De 19 thrillers van 2018
1. Het negende gebod van Chris Houtman
Na hoge ogen gegooid te hebben met zijn debuutthriller Akte van berouw waarmee hij werd genomineerd voor de Gouden Strop en de eerste Hebban Thriller Clubprijs won, volgden in 2018 maar liefst twee thrillers van de Nederlandse schrijver Chris Houtman. En het bleef niet bij deze publicatie, ook het uiterst actuele Getal van het beest kwam dit jaar erbij in het oeuvre van Houtman.
2. Oktober van Søren Sveistrup
De Deense scenarioschrijver Søren Sveistrup was verantwoordelijk voor het enorme succes van de misdaadserie The Killing, waardoor half Europa gegrepen werd door de mysteries waarmee de kabeltrui-dragende Sarah Lund mee in aanraking kwam. De hoge verwachtingen bij zijn debuutthriller Oktober werden dan ook ruimschoots ingelost. Sveistrup hanteert een net zo beeldende schrijfstijl als hij liet zien in zijn filmische werk. ‘Ik was gewend aan het werken met andere teamleden, maar als je een boek schrijft ben je echt op jezelf aangewezen. Pas toen besefte ik me dat een boek heel bijzonder is omdat je lezers de gelegenheid geeft om een eigen voorstelling van de scènes te maken of hoe personages eruitzien. Jij als schrijver geeft enkele hints en aanwijzingen, maar de lezer ontwikkelt eigen beelden. Daarom vind ik het een privilege als mensen je boek gaan lezen,’ zei Sveistrup in een interview met Hebban.
3. Lazarus van Lars Kepler
Het Zweedse auteursduo Lars Kepler is erin gespecialiseerd om hun lezers op het punt van hun stoel te laten zitten. En zelfs na het omslaan van de laatste bladzijde spookt die cliffhanger nog dagen door je hoofd. De beloning is er nu in het bloedstollende nieuwe seriedeel Lazarus waarin hoofdpersonage Joona Linna terugkeert. De Hebban Thriller Club is razend enthousiast en deelde unaniem vijf sterren uit voor deze thriller. Hun groepsrecensie lees je hier.
4. Gespleten van Karin Slaughter
Lezers kunnen de klok erop gelijk zetten, want de zomer breng je meestal door met een nieuwe thriller van de Amerikaanse 'queen of crime' Karin Slaughter. Dit jaar verscheen haar nieuwe standalone Gespleten die maar liefst acht weken de koppositie had in de Bestseller 60. Het verhaal waarin een dochter achter het geheime leven van haar moeder komt maakt veel indruk bij lezers. Goed nieuws voor de fans van Will en Sara: deze geliefde seriepersonages keren in 2019 terug!
5. Het Pilgrim Fathers-complot van Jeroen Windmeijer
Leiden schudt weer op haar grondvesten in de nieuwe thrillervan Jeroen Windmeijer als het lijk van de voorzitter van de plaatselijke vrijmetselaarsloge wordt aangetroffen. Inmiddels heeft de Nederlandse thrillerschrijver de oversteek naar de andere kant van de wereld gedaan; zijn thriller Het Pauluslabyrint is nu ook vertaald naar het Engels.
6. De dag van de doden van Nicci French
Afscheid nemen van een seriepersonage is nooit fijn nadat je zo verbonden bent geraakt met hun leven. Voor het Britse auteursduo werd het tijd om de serie rond psychotherapeute Frieda Klein af te sluiten in De dag van de doden. Frieda Klein staat voor de grootste uitdaging; voor altijd de banden verbreken rond het mysterie van seriemoordenaar Dean Reeve. Lukt het haar om de laatste confrontatie aan te gaan?
7. Marionet van Daniel Cole
Het vervolg op zijn met sterren overladen debuut en bestseller Ragdoll liet gelukkig niet al te lang op zich wachten. Daniel Cole schrijft in Marionet verder over het rechercheteam dat in het eerste boek werd geïntroduceerd. Rechercheur Emily Baxter krijgt te maken met een nieuwe zaak die haar akelig bekend voorkomt: een lichaam dat in dezelfde onmogelijke houding is opgehangen aan draden als bij de Ragdoll-moorden. 'Daniel Cole is perfect in staat om aan de juiste touwtjes te trekken en heeft met Marionet alleszins bewezen geen eendagsvlieg te zijn,' schrijft Hebban recensent Katy in haar recensie.
8. President vermist van Bill Clinton en James Patterson
De meest bijzondere samenwerking van dit jaar komt op naam van ex-president Bill Clinton en bestsellerauteur James Patterson. Samen schreven ze President vermist waarin de lezer een tipje van de sluier krijgt over welke beslommeringen een president een beslissing moet maken, en welke gruwelijke gevolgen dat kan hebben. Chef Hebban Sander Verheijen en redacteur Soraya Vink bespraken de thriller in een Boekenpraat.
9. De buitenstaander van Stephen King
Laat het maar aan de Amerikaanse bestsellerauteur Stephen King over om een meeslepend verhaal te vertellen dat je op het puntje van je stoel laat zitten. Na het succes van de thriller Schone slaapsters, die hij samen met zijn zoon Owen King schreef, kwam King dit kalenderjaar met een bijna 600 pagina tellende thriller. 'Een verbazingwekkend, meesterlijk staaltje hocus pocus. Stephen King is geen outsider,' oordeelde Hebban recensent Guy in zijn recensie.
10. Het meisje in het ijs van Robert Bryndza
Hij wordt al vergeleken met bestsellerauteur M.J. Arlidge en binnen korte tijd wist de Engelse schrijver Robert Bryndza ook een schare fans achter zich te krijgen. De stoere Erika Foster speelt de hoofdrol in zijn thrillers, waarvan Het meisje in het ijs het eerste deel is. Binnen een rap tempo komen de andere delen nu in Nederlandse vertaling op de markt. Ben jij al gegrepen door deze hype?
11. De vrouw in het raam van A.J. Finn
Zelf werkte de Amerikaan Daniel Mallory geruime tijd in het boekenvak voor hij zich waagde aan het schrijven van zijn debuutthriller De vrouw in het raam. Met een overweldigend succes werd de wereldwijde rechten van het boek verkocht en is inmiddels de blockbuster verfilming op komst waarin verschillende Hollywood actrices hun opwachting maken. Nu heeft hij de identiteit als schrijver aangenomen, welkom A.J. Finn. Maar toch mist de Amerikaan zijn oude leven soms, verklaarde hij in een interview met Hebban: ‘Ik mis mijn collega’s vooral, het sociale contact dat je hebt als je in het boekenvak werkt. De ins en outs van het vak; ik hield er heel erg van om mee te helpen met marketing ideeën en het meedenken wat betreft covers en titels.’
12. Persona van Soraya Vink
Na drie jaar grondige research en uren achter de laptop publiceerde Hebban-redacteur Soraya Vink dit jaar haar debuutthriller Persona. Het verhaal over een ex-infiltrant die de grens tussen de boven- en onderwereld probeert te bewaken gaat over het grijze gebied tussen het kiezen voor de familieband of de wet. Hebban-recensent Onno onthaalde het boek enthousiast in zijn recensie en schrijft: 'Met dit debuut maakt Soraya Vink de hoge verwachtingen waar. Het verhaal boeit, heeft afwisseling en bevat een plezierige schrijfstijl. Allemaal ingrediënten die een boek de moeite waard maken om te lezen.'
13. De nachtploeg van Michael Connelly
Hij trekt al jaren op met zijn seriepersonage Harry Bosch, maar Michael Connelly introduceerde dit jaar een nieuw seriepersonage. Ja, een vrouw! Renée Ballard werkt in de nachtdienst bij de politie van Los Angeles en strijdt ervoor dat onrecht niet de overhand neemt. De thriller sleepte de titel VN Thriller van het Jaar in de wacht en leverde Connelly een hoop nieuwe fans op die zijn eerdere werk inmiddels ook gretig lezen.
14. De jongen in het graf van Toni Coppers
Zijn seriepersonage Liese Meerhout heeft inmiddels een eigen televisieserie en geestelijk vader Toni Coppers werkt gestaag verder aan haar toekomst. Het veertiende deel getiteld De jongen in het graf leverde een nominatie voor de Hercule Poirotprijs 2018 op en hij won de publieksprijs bij de Lang Zullen We Lezen verkiezing. In dit boek moet hoofdinspecteur Michel Masson afrekenen met een demon uit het verleden. Vijf leden van de Hebban Thriller Club toetsten dit boek al in een aflevering van Hot or Not.
15. Exit van Willem Asman
Willem Asman won eerder dit jaar de Gouden Strop voor zijn thriller Enter, waarin hij het Rebound imperium introduceerde. Exit is het slotstuk van de spannende trilogie waarin de lezer kennismaakt met een getuigenbeschermingsprogramma. Tyler en haar dochter worden meegesleurd in een chaos als blijkt dat hun nieuwe identiteit nogal wat moeilijkheden met zich meebrengt.
16. De Krijtman van C.J. Tudor
Meer nieuw talent uit Engeland vinden we terug bij C.J. Tudor, 'maar noem me maar Caz', zei ze tegen Hebban redacteur Soraya Vink in een interview. Tudor is het voorbeeld van een schrijfster die zolang aan haar droom werkte dat ze met haar eersteling lezers wereldwijd wist te veroveren. ‘Een Nederlandse vriendin gaf mijn dochtertje een grote verpakking met gekleurd stoepkrijt. Aan het einde van de middag zat ik samen met mijn dochtertje op onze oprit en vroeg ze keer op keer of ik verschillende mannetjes wilde tekenen. Toen ik ’s avonds de hond uitliet, viel mijn oog op de duistere oprit naar ons huis en zag ik pas dat het asfalt bezaaid was met deze figuren,' vertelde Tudor. En zo geschiedde, de rest lees je in haar spannende debuutthriller.
17. De jongen in de sneeuw van Samuel Bjørk
Het was even geduld oefenen voor de fans, maar daar kwam de Noorse Samuel Bjørk ein-de-lijk met een nieuwe thriller met Holger Munch en Mia Krüger in de hoofdrol. Want die cliffhanger van zijn tweede boek moest toch wel opgevolgd worden?! Inmiddels heeft de bestsellerauteur bekend gemaakt te werken aan een vierde deel, met dit keer alleen Mia Krüger in de hoofdrol.
18. Cody van Bernice Berkleef
Een leeg kinderbedje, een moeder in paniek, waar is de vader? Bernice Berkleef debuteerde met een verhaal waarvan ouders spontaan kippenvel zullen krijgen. Redacteur Noor Houtakkers van The House of Books tipte het boek van de zomer al op Hebban: 'Cody grijpt je op de eerste pagina al bij de keel en laat je vervolgens niet meer los. Als lezer word je heen en weer geslingerd tussen medeleven en gerechtigheid. Wie heeft dit gedaan? En waarom? De onverwachte plotwending zorgt ervoor dat je je strandbedje niet zult verlaten.'
19. Arizona blues van Elvin Post
Hij geldt als een van de meest gewaardeerde thrillerschrijver in Nederland en dit jaar verblijdde Elvin Post zijn fans met een nieuwe thriller. Dit keer met een bovennatuurlijk tintje... 'Fans van de Netflixserie Fargo zullen zich prima vermaken met het nieuwe boek van Elvin Post. Het heeft dezelfde absurdistische sfeer waarin een ‘masterplan’ volledig uit de hand loopt. De lezer kijkt als het ware vanaf de zijlijn toe hoe bepaalde zaken beraamd worden, maar alsnog een vreemde wending nemen,' schreef Hebban redacteur Soraya Vink in haar Crew Review.
Welke in 2018 uitgebrachte thriller behoort vanaf nu tot jouw favorieten? Laat het weten in een reactie onder deze lijst!