De 27 van maart 2020 in de categorie fictie
Literatuur & Feelgood
Maart is de maand van de Boekenweek. Van 7 t/m 15 maart is het feest en dat zullen we merken: tientallen boeken komen uit komende maand, al dan niet met een link naar het thema ‘Rebellen en dwarsdenkers’ van dit jaar.
Ten eerste kunnen we uitkijken naar een nieuwe roman van Graham Swift. Zijn vorige roman Moeders zondag werd op Hebban hoog gewaardeerd en kreeg mooie recensies in de geschreven media. Met Hier zijn we voert de schrijver de lezer mee naar een theater in de Engelse kustplaats Brighton eind jaren vijftig. Laurent Binet, bekend van de bestseller HhhH, gaat een stuk verder terug in de tijd en schetst in Beschavingen een alternatieve wereldgeschiedenis waarin de laatste Inca niet wordt uitgeroeid, maar voet aan land zet in het Europa van de zestiende eeuw. En goed nieuws voor veel ‘Cazalet’-liefhebbers op Hebban: de roman Welbeschouwd van Elizabeth Jane Howard uit 1956 wordt nu uitgegeven en verhaalt over de drieënveertigjarige Antonia Fleming die in het Londen van de jaren vijftig geconfronteerd wordt met het vooruitzicht haar leven alleen te moeten slijten.
Natuurlijk zijn er ook schrijvers die deze maand hun debuut maken: van Sebastiaan Chabot (ja, de zoon van Bart, en overigens brengt zijn broer Splinter deze maand óók een boek uit) verschijnt de roman De slaap die geen uren kent, Marjolein Visser debuteert met Restmens en Judith Fanto schrijft over haar familieverleden in Viktor.
Feelgoodliefhebbers komen ook zeker aan hun trekken, want Jenny Colgan keert terug naar haar kleine bakkerij aan het strand en ook Lucy Dillon is terug met een hartverwarmende roman over vriendschap. De Zweedse Sofia Lundberg brengt de veelbelovende roman Een vraagteken is een half hart, dat in haar thuisland genomineerd werd voor de Zweedse award voor feelgoodboek van het jaar.
En natuurlijk kunnen we niet om het Boekenweekgeschenk heen. Annejet van der Zijl vertelt in Leon & Juliette het verhaal van een liefde tussen een witte (Nederlandse) man en een slavin in het Amerika van de negentiende eeuw. Het slavernijverleden staat ook centraal in de roman Plantage Wildlust van Tessa Leuwsha, dat zich afspeelt in het Suriname van begin twintigste eeuw. Sebastian Barry schetst in Duizend manen dan weer een beeld van een bijzonder gezin net na de Amerikaanse burgeroorlog, dat bestaat uit een Indiaans meisje, haar Amerikaanse adoptievader en twee vrijgemaakte slaven.
Thrillers
Harlan Coben is al jaren een van de populairste thrillerauteurs op Hebban. In maart verschijnt Verwilderd, opnieuw een standalone. Laura Lippman geeft haar vaste hoofdpersonage Tess Monaghan ook nog wat langer vrijaf. De vrouw in het meer speelt zich wel af in Baltimore, maar moet het doen zonder Tess. Van collega Lisa Gardner verschijnt in maart het tiende deel in haar populaire reeks met D.D. Warren.
Cristina Alger debuteerde in 2018 met de thriller De vrouw van de bankier en werd door Hebban bekroond met 5 sterren. Alleen daarom kijken wij al uit naar Meisjes zoals wij. We hebben ‘m al eerder in een overzicht genoemd; de samenwerking tussen Sophie Hannah, Clare Mackintosh, B.A. Paris en Holly Brown. De understudy verschijnt in maart. Het geheugenwoud is het debuut van Sam Lloyd dat in eigen land wordt geafficheerd als ‘the must-read novel of 2020’. Voor de liefhebbers van Stephen King en C.J. Tudor.
Marelle Boersma komt na Chateau de Provence, Ciao Sicilia en Vlucht naar Kos (een korte thriller in samenwerking met Svea Ersson) met een nieuw deel in haar ‘Vertrek-thrillers’: Terug naar Cornwall. Collega Lieneke Dijkzeul heeft meer tijd nodig gehad en komt zes jaar na Als padden schreeuwen met de zevende Paul Vegter-misdaadroman getiteld Een vorm van verraad. De Nederlandse Dan Brown, Jeroen Windmeijer, schrijft stevig door aan zijn oeuvre dat inmiddels vijf boeken telt. Voor zijn nieuwste, Het Isisgeheim, werkte hij nauw samen met Jacob Slavenburg.
Ook in Vlaanderen worden bekende series voortgezet. Jo Claes komt met deel 14 in de reeks met inspecteur Thomas Berg, Van de hemel in de hel, en van Hugo Luijten verschijnt het derde deel in een serie thrillers met Stef Cools in de hoofdrol: Het jaar van de slang. De Vlaming Benny Baudewyns levert in maart zijn dertiende thriller af met als titel Mazzelaar.
Ook weer de nodige thrillerdebutanten vinden de weg naar de Nederlandse en Vlaamse boekwinkels. Karakter Uitgevers zet in op Geen slechte daad, het debuut van journalist Heather Chavez, terwijl The House of Books haar pijlen richt op Het gerucht, het debuut van de Britse Lesley Kara, dat direct de top 10 van de Sunday Times binnen denderde. Dichterbij huis komt uitgeverij Lannoo met De afdaling, het debuut van Koen Paes waarin hij zijn passies schrijven, koersen en muziek laat samenkomen.
Meer verwachte boeken
Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven