Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De 19 kookboeken van 2019

door Hebban Crew 5 reacties
Het einde van het decennium nadert en de Hebban Crew blikt terug op een mooi boekenjaar. En niets is leuker dan om het jaar in lijstjes samen te vatten. Welke boeken maakten in 2019 een onuitwisbare indruk? Vandaag de 19 kookboeken van 2019, in willekeurige volgorde.

Een woord vooraf

We beginnen met een onvermijdelijke disclaimer. Kookboeken zijn een beetje het ondergeschoven kindje op Hebban. Ze komen weinig aan bod, maar dat betekent niet dat er niet hele mooie kookboeken verschijnen. Aan de lopende band eigenlijk. 19 boeken selecteren was dus een flinke opgave. Toch heeft de Hebban Crew een mooie selectie samengesteld met kookboeken die op positieve wijze opvielen in het afgelopen jaar. Natuurlijk missen we nog tientallen boeken die ook zo in dit overzicht zouden passen. Reageer vooral onder dit artikel met de culinaire pareltjes waarvan jij vindt dat ze hier ook hadden moeten staan. Zo help je andere lezers bij het vinden van hun volgende favoriete kookboek.

Verschillende keukens

Wat verschijnen er toch mooie kookboeken met recepten uit verschillende landen, die de afstand tussen ons en de rest van de wereld net iets lijken te verkleinen. Bijvoorbeeld Bazaar van Sabrina Ghayour, dat het Midden-Oosten naar ons toebrengt met allerlei recepten die ook nog eens vegetarisch zijn. Of Indorock van Vanja van der Leeden, Het Gouden Kookboek van 2019, dat ons veel leert over de Indonesische keuken. Ook Georgina Haydens Cyprus laat je dromen van eten onder de warme zon, door de recepten én de mooie foto’s in het boek.

Iets dichter bij huis vinden we ook mooie boeken. Karin Luiten heeft al flink wat kookboeken geschreven, maar kwam dit jaar met De makkelijke Franse keuken, waarin ze haar favoriete Franse recepten verzamelt, al dan niet met een twist. En Laura de Grave, die eerder al het Amsterdam kookboek schreef, kijkt iets verder in haar nieuwe boek Nederland kookboek, waarin ze op zoek gaat naar de geheimen van de regionale keuken.

 

Vegetarisch

 
 
 
 

Dat we steeds bewuster gaan eten zie je terug in de kookboeken die uitkomen. Er zijn dit jaar heel wat vegetarische kookboeken verschenen, vol met recepten waar je geen vlees bij gebruikt. Deze boeken laten zien dat het mogelijk is om ook zonder vlees een heerlijke maaltijd te bereiden, voor degene die daar nog over twijfelden. De opvallendste is toch wel Veg van de bekende Britse chef Jamie Oliver, die vaak met vlees kookt maar nu op vega-tour gaat. Ook Little Green Kitchen geeft je vegetarische inspiratie, alleen richten David Frenkiel en Louise Vindahl zich meer op makkelijke recepten die je met en voor het hele gezin kunt maken.

Van Nederlandse bodem ook drie boeken vol vegetarisch eten. Misschien een beetje valsspelen, want twee boeken zijn van Isabel Boerdam. De Vegabijbel sluit zich aan in een hele reeks kookbijbels. Het zou geen bijbel heten als het niet vele aspecten van het vegetarisch koken zou behandelen. Ook De hippe vegetariër is van Isabel Boerdam. Dit boek bevat naast recepten ook wijntips en hotspots in verschillende Nederlandse steden. Joke Boon geeft in De vega optie vijftig recepten om zelf vleesvervangers te maken, wat een hele originele insteek is. 

 

Ziet er goed uit

 
 
 
 

Don’t judge a book by it’s cover, zeggen ze weleens. Maar dat is bij kookboeken best moeilijk, want ze zijn allemaal zo mooi. Dat eten moet er natuurlijk wel smakelijk uitzien. In 2019 zijn er een aantal kookboeken uitgekomen die opvielen door hun mooie vormgeving en fotografie. Eentje die niet te missen is door de felle kleuren is Tokyo Culinair van Tim Andersen. De zijkant van de pagina’s zijn knalroze, alleen daarom al zou je het willen hebben. Ook Zwarte zee van Caroline Eden heeft gekleurde pagina’s, je raadt het al: in het zwart.

Kookboeken zijn meer dan alleen recepten, het zijn ook sfeerimpressies. Sobremesa bijvoorbeeld van Sergio Herman, laat je naast recepten ook prachtige foto’s zien van Ibiza. Tokyo Culinair geeft je meer achtergrondinformatie over Japan en Zwarte zee vertelt de culinaire verhalen over de drie steden rond de Zwarte Zee. Najat van Najat Kanaache neemt je mee naar Marokko, en stond dit jaar op de shortlist voor Het Gouden Kookboek.

En dan het boek dat een beetje buiten de boot lijkt te vallen in deze categorie, maar niets is minder waar: Eten met Nijntje van Samuel Levie en Dick Bruna. Volledig in Nijntje-stijl, recepten én verhalen, herkenbaar voor jong en oud. Ook dit boek schopte het tot de shortlist van Het Gouden Kookboek 2019.

 

Bakken

 

Naast kookboeken verschijnt er jaarlijks ook nog een heel scala aan bakboeken. Zo ongeveer de helft hiervan lijkt te komen van Heel Holland Bakt-winnaar Rutger van den Broek. Omdat we echt maar 19 boeken mogen noemen kiezen we er één van hem: Het makkelijke bakboek, vol baksels die (de titel zegt het al) makkelijk te maken zijn. Wie iets meer uitdaging zoekt kan zich buigen over Kleine hartige taartjes van Meike Schaling, de opvolger van Kleine taartjes, de beroemde taartjes van Petit Gâteau die er niet alleen prachtig uitzien, maar ook nog eens heel lekker zijn.

Om in de hapjes te blijven: Laura Kieft van Laura’s bakery publiceerde dit jaar Het borrelhapjes bakboek met recepten waarmee jij je visite kunt imponeren. Dat lukt overigens ook met de recepten uit Brits bakboek van Regula Ysewijn. Dit boek stond op de shortlist voor Het Gouden Kookboek 2019. Succes gegarandeerd.

 

Meer kookboeken

Honger gekregen? Breng een bezoek aan het Hebban Culinair Café om meer te lezen over kookboeken.



Over de auteur

Hebban Crew

2598 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 19 kookboeken van 2019

 

Gerelateerd

Hebban Spots

Culinair Café

25 volgers

Welkom in het Culinair Café, powered by the VIP Club. De chefkoks in dit themacafé zijn Helma, Joke, Marjolein, Selene, Silvia en Renate. In dit café kun je met elkaar praten over kookboeken....