jaar vanuit het niets overal voorbij als hét mooiste kinderboek van 2019. 

Tom Fletcher kennen we van zijn succesvolle Kerstmisaurus, maar het op zichzelf staande De knerpers is degene die in de Hebban Rank omhoog schiet. Vervolgens hebben we drie boeken die dit jaar verschenen en nog voor het jaar om is al een vervolgdeel uit hebben. Pages & Co van Anna James (want wie droomt er nu niet van om door boeken te kunnen dwalen), De kaarsenmaker van Arranmore, deel 1 in de 'Stormwachter'-serie van Catherine Doyle (in de Hebban 1000) en De magische apotheek van Anna Ruhe (hoog in de Hebban 1000). 

 

Stap een andere wereld in

Kinderboeken om volledig bij weg te dromen. 

 
 
 
 

Om Jessica Townsend kunnen we niet meer heen in 2019. Nevermoor kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury en ook Morrigan Crow en de Wondersmid gooit hoge ogen in het Jeugdliteratuur Café. Maar liefst 5 VIPs deelden 4 en 5 sterren uit. Auteur Piers Torday vliegt op de valreep 2019 binnen (verschijningsdatum eind november) met een eerste deel in een nieuwe serie, De verdwenen magiër. Een boek dat meer onder de radar vloog maar zeker genoemd mag worden is Ottilie en de drochtenjagers van Rhiannon Williams, 'Geen nieuwe Harry Potter of een tweede Grijze jager, maar een uniek verhaal. Weliswaar vol monsters en gevaar, maar ook boordevol emoties en serieuze vraagstukken,' aldus Hebban-recensent Sanne

Ook van de drie laatste auteurs in deze categorie kenden we voor 2019 niets. In het geval van Patricia Forde een gemiste kans, want zij schrijft al een tijdje kinderboeken in eigen land. Haar De woordsmid krijgt van twee van onze Hebban-recensenten 4 sterren en ook het Jeugdliteratuur Café is enthousiast. Jonne Kramer is een Nederlandse debutant met het prachtig vormgegeven Het raadsel van de zee, en debutant Nicki Thornton kreeg voor Hotel de laatste kans een overtuigende 5 sterren van het Café, inclusief uitroepteken. 'Het boek mag dan ook op geen enkel leeslijstje ontbreken, omdat het simpelweg fascinerend en steengoed is.' 

 

Poëtisch mooi

Deze boeken vielen ons onmiskenbaar op.

 
 
 

Om door het totale aanbod poëzie, prentenboeken en non-fictie van 2019 te gaan voor deze lijst, daar was simpelweg geen beginnen aan. Er verschijnen zoveel prachtige kijk- en doeboeken dat de kandidaten eindeloos zouden zijn. Toch zijn er twee die we absoluut willen noemen. Ik wou dat ik een vogel was, samengesteld door diverse auteurs  waaronder Imme DrosHans Monique HagenIngmar HeytzeKoos MeindertsEdward van de Vendel en Bette Westera. Het boek verscheen halverwege het jaar en staat momenteel in de bovenste helft van de Hebban 1000.

Het tweede boek is Verloren woorden van Robert Macfarlane. Hebban-redacteur Lindy zette het al op haar Verlanglijstje, en de rest van de redactie volgde snel. Het prentenboek op groot formaat verscheen half november en is vertaald door Bibi Dumon Tak. Het boek heeft al 5 sterren te pakken en schiet omhoog in de Hebban Rank. 'De originele (prachtig vertaalde) teksten van Robert, samen met de ontroerende tekeningen van Jackie vormen een spektakel voor oog en oor. Voedsel voor je hart en ziel,' zegt Hebban lezer Els.

 

Meer kinderboeken

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van het nieuwste aanbod kinderboeken? Breng een bezoek aan het Hebban Jeugdliteratuur Café en volg hen voor regelmatige boekbesprekingen, buddy reads en binnenkort verwacht-titels.  



Over de auteur

Hebban Crew

2596 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 19 jeugdboeken van 2019

 

Gerelateerd

Hebban Spots

Boekenbengels en Leesbeesten

175 volgers

Welkom bij Boekenbengels en Leesbeesten! Wij zijn dol op kinderboeken. Van prentenboek tot 10+ en 12+, van leesplezier tot leesbevordering, thuis en in de klas: het passeert hier allemaal de revue....