Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De 27 van november in de categorie non-fictie

De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maand november. Bekijk hier de selectie in de categorie non-fictie!

Culinair

Er verschijnen vier kookboeken in november die we willen uitlichten. BAUT is het kookboek van Michiel van der Eerde, naar zijn gelijknamige pop-up restaurant in Amsterdam. De verhalen en recepten van het restaurant komen samen in dit kookboek. Van Meike Schaling verschijnt alweer het derde taartjesboek: na Kleine taartjes en Kleine hartige taartjes komt in november Nog meer kleine taartjes uit. In de boeken leer je de creaties van Petit Gâteau maken, die eruitzien als ware kunstwerkjes (en ook zo smaken!).

Dumplings & noedels van Pippa Middlehurst gaat over – je raadt het al – Aziatisch comfort food. Het boek legt stap voor stap de technieken uit, zodat je dit ook thuis kunt maken. En The Curry Guy Compleet is een bundeling van alle gerechten van Dan Toombs, hierin vind je meer dan 200 curry's en tandoorigerechten uit de Indiaase keuken.

Muziek

Deze maand verschijnen er eens genoeg boeken over muziek om er een aparte categorie van te maken. Leo Blokhuis komt met Berlijn, waarin hij vertelt waarom de Duitse hoofdstad zo'n bijzondere muziekstad is. Op de vuist van Laurens Ham gaat ook over muziek en geschiedenis, namelijk over het Nederlandstalige protestlied van de jaren zestig tot nu. En dan verschijnt er nog een boek over The Rolling Stones, Unzipped, dat hoort bij de internationale tentoonstelling die vanaf november in het Groninger Museum te zien is. Hierin gaat het niet alleen om de muziek, maar ook om de visuele en tastbare sporen die de band heeft achtergelaten.

Bijzondere verhalen

Carolijn Visser, bekend van onder andere Selma en Zeeuws geluk, komt nu met De vader van Grace, waarin ze samen met Grace op zoek gaat naar diens familiegeschiedenis. Na de dood van haar beide ouders vond Grace een stapel brieven in een hutkoffer: berichten van haar Indo-­Afrikaanse vader aan het veel jongere Zeeuwse meisje dat haar moeder zou worden. Ook in Jaguarman een (familie)geschiedenis: Raoul de Jong ontmoet zijn Surinaamse vader op zijn 28e en door een verhaal dat hij hem vertelt, besluit De Jong op onderzoek te gaan in het land van zijn vader.

Vad3r van Pepijn Lanen vertelt het vanuit de andere kant, namelijk die van een vader. Het is een intiem portret van het ouderschap, dat tegelijkertijd actueel en universeel is. En met Vier seizoenen in Damascus wordt een heel ander boek opengeslagen, namelijk een verhaal over oorlog. Fernande van Tets leeft als communicatiemedewerker voor de Verenigde Naties in de weelde van het Four Seasons Hotel, terwijl het land om haar heen in puin ligt. Ze schetst een beeld van een land waar het leven niet vanzelfsprekend is.

(Auto)biografieën

Het boek van Deborah Levy, De prijs van het bestaan, is het tweede deel in haar 'levende autobiografie', het vervolg op Dingen die ik niet wil weten. Het gaat over vrijheid en wat dat betekent voor een vrouw, een moeder, een dochter, een kunstenaar. JFK is het eerste deel van de definitieve biografie over de voormalig president van de Verenigde Staten, geschreven door Pulitzer Prize winnaar Fredrik Logevall.

Beter opbranden dan uitdoven van Anton Slotboom gaat over Jules Deelder. Slotboom schreef eerder al De zin van het leven ben je zelf, maar in dit boek gaat hij nog dieper in op het leven van Deelder. En van Eddy van der Ley verschijnt deze maand Gertjan Verbeek, een biografie over de voetbaltrainer en -analist. Van der Ley schetst een portret van een veelzijdige selfmade man.

Kort

In de categorie kort deze maand verschillende werken. Oek de Jong publiceert een bundeling van zijn eerdere essays, die hij onder handen heeft genomen, in Het glanzend zwart van mosselen. Mijn vrouw pikt zeepjes van Joost Prinsen is een bundeling van de antwoorden die hij al jaren geeft op vragen in het Algemeen Dagblad, met het gezond verstand als uitgangspunt. Eva Hoeke doet in haar bundel Eerlijk zeggen herkenbare, geestige en rake observaties. Het zijn kleine verhalen over grote gebeurtenissen, en andersom. En Stille sport is een verzameling sportverhalen van Mart Smeets, over het jaar 2020 dat een veelbelovend sportjaar zou worden, maar dat door corona heel anders liep.

Actueel

Boeken over actuele onderwerpen verschijnen er ook deze maand. In Quarantaine doet Ilja Leonard Pfeijffer in dagboekvorm verslag van het virus en de quarantainetijd. Wit huiswerk vormt een onvolledig naslagwerk vol verdiepende essays en praktische tips om je in deze wereld op weg te helpen met je strijd tegen racisme. Voor de mensen die niet weten waar ze moeten beginnen.

Splinter Chabot debuteerde dit jaar met Confettiregen en sindsdien krijgt hij dagelijks reacties op zijn openhartige verhaal over zijn coming-out. In Roze brieven zijn de meest bijzondere brieven verzameld door Splinter zelf met daarbij de reacties die hij heeft gestuurd. En in Het nazisme en complottheorieën doet Richard Evans onderzoek naar vijf veelbesproken complottheorieën rondom Hitler en wat die zeggen over onze tijd.

Geschiedenis

We duiken de geschiedenis in met deze vier boeken. Twee verhalen spelen zich af in de twintigste eeuw: Tante Jo van Sander Donkers vertelt het verhaal van Johanna Adriana Roelofs, die opgroeide in het vooroorlogse Rotterdam en een (on)alledaags vrouwenleven leidde. Onze man in Parijs van Friso Schotanus speelt zich af rond de Tweede Wereldoorlog en gaat over vergeten verzetsheld Jan Doornik.

Iets verder terug in de tijd met Seb Falk in De verlichte middeleeuwen, dat gaat over de reeks intelligente, verlichte wetenschappers die in de middeleeuwen nadachten over een breed scala aan wetenschappelijke vraagstukken. En Atlas van de wereldgeschiedenis brengt de geschiedenis van de mensheid in kaart door middel van 515 kaarten. De atlas combineert de nieuwste historische inzichten met de meest creatieve cartografie.

Meer non-fictie op Hebban

Deze biografieën verschijnen dit najaar Boeken voor een betere wereld Boekenpraat - Dit is geen vrouwenboek Meer verwachte non-fictie Meest gelezen non-fictie De populairste non-fictie van dit moment Non-fictie met vijf sterren-lezersrecensies

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven.

Elke dag het laatste boekennieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.



Over de auteur

Hebban Crew

2627 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 27 van november in de categorie non-fictie

 

Gerelateerd