Listmania /
De 7 Junior-toppers van augustus!
De evolutie van Calpurnia Tate van Jacqueline Kelly (5 augustus)
Dit eerste boek van Kelly is geschikt voor kinderen vanaf 11 jaar. Het was een New York Times bestseller en de vertaalrechten werden aan 22 landen verkocht. Als dat je nog niet overtuigt, werp je maar een blik op het prachtige omslag!
Over het boek:
Het is 1899. De bijna 12-jarige Calpurnia groeit op als enig meisje in een gezin van zeven kinderen. Haar ouders verwachten van haar dat ze leert koken, naaien en pianospelen. Maar veel liever gaat Callie naar de rivier achter het huis, waar ze zich verwondert over planten en dieren. De enige die haar begrijpt is haar grootvader, een amateur natuurwetenschapper, van wie Callie leert hoe ze haar ontdekkingen kan vastleggen. Hij leent haar zelfs een exemplaar van Darwins Evolutieleer, op dat moment streng verboden voor minderjarigen. Calpurnia droomt ervan te reizen en naar de universiteit te gaan. Maar ligt dat binnen het bereik van een meisje aan het eind van de negentiende eeuw?
De Kindertemmer van Jacques Vriens (5 augustus)
Een nieuw boek van Vriens, waarin zijn typische humor uiteraard weer tot uiting komt! Moeite om je kinderen in het gareel te houden? Laat hen dit verhaal lezen (of lees het zelf!).
Over het boek:
Quinten en Annabel zijn twee erg vervelende kinderen, die als ze hun zin niet krijgen meteen gaan rellen. Hun wanhopige ouders doen er alles aan om de kinderen nóg meer te verwennen met uitstapjes naar pretparken en zwemparadijzen, maar het gaat van kwaad tot erger. Ten einde raad schakelen de ouders de hulp in van de Kindertemmer: een merkwaardig mannetje dat Quinten en Annabel de schrik van hun leven bezorgt. Zal het helpen om broer en zus weer in het gareel te krijgen?
Dromen van vrijheid van Lieke van Duin en Truus Huizenga (6 augustus)
Dit boek, dat geschikt is voor kinderen van 7 - 12 jaar, verschijnt in het kader van 70 jaar herdenking bevrijding Nederlands-Indië. Het is gebaseerd op de herinneringen van Truus aan de drie Jappenkampen waarin zij tijdens haar jeugd verbleef. In het Museon is een vitrine te bekijken met documenten en spullen uit Truus’ goed gedocumenteerde oorlogsarchief. Vanaf 1 januari 2016 is een uitgebreidere tentoonstelling te zien zijn in het Indisch Herinneringscentrum te Arnhem.
Over het boek:
West-Java, 1942. Als Marja wakker wordt, weet ze meteen dat er iets mis is. Samen met haar oudere broer Peter sluipt ze naar de woonkamer. Door de vitrages ziet ze Japanse soldaten met een zwaar kanon door hun straat lopen. De Japanners nemen hun huis in beslag en eten de voedselvoorraden op. Marja's vader wordt krijgsgevangen gemaakt en de rest van het gezin moet naar een kamp. Honger, dorst en ziekte eisen hun tol. Als Peter naar een ander kamp moet, moet Marja opeens de oudste zijn. Kan ze dat wel? Met veel fantasie en vindingrijkheid probeert ze de moed erin te houden.
Lieke van Duin en Truus Huizenga baseerden dit verhaal op de jeugdherinneringen van Truus, die van haar negende tot bijna haar twaalfde jaar in drie jappenkampen leefde.
Daar buiten slaapt een aap van Henriette Boerendans (15 augustus)
In dit nieuwste prentenboek van Boerendans zijn prachtige houtsnedes te zien van slapende dieren. Vlak voor het slapengaan is natuurlijk het perfecte moment om de afbeeldingen samen met je (klein-)kind te bekijken. En daarna: de oogjes toe!
Over het boek:
Ssst... Slapende dieren
De natuur zit vol rare dingen. Dingen waar je normaal niet bij stilstaat. Henriette Boerendans (Vlag & Wimpel 2014) nam één zo'n aspect van het dierenrijk onder de loep: de verschillende manieren waarop dieren slapen. Sommige slapen alleen, sommige slapen samen. De een ligt in een hangmat, de ander in een hol. Een prachtig boek om samen keer op keer te bekijken, en daarna lekker zelf in je holletje te kruipen. Welterusten!
De kinderboekenbrigade van Evelien van Dort (18 augustus)
Lezen is leuk, leerzaam, goed voor je fantasie en inlevingsvermogen. Waarom kinderboeken dan ineens verbieden? In De kinderboekenbrigade gebeurt het, aar gelukkig laten de hoofdpersonen het er niet bij zitten! Een mooi verhaal in een tijd waarin het boek het vaak moet afleggen tegen tv of computer!
Over het boek:
Wat doe je als je door een nieuw computersysteem geen boeken meer mag lezen? Munira heeft een nieuwe leerkracht in groep zeven: meester George. Hij is verantwoordelijk voor de aansluiting op een digitaal netwerk onder leiding van ene meneer D. Dit computersysteem beloont goede leerresultaten, maar heeft ook een sterk controlerende functie. Kinderboeken lezen past niet in het systeem; die zetten alleen maar aan tot fantasie en dagdromen. Thomas en Munira zijn niet blij met de veranderingen en ondernemen actie tegen het systeem. Zijn zij op tijd om het kinderboek te redden? De kinderboekenbrigade van Evelien van Dort is een actueel boek over de kracht van fantasie en geloven in jezelf.
PAS OP: GEVAAR! - David O’Doherty (20 augustus)
Een handboek dat je kind op hilarische wijze leert dat een ongeluk in een klein hoekje schuilt. Natuurlijk met fantasierijke situaties, die in het dagelijks leven (jammer genoeg?) niet voorkomen. Het tweede deel verschijnt al in november!
Over het boek:
In dit supergrappige, rijkgeïllustreerde handboek leert dr. Noel, zelf erkend gevaarkunde-kenner, je alle vormen van gevaar te herkennen én voorkomen (en dit is zeker niet alleen bedoeld voor bangeriken!). Maar de lezer is gewaarschuwd: van begin tot eind moet je hardop lachen (wat gelukkig wel behoorlijk veilig is). Zo lees je in dit hilarische verslag van dr. Noel (een volwassen man die altijd een helm draagt, want je weet maar nooit…) hoe je een tandenborstel van een gemene slang onderscheidt, wat je moet doen als er een haai uit de wc komt terwijl je er net op zit, waarom robots zich voordoen als aardige oma’s en wat te doen als er een vulkaan uitbarst onder je huis (namelijk eerst en vooral uitsluiten dat het de barbecue van de buren is). Want: een ongeluk zit in een klein hoekje, dus we kunnen maar beter voorbereid zijn!
Apenbillen en wiebeltanden van Vivian den Hollander (24 augustus)
Voor ieder kind dat eigenlijk maar liever groot wil zijn. Want wiebeltanden zijn stoer: wie wisselt wordt immers groot! Maar hoe zit dat nu precies met het krijgen van een nieuw gebit en is dat bij dieren ook het geval? Dit boekje vertelt het!
Over het boek:
Lisa wil graag een wiebeltand hebben, zoals andere kinderen uit haar klas. Maar helaas, haar tanden zitten nog vast. De tandarts stelt haar gerust: ook zij gaat een keer wisselen. Lisa ziet in de spreekkamer een poster met daarop dieren met opvallende tanden. Ze vraagt of jonge dieren ook wisselen. De tandarts knikt en zegt dat er in de dierentuin zelfs een dier is dat wel zeven keer wisselt! Lisa en Jimmy besluiten naar de dierentuin te gaan om uit te vinden welk dier de tandarts bedoelt. Maar eenmaal in de dierentuin beland, ontdekken ze nog véél meer…
Zie voor alle verwachte boeken de Hebban verwachtpagina.