Listmania /
De 7 non-fictie highlights van september
Het einde van het Romeinse Rijk van Maarten van Rossem (22 september)
Historicus Maarten van Rossem is bij het grote publiek bekend om zijn norse aanwezigheid in tv-programma's als De slimste mens. Non-fictielezers kennen hem van de vele geschiedenisboeken die hij schreef. In september verschijnt Het einde van het Romeinse Rijk, waarin wordt Van Rossem onderzoekt wat nu werkelijk de oorzaken waren van de neergang en implosie van het Romeinse Rijk. Als een dergelijk succesvol en schijnbaar onoverwinnelijk systeem onder kan gaan, waarom zou het onze huidige samenleving niet kunnen gebeuren? Bezweek het Romeinse Rijk aan een disfunctioneel politiek systeem of aan interne rot en decadentie? Waren het de barbaren die het rijk van buiten penetreerden? Het zijn mogelijke oorzaken die niet volledig afwezig zijn in de moderne, Westerse samenleving.
Het einde van het Romeinse Rijk beschrijft een vreemde en complexe geschiedenis, waarbij de fixatie op het einde van het westelijk deel van het rijk soms doet vergeten dat het oostelijk deel nog duizend jaar heeft bestaan.
Vrouwen & kleren van Sheila Heti (15 september)
Vrouwen & kleren is het resultaat van een enquete bestaande uit vijftig vragen die naar 639 vrouwen werd gestuurd. Vrouwen zoals Lena Dunham, Molly Ringwald, Miranda July, Kalpona Akter, schrijfsters, activistes, actrices, kunstenaressen, alle nationaliteiten, beroemd en anoniem, gelovig en ongelovig, getrouwd en single, jong en oud. Deze ruim zeshonderd vrouwen antwoordden met foto's, interviews, persoonlijke getuigenissen en illustraties.
Het resultaat is een rijk geïllustreerd en afwisselend boek geworden, dat het verband tussen uiterlijk en innerlijk aantoont, uiting geeft aan waarden en politieke overtuigingen, maar ook soms als vermomming of harnas dient.
Heti gooide hoge ogen met haar roman Hoe moet je zijn (2013). Ze is een van de opstellers van de enquete die de bron van Vrouwen & kleren vormde.
Haperende hersenen van Iris Sommer (1 september)
Breinboeken zijn en blijven hot. Maar wat als je hersenen net even niet meer dat doen wat ze moeten doen en wat ze al die tijd hebben gedaan? We zijn wie we zijn dankzij ons brein. We denken ermee, zien ermee, voelen ermee. Als er iets verandert in die hersenen, kan dat heel ingrijpend zijn voor zowel jezelf als je naaste omgeving. Het helpt niet dat er vaak nog heel weinig bekend is over een aandoening.
Iris Sommer laat in dit boek mensen met verschillende hersenaandoeningen aan het woord en licht verschijnselen, diagnostiek en behandeling toe. Of het nu gaat om de ziekte van Parkinson, schizofrenie, bipolaire stoornis, alzheimer, multiple sclerose, dwangstoornis, de ziekte van Huntington, een ticstoornis of niet-aangeboren hersenaandoeningen, het speelt zich allemaal af in ons aansturingssysteem.
Het boek bevat een voorwoord van Dick Swaab (Wij zijn ons brein) en is in samenwerking met de Hersenstichting tot stand gebracht. Het is het equivalent van een consult met een arts als dat consult de hele middag zou mogen duren. Het werpt ook een blik in de toekomst: wat valt er op korte en lange termijn aan medische ontwikkelingen te verwachten.
Rolfs maakbare wereld van Rolf Hut (25 september)
Nu het woord MacGyver in het Oxford English Dictionary staat, is het tijd voor een boek rondom het fenomeen 'zelf fixen'. Rolf Hut weet hoe je MacGyvert met de spullen die in je huis aanwezig zijn. Techniek en mechaniek onder handbereik dankzij huis-, tuin- en keukenspullen en het is helemaal niet moeilijk. Wat denk je van een systeem dat de planten automatisch water geeft? Of wil je je lamp vanaf internet bedienen, een alarmsysteem installeren met mentos en cola light, de wc doortrekken met regenwater?
Een bijzondere vriendschap van Waldemar Torenstra (24 september)
Kon Kelei is een voormalige kindsoldaat met een gruwelijk verleden. In 2000 komt hij in Nederland aan met een vrachtship, na de rebellen ontvlucht te zijn. Beginnend als asielzoeker, studeert hij cum laude af als meester in de rechten en wordt hij voorlichter van War Child.
Waldemar Torenstra is acteur en onder andere bekend van Divorce. Zijn ouders sleepten hem in zijn jeugd mee de wereld over op zoek naar spirituele ontwikkeling. In 2007 ontmoeten Torenstra en Kelei elkaar, als ze als acteur en figurant op de set van Grijpstra & De Gier staan. Deze ontmoeting mondt uit in een persoonlijk doel voor Kelei: terugkeren naar zijn geboorteregio Cuey Machar in Zuid-Soedan en daar een middelbare school oprichten. 50% van de opbrengsten van het boek gaan naar Cuey Machar Secondary School Foundation (CMSF) voor deze school.
Lezen met ALS van Pieter Steinz (1 september)
Literatuurkenner Pieter Steinz is bekend van zijn columns over literatuur, lezen en boeken in de NRC. Uit deze columns ontstonden boeken als Het web van de wereldliteratuur en de 'Dikke Steinz', de gids voor de wereldliteratuur. Toen Steinz in 2013 te horen kreeg dat hij aan ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) leed, een ziekte die de zenuwcellen van de spieren vernietigt, greep hij terug naar zijn grote passie: de literatuur. Elke week schrijft hij in de NRC over een herlezen klassieker en verbindt hij het verhaal met het verloop van zijn ziekte.
In lezen met ALS zijn de NRC-columns gebundeld. Wederom een boek over de wereldliteratuur, maar nu met een heel persoonlijke en indringende noot. Steinz beschrijft eerlijk, humoristisch, berustend en ontroerend zijn ervaringen in de medische molen, lijdend aan ALS. De ondertitel 'literatuur als levensbehoefte' is in de columns voelbaar en echt.
Help jezelf van Hameeda Lakho (15 september)
Een grote levensgebeurtenis, zoals een scheiding, verlies of werkeloosheid kan een grote impact hebben op je leven. Zelfs zo groot dat het een psychische aandoening kan vormen. In Help jezelf biedt Lakho, die zelf ongelooflijke omstandigheden heeft overleefd, voorbeelden en opdrachten om je eigen veerkracht en herstel te bevorderen. Dit illustreert lifecoach Lakho met haar persoonlijke verhalen, die zij eerder beschreef in Verborgen tralies en Geheim geweld.
Zie voor alle verwachte boeken de Hebban verwachtpagina.