Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De 19 literaire romans van 2019

door Hebban Crew 66 reacties
Het einde van het decennium nadert en de Hebban Crew blikt terug op een mooi boekenjaar. En niets is leuker dan om het jaar in lijstjes samen te vatten. Welke boeken maakten in 2019 een onuitwisbare indruk? Vandaag de 19 literaire romans van 2019, in willekeurige volgorde.

Een woord vooraf

We beginnen met een onvermijdelijke disclaimer. 19 boeken aan het begin van elke maand selecteren is al een flinke opgave, maar evenzoveel boeken over een heel jaar kiezen is vrijwel ondoenlijk. Toch heeft de Hebban Crew een mooie selectie samengesteld met literaire romans die op positieve wijze opvielen in het afgelopen jaar. Door goede besprekingen van Hebban-recensenten, door lovende reacties van lezers, door sterrenregens of hoge posities in de Hebban Rank. Natuurlijk missen we nog tientallen boeken die ook zo in dit overzicht zouden passen. Reageer vooral onder dit artikel met de romans waarvan jij vindt dat ze hier ook hadden moeten staan. Zo help je andere lezers bij het vinden van hun volgende favoriete roman. Een lijst met de opvallendste feelgoodboeken volgt later deze week. 

Vertaalde romans  

 

 

Bekende en onbekende namen binnen de vertaalde literatuur: natuurlijk wachtte een grote groep Hebban-lezers vol smart op het nieuwe boek van Nino HaratischwiliDe kat en de generaal had na aankondiging al snel honderden wil-ik-lezers en verzamelt nu prachtige waarderingen op Hebban. Niet alleen zij schreef wederom een klepper van een boek: ook de Mexicaanse auteur Guillermo Arriaga (eerder al bekend als scenarioschrijfster en regisseur) veroverde begin dit jaar vele lezersharten met zijn pil De ontembare. Zijn landgenote Valeria Luiselli wist de gevoelige snaar te raken met haar roman Archief van verloren kinderen, dat de actualiteit van de migratiestromen tussen haar thuisland en de Verenigde Staten onder de loep neemt. Dat het nieuwe boek van Colson Whitehead ook een succes werd dit jaar was bijna geen verrassing na zijn eerder al goed ontvangen De ondergrondse spoorweg. De jongens van Nickel haalde bovendien de bestsellerlijst. De bekendste naam uit dit rijtje (in ieder geval sinds de populaire serieverfilming van The Handmaid’s Tale) is Margaret Atwood, die met De testamenten heel wat Hebban-lezers voldoening schonk. Hetzelfde doet Rebecca Makkai op dit moment, wier boek Een stralende toekomst aangeprezen werd door het DWDD-Boekenpanel.  

Het debuut

Alleen de cover van dit debuut zorgde al voor een hoge waardering, maar ook de inhoud van Trent Daltons Jongen verslindt heelal was volgens Hebban-lezers zeer de moeite waard.  

 

Oorspronkelijk Nederlandstalige romans 

Veel bekende namen kwamen dit jaar met een nieuwe roman, en die ‘oude garde’ kunnen we niet onbesproken laten. Negen jaar na het verschijnen van zijn debuut was het eindelijk zover: Otmars zonen van Peter Buwalda werd lovend ontvangen met niet alleen meer dan voldoende media-aandacht, maar ook met vijf ballen in NRC, de volle waardering van vijf sterren op Hebban en een nummer 1-positie van de Hebban Rank. Eén van Neêrlands bekendste auteurs kwam ook met een nieuwe roman: in Alle tijd van Ronald Giphart, op Hebban met vier sterren gewaardeerd, staat een vriendengroep centraal. Ook Oek de Jong en Maarten ’t Hart breidden hun oeuvre uit. De eerste met de in De Wereld Draait Door geprezen roman Zwarte schuur, die nu al bijna 200 waarderingen op Hebban wist te verzamelen, de tweede schreef weer ‘een typische ’t Hart’ met De nachtstemmer. Prijswinnend auteur Stephan Enter viel overigens ook de eer te beurt door het DWDD-boekenpanel genoemd te worden. De Belgisch-Marokkaanse schrijver Ish Ait Hamou (overigens voornamelijk bekend als danser en tv-presentator) had dat zetje niet nodig en verzamelde voor zijn roman Het moois dat we delen al snel na verschijnen dit najaar tientallen waarderingen.  

Het zijn echter niet alleen mannelijke auteurs in deze lijst, want nieuws was er ook van Hanna Bervoets; zij verdiende met Welkom in het Rijk der zieken een prachtige 5*-recensie op Hebban en wist bovendien de Hebban 1000 te bereiken. Schrijfster Anne Eekhout kreeg eveneens de volle waardering van een Hebban-recensent voor haar Nicolas en de verdwijning van de wereld en dat geldt ook voor Eva Meijer, die met Voorwaarts een roman schreef die treffend is voor een jaar waarin klimaat- en vleesdiscussies de boventoon voerden. Toneel- en romanschrijfster Marijke Schermer (NRC noemde haar ‘een van de interessantste schrijvers van Nederland) heeft het eveneens over normen en waarden in haar nieuwste roman Liefde, als dat het is.    

De debuten

Twee Nederlandstalige debuten moeten genoemd worden en dat zijn Honden huilen niet van Anne Moraal (‘Geslaagd debuut van een geboren verteller’) en het eerste prozawerk van de jonge Vlaamse dichter Charlotte Van den Broeck waarin ze feit en fictie in dertien verhalen mengt.

  

Meer Literatuur

Elke week de verwachte literaire romans in je mailbox? Meld je dan aan voor de Literatuur & Romans-verwachtnieuwsbrief



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 19 literaire romans van 2019

 

Gerelateerd