De 22 van oktober in de categorie van Literatuur en Romans
Nederlandstalig
Deze maand zien we enkele bekende namen terug in de verwachtlijst. Judith Visser schreef een vervolg op haar succesvolle autobiografische roman Zondagskind en vertelt in Zondagsleven over het volwassen leven van Jasmijn, die met autisme leeft. Ernest van der Kwast (bekend van Mama Tandoori) schreef Ilyas, een roman over een man die door hulp te bieden aan een ander zijn eigen leven betekenis probeert te geven. In De terugkeer van Esther Gerritsen gaat het hoofdpersonage op zoek naar de waarheid rondom haar vader, in wiens zelfgekozen levenseinde van vele jaren eerder zij nooit heeft geloofd. Acteur en muzikant Thomas Acda komt met zijn tweede roman, Scenario, waarin een singer-songwriter naar New York vertrekt om een cursus scenarioschrijven te volgen en diep in de problemen raakt.
Twee oud-genomineerden van de Hebban Debuutprijs komen in oktober voorbij: Sien Volders was in 2018 genomineerd met haar roman Noord en komt nu met Oogst. Hannelore Bedert stond in 2019 op de shortlist voor dezelfde prijs en van haar hand verschijnt de novelle Bruna. We zien ook twee debutanten terug. Tynke Hiemstra schreef met Rook een roman over de gevolgen van #MeToo-beschuldigingen op een gezin. De Vlaamse journaliste en columniste Fleur van Groningen schreef eerder al non-fictie, maar debuteert nu in de literatuur met Swingers, een komedie over de wereld van seksclubs.
Actualiteiten
De onsterfelijken van Teheran van Ali Araghi is een echte familiesaga met een vleugje magie, dat laat zien hoe een familie in een verdeeld land probeert te overleven. In de spannende roman Het licht is hier veel feller van de Oostenrijkse Mareike Fallwickl staat ook een #MeToo-situatie centraal in het leven van een ooit gevierd bestsellerauteur. De Argentijnse Samantha Schweblin volgt in haar roman Duizend ogen twaalf personages die een surrogaathuisdier adopteren die op afstand via software bestuurd wordt. Met een klein horrorelement beschrijft de auteur zo de gevaren van social media.
Bovenstaande drie boeken draaien allemaal om klimaatverandering. In Greenwood van Michael Christie reizen we naar af naar 2038, naar een van de laatst overgebleven bossen na de Grote Droogte. Zijn hoofdpersonage duikt in haar familiegeschiedenis en ontdekt een groot geheim. Maja Lunde wisselt ook tussen twee tijden, het Noorwegen van 2017 en het Frankrijk van 2041, en toont in Het einde van de oceaan de impact van klimaatverandering. Marjan Brouwers zoekt het lokaal op in Leegland, waarin Nederland door de coronacrisis, een nog erger virus en een klimaatoorlog onherkenbaar is veranderd. Haar personages proberen vanuit Amersfoort-aan-Zee te onstnappen naar het Leegland boven Zwolle, waar hoop gloort voor een beter leven.
Engeland en Japan
Japan is hot, zowel romans over Japan als die van Japanse auteurs vinden hun weg naar de Nederlandse en Vlaamse boekwinkel. Julie Caplin schrijft in De kleine theewinkel in Tokio over een reisblogger die in Japan de man tegenkomt die jaren eerder haar hart brak. De titel van Het verhaal van de kat die boeken wilde redden van Sosuke Natsukawa zegt al genoeg: een jongen, een erfenis, een tweedehandsboekhandel en een pratende kat zijn de ingrediënten van deze roman.
Liefhebbers van Jane Austen kunnen zich verheugen op de roman Miss Austen van Gill Hornby, die het (gefictionaliseerde) verhaal van Cassandra, de zus van Jane, opschreef. Ze werd geïnspireerd door de vraag waarom er in de nalatenschap van Jane Austen zo weinig van haar correspondentie is teruggevonden. Elizabeth Day, die eerder furore maakte met de roman Het feest, neemt de lezer in Schaduwstad mee naar de hedendaagse Engelse gegoede klasse. Het is een verhaal over een miljonair die gebukt gaat onder de verdwijning van zijn dochter jaren geleden.
Feelgood
Lucinda Riley weet van geen ophouden: haar nieuwe roman De zilverboom gaat het ongetwijfeld weer goed doen in de bestsellerlijsten. Het verhaal draait om Greta, die door een tragisch ongeluk haar geheugen is verloren en haar eigen verleden probeert te ontrafelen.
En omdat we in dit gekke coronajaar wel wat extra kerstmagie kunnen gebruiken lichten we ook drie romans uit die je alvast in de stemming brengen. In Twaalf dagen voor kerst van Jenny Bayliss schrijft de beste vriendin van Kate haar in bij een datingbureau, dat belooft eenzame singles te helpen om liefde te vinden voor de kerstvakantie begint… Nog meer fijne feelgood in Lizzie Shanes Kerstmis met een staartje, over een hondenasiel, een hondenliefhebber en de man die het asiel wil sluiten. Ally heeft twaalf dagen de tijd om voor elke hond een nieuw huis te vinden. Liefhebbers van de romantische verhalen van Julie Klassen, gesitueerd in de Engelse Regency-periode, kunnen zich bovendien verheugen op feestelijke taferelen in haar bekende plattelandsdorpje in Kerst op Ivy Hill.
Meer Literatuur en Feelgood op Hebban
De 10 best besproken Nederlandstalige literaire debuten van 2020 Wordt vervolgd - feelgood seriedelen in 2020 Meer verwachte literatuur en feelgoodromans Meest gelezen Literatuur en Feelgood Literatuur en Feelgood leesclubs De populairste romans van dit moment Romans met vijf sterren-lezersrecensies Interviews met romanauteurs Fabulous Feelgood Literatuur onder de loep
Meer verwachte boeken
Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven.
Elke dag het laatste boekennieuws in je mailbox?
Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.