De 32 van mei 2020 in de categorie fictie
Literatuur & Feelgood
Nieuwe wegen
B.A. Paris kennen we van haar spannende thrillers, maar ze gooit het met Het dilemma over een andere boeg. Deze eerste roman van haar hand, over een groots verjaardagsfeest voor de hoofdpersoon waarop dingen anders lopen dan gepland, brengt echter ook wat mysterie met zich mee. Van cabaretier, acteur en televisiemaker Viggo Waas verschijnt zijn debuutroman Dordogne, over een gezin dat terugkeert naar de vroegere vakantiebestemming in de hoop het gelukkige gevoel van toen opnieuw te beleven. Hoewel Jan Siebelink zijn comfort zone niet echt verlaat met Waar zijn die duiven dan, is zijn nieuwe roman volgens de uitgever toch echt anders. Voor het eerst onderbreekt Jan Siebelink het verhaal om in gesprek te gaan met zijn hoofdpersonage.
Wat er werkelijk toe doet
Drie romans gaan in op de zaken des levens die er echt toe doen, een thema dat mooi aansluit op deze tijd van corona, waarin het belang van menselijke relaties en vriendschap duidelijk wordt. Slapen doen we later vertelt net als De smaak van wilde peren over de vriendschap tussen twee vrouwen, in Het huis met de kersenbloesem keert de hoofdpersoon terug naar zijn geboortestad en leert daar in het reine te komen met zijn verleden.
Over toekomst en verleden
Ewoud Kieft werpt met De onvolmaakten een blik op de toekomst, waarin kunstmatige intelligentie tot alle facetten van het leven is doorgedrongen. Hij laat zien hoe innig de relatie tussen mens en machine kan worden. In Saint X wordt de blik juist naar het verleden gekeerd, als de hoofdpersoon in haar taxichauffeur de verdachte in de moordzaak van haar zus herkent, maar toch een soort vriendschap met hem opbouwt. Ook de hoofdpersoon in Lieg met mij keert terug naar het verleden, als hij een jonge man tegenkomt die als twee druppels water op zijn eerste liefde lijkt.
Vanuit de gevangenis
Twee romans hebben een opvallend vertelperspectief: beide verhalen worden vanuit de gevangenis verteld. In De rat van Amsterdam van Pieter Waterdrinker vertelt de 42-jarige Ruben Katz vanuit een Nederlandse gevangeniscel over zijn leven, dat hem van Letland naar Amsterdam en Moskou voerde. In De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier neemt Jean-Paul Dubois de lezer mee naar Montreal en vertelt hij over de gebeurtenissen die hem in de cel deden belanden.
Oorlogsverhalen
De maand mei staat traditioneel in het teken van herdenking en bevrijding. Dat betekent dat veel boeken met eenzelfde thematiek verschijnen. In de selectie van deze maand vinden we er uiteraard ook een aantal terug. We houden het bij drie titels: Victoria Hislop kiest in Het geliefde land verrassend genoeg voor Griekenland tijdens de Tweede Wereldoorlog als decor voor haar verhaal. In De dochter van de nazi van Louise Fein beleven we het verhaal vanuit een meisje dat opgroeit in het Leipzig van de jaren dertig, met een SS-officier als vader en die door haar hevige gevoelens voor een joodse jongen vraagtekens begint te zetten bij alles waarmee ze is opgegroeid. In De brieven van Esther Durrant van Katye Nunn ontdekken we het verhaal van de gelijknamige hoofdpersoon die vlak na de oorlog door haar man naar een inrichting voor geestelijk zieken wordt gebracht. Wat ging daaraan vooraf?
Thrillers & Spanning
De tweede
Het tweede boek van een auteur is altijd ietwat beladen. Of de eerste nu een bestseller is of een flop, of iets daartussen, bij boek twee is de druk altijd hoog. De tweede. Hij moet er zijn voordat de derde kan komen. Het is erop of eronder. Je bent debutant af. Het tweede boek dus. Er verschijnen in mei veel tweede boeken. Drie Nederlandse debutanten komen met hun tweede boek. Drie schrijvers met een of meerdere nominaties op zak. Alledrie genomineerd voor de Hebban Debuutprijs. Kasper van Beek en Samantha Stroombergen (shortlist 2019) en Heleen van den Hoven (shortlist 2020). Voor Samantha Stroombergen - de enige van de drie die nu met een vervolg komt - ligt de lat misschien wel het hoogst als winnaar van de Gouden Strop 2019. Zij die zwijgt is het tweede deel met Leon Coeur in de hoofdrol.
Twee horen er misschien niet in thuis, maar komen met een tweede deel in een nieuwe reeks. In Zonder genade van Johan Andersen zien we het duo Hamer & Panka terug, maar is officieel niet het tweede boek van de auteur, want achter het Scandinavisch klinkende pseudoniem zit Jürgen Snoeren van wie eerder twee delen in de fantasyreeks ‘De Demon van Felswyck’ bij Luitingh-Sijthoff zijn verschenen. Camilla Läckberg laat hoofdpersonage Faye uit Gouden kooi terugkeren in Zilveren vleugels en sluit daarmee deze lijst af.
To be continued
Onder ‘To be continued’ vind je lang(er) lopende series. Ondergronds is alweer de zesde Amos Decker thriller van de Amerikaanse bestsellerauteur David Baldacci. Anders Roslund zet de Ewert Grens-reeks voort die hij begon met de in 2017 overleden Börge Hellström. Ook verschijnen er deze maand vervolgen op de series van Eva Garcia Sáenz de Urturi (deel 3) en Jilliane Hoffman (deel 4).
Debuten
Vier debuten hebben we voor je geselecteerd, waarbij wij zelf vooral uitkijken naar Onmacht, de eerste thriller van de Nederlandse Yvonne Doorduyn, in het dagelijks leven speechschrijver bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met Onmacht blijft ze wat dat betreft dichtbij huis en dichtbij zichzelf. Ook voormalig recensent Mark Cloostermans debuteert in mei met zijn eerste thriller, een historische misdaadroman.
Voor de fans
Vier boeken waarbij we ons niet hoeven af te vragen of er lezers op zitten te wachten. Welke staat op jouw Wil ik lezen-lijstje?
Meer verwachte boeken
Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven