De 22 van februari 2020 in de categorie YA & Junior
Young Adult
YA uitgeverij Blossom Books komt met een nieuwe auteur. Het debuut Rosie hartje Jack van Mel Darbon gaat over doorzettingsvermogen en liefde met Down. Ook (Not) so perfect verschijnt in februari, geschikt voor de wat jongere YA-lezers door de Nederlandse Linda van de Pol, een humoristisch maar confronterend verhaal over een meisje met faalangst.
Ook een debuut is het boek van Jenni Hendriks en Ted Caplan, waar Hebban een leesclub mee organiseert. Het verhaal draait om Veronica, die een roadtrip maakt om een abortus te kunnen plegen en veel grappiger is dan het klinkt. Britse auteur Paul Dowswell kennen we in Nederland niet echt, terwijl hij al 13 YA- en jeugdboeken op zijn naam heeft staan en maar liefst 30 non-fictie titels. Uitgeverij Kok komt met een nieuwe editie van Ausländer, een spannend verhaal over de Tweede Wereldoorlog.
Bij de Engelstalige YA kijken we echt uit naar het nieuwe boek van Becky Albertalli, samen geschreven met Aisha Saeed, Yes No Maybe So, over twee tieners die verstrikt raken in de lokale politiek. Ook in Comics Will Break Your Heart komen twee touwtrekkende tieners aan bod, hier door een rechtzaak.
Iemand die alleen staat is de hoofdpersoon in No True Believers van Rabiah York Lumbard, een moslimmeisje dat onterecht van een terroristische actie wordt beschuldigd. De persoonlijke strijd gaat nog even door in The Pieces of Ourselves van Maggie Harcourt, waarin een tiener niet meer met mensen om durft te gaan na gediagnosticeerd te zijn als bipolair. Even iets heel anders (ook wel eens fijn) is The Between van David Hofmeyr, waarin de beste vriendin van Ana Moon is verdwenen in een van de zeven realiteiten van de aarde. Perfect voor fans van Marie Lu!
Kinderboeken
Zoals gewoonlijk is het heerlijk snuffelen tussen de kinderboeken. Matt Haig is allang geen onbekende meer en komt met Eefje en de dieren met een heerlijk verhaal over een meisje dat met dieren kan praten. Ook Lucy Strange met Ons kasteel aan zee laat ons hart snellen kloppen na het mooie Het geheim van het nachtegaalbos uit 2017. Een boek waarvan we net pas ontdekt hebben dat we er niet op kunnen wachten, is De laatste helden op aarde van Max Brallier, dat wordt vertaald dankzij de Netflix-bewerking.
In Het geheim van de malamander van Thomas Taylor zoekt een jongetje dat goed kan speuren naar de ouders van zijn vriendin. Dat principe is omgedraaid in Sleutels van Annemarie Jongbloed, want waar hoort die gevonden sleutel bij? In Salomé Snel en de juwelendief van nieuwkomer Thirza van der Lugt is Charlie juist helemaal niet op zoek naar avontuur, tot hij verstrikt raakt in de missie van zijn klasgenootje. Tot slot probeert Giel de geest van zijn overleden opa op te roepen, maar dat gaat helemaal mis in De geest van de meesterdief van Tjerk Noordraven.
Prentenboeken met een boodschap komen in februari ook aan de orde, zoals De koffer van Chris Naylor-Ballesteros, waarin een vreemdeling verschijnt. Plaats voor verdriet is er in De ballonnen van opa, waarin Jessie Oliveros beeldend uit weet te leggen wat dementie is. Mooie lessen kunnen er ook worden gehaald uit Anansi en de gulzige tijger, de eerste in een nieuwe reeks van Anansi-bewerkingen voor de jongste generatie.
Volg in Cotton zoekt een vriendje van Emily Gray en Marijke Vos een klein katoenbolletje tijdens zijn lange reis op zoek naar een vriendje; van de velden tot kleding. En natuurlijk mag ook de nieuwe Mark Janssen niet ontbreken: in Raar vinden de dieren een voorwerp waardoor ze er heel gek uit gaan zien... Als laatste noemen we Ik kom je redden!, een omkeerboek van Marloes Kemming waarin een prins en een prinses tegelijkertijd ontdekken dat de ander in gevaar is, en ze erop uit trekken om elkaar te redden.
Lees ook
Meer verwachte boeken
Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de Verwacht-nieuwsbrieven.