De 24 van augustus in de categorie non-fictie
Geschiedenis
Er verschijnen deze maand vier noemenswaardige boeken die iets vertellen over de geschiedenis. We leren in De Vikingen van Vikingenexpert Neil Price nieuwe informatie over het tijdperk van 750 tot 1100, waarin de Vikingen hun wereld vergrootten. Het witte goud gaat over de geschiedenis van opium, dat mede onze wereldgeschiedenis heeft bepaald.
In Jacht op de barnsteenkamer vertelt Jerker Spits over de barnsteenkamer, misschien wel het grootste vermiste kunstwerk uit de geschiedenis. En de Historische streekatlas (het 'vervolg' op de Historische atlas NL) gaat op zoek naar de achtergrond van onze streeknamen. Via oude kaarten en documenten ontdekken we dat de meesten hun oorsprong hebben in de middeleeuwen en al eeuwenlang meegaan.
Culinair
Kookboeken! Er verschijnt in augustus een nieuw kookboek van Jamie Oliver, de chef die geen introductie meer nodig heeft. In zijn vorige boek VEG ging hij op vegetarische tour, in 7x anders kookt Oliver met 18 favoriete alledaagse ingrediënten. Wat je ook kunt doen met alledaagse ingrediënten is Inmaken. In het gelijknamige boek vind je meer dan 300 recepten waarmee je je groenten en fruit kunt bewaren voor later.
Ook verschijnen er deze maand twee mooie vegan kookboeken. Vegan soul food staat vol kleurrijke comfort food recepten (voor élke mood). Milou van der Will geeft je in Vegan East veganistische recepten uit de Oosterse keuken. Bomvol smaak en ze staan nog snel op tafel ook!
Wereld & klimaat
In deze vier boeken bekijken we de wereld op verschillende manieren. Twee klimaatboeken die we al in eerdere artikelen genoemd hebben, maar die deze maand dan eindelijk verschijnen: Red het klimaat van de Dalai Lama, een pamflet waarin hij een oproep doet om gepassioneerd te werken aan een betere planeet, en De toekomstige aarde, waarin klimaatwetenschapper Eric Holthaus vertelt hoe we de klimaatverandering van de afgelopen 3 decennia om kunnen keren.
Met Mythische fietstochten in Europa stappen we op de fiets, het boek van Lonely Planet bevat prachtige foto's en fietsroutes. Voor de actieve mensen die deze zomer niet stil willen zitten. En Philipp Blom schreef het filosofische essay Het grote wereldtoneel, waarin hij laat zien hoe het mogelijk is dat het Westen niet ondanks, maar juist vanwege vrede en welvaart in een crisis verkeert.
Memoires & biografieën
Deze maand lees je vier uiteenlopende levensverhalen. Bijvoorbeeld het verhaal van Maria Montessori, dat in dit gelijknamige boek voor het eerst in detail wordt verteld. Wild thing is de biografie van Jimi Hendrix door Philip Norman. Het is de eerste biografie waarin de grootsheid en de tragiek van Hendrix’ korte leven samenkomen en de mysterieuze omstandigheden van zijn dood worden ontrafeld.
Haagse jaren vertelt de politieke memoires van Ruud Lubbers, de langstzittende premier van Nederland. Dit boek zou eigenlijk al in 1995 verschijnen, maar de publicatie werd op het laatste moment tegengehouden. 25 jaar later verschijnt het alsnog. En De collegejaren is de vertaling van het tweede deel van de biografieën van Stephen Fry, over zijn studententijd. Tegelijkertijd verschijnt ook Een tomeloze tijd, de vertaling van het derde deel.
Zelfhulp, zelfbeeld & succesvol worden
Augustus lijkt de maand van de zelfhulpboeken, we hebben flink moeten snoeien om tot vier titels te komen. In Dear good morning vertelt Lienke de Jong je hoe je een succesvol ochtendmens wordt, want met het goede been uit bed stappen, is de eerste stap naar succes. Ook Grootste levensvraag gaat over succes, je talenten en hoe je die in kunt zetten voor de mensen en de wereld om je heen.
Het boek Jij bent awesome gaat over veerkracht. Je leert om te gaan met tegenslag en het beste uit jezelf te halen door jezelf een positief zelfbeeld aan te meten. En ook Psychologie van het uiterlijk gaat over zelfbeeld. Het is een heruitgave, maar nog steeds een heel actueel onderwerp. Liesbeth Woertman maakt in het boek duidelijk dat ons zelfbeeld bestaat bij de gratie van anderen.
Bijzondere verhalen
En we eindigen met vier bijzondere, maar zeer verschillende verhalen. De wijkagent gaat over Jan Schoenmaker, die agent werd van een van de meest beruchte tippelzones van Nederland. Onder zijn toezicht werd het een veilige werkplek voor prostituees. In Schuilen tussen bamboe vertelt Birgit Treipl het verhaal van haar vader, die op zijn negende in Nederlands-Indië geïnterneerd werd in een geïsoleerd bergdorp.
In Noem haar naam stelt Jorie Horsthuis zichzelf de vraag: kun je iemand missen die je nooit hebt gekend? Op haar zesde vertelt haar moeder haar dat ze een tweelingszusje had, dat dood is geboren. En De hofdame is weer een heel ander verhaal, in dit boek vertelt Anne Glenconner over haar tijd als hofdame van prinses Margaret.
Meer verwachte boeken
Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven.