Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De 7 opmerkelijkste thrillers van november

door Hebban Crew 1 reactie
Elke maand komt er een buslading aan nieuwe boeken binnen in de winkel. Hebban belicht de zeven opvallendste thrillers die de komende weken zullen verschijnen.

Vriendendienst van Almar Otten (2 november) 

Voorlopig laatste thriller van Diamanten Kogel-winnaar Almar Otten, die zijn vorige thriller Het ronde huis niet tot de gehoopte bestseller zag uitgroeien. Vriendendienst 'is de thriller die ik altijd heb willen schrijven', aldus de schrijver. 'Larger than life, internationaal, groot, complex, dikker dan de vorige boeken.'

Het boek gaat over de geheimzinnige, bloeddorstige wereld van het grote geld, meldt de flaptekst. De thriller kent twee verhaallijnen. 

In het Engelse landhuis van Arthur de Rothschild komen twintig mensen uit de Londense City bijeen. Er loopt ook een man rond met getaand gezicht en half lang wit haar - hij wordt De Zwitser genoemd. Het is een bijeenkomst van grote bankiers en enorme mondiale belangen.
Tegelijkertijd krijgt ene David Zomer bericht: 

Eline wil hem spreken. Hij laat alles uit de handen vallen, want hij kent maar één Eline. Zij woonde samen met hem in het roemruchte Amsterdamse krakersbolwerk Krankstaat. Een pijnlijke periode waar hij niet graag aan herinnerd wil worden. Maar hij moet nu op reis, een oude vriendschap vergt van hem het uiterste. Een levensgevaarlijke tocht door Zwitserland en Italië voert hem naar Diyarbakir, de Koerdische hoofdstad in het zuidoosten van Turkije.

Otten meldde onlangs dat hij nog bezig is 'met twee spannende projecten'. Wat die behelzen, kan hij nog niet vertellen. Maar de projecten moeten eind maart 2016 hun beslag hebben gekregen. Otten: 'Het lijkt er echter wel op dat deze zaken een (voorlopig) einde van mijn thrillerschrijverschap zijn.'

Van de doden niets dan goeds van Tomas Ross (19 november)

Geen nieuwe namen in de imprint Tomas Ross Crime. De 'oude meester' en naamgever van dit fonds komt zelf met een hagelnieuwe thriller. Op 16 september werd de drievoudig Gouden Strop-winnaar 71 jaar en op die dag stoeide hij met de laatse loodjes van Van de doden niets dan goeds. Een boek waarop de al wat oudere inwoners van de hofstad zich vast op zulllen verheugen, want de thriller speelt zich af in het Den Haag van vlak na de bevrijding. 
Het is november 1945. Zes maanden na de bevrijding keert Arnie Springer berooid terug uit een jappenkamp naar een bitterkoud Den Haag. De stad is in chaos. Voormalige verzetskameraden bestrijden elkaar op leven en dood, NSB'ers en oorlogsmisdadigers lopen vrij rond en liquidaties en chantage zijn aan de orde van de dag.
Tegen wil en dank raakt Springer betrokken bij de zoektocht naar een zwart cahier met de namen van collaborateurs die de dans zijn ontsprongen en nu hoge posities bekleden. Achtervolgd door zijn eigen verleden komt hij op het spoor van oud-SS'er Pieter Menten en raakt hij verstrikt in talloze intriges. Bedreigd door rabiate nationalisten, communisten en de beruchte dubbelspionne Leonie Brandt ontdekt hij een complot dat zich uitstrekt tot binnen de muren van Paleis Soestdijk en, duizenden kilometers verder, naar zijn moederland Nederlands-Indië.

 


Het meisje in de rode jas van Kate Hamer (4 november) 

Kate Hamer is een nieuwe stem in de thrillerwereld en debuteert met een boek over een moeder-dochterrelatie die volgens de uitgever nog niet eerder op deze intense manier is beschreven. Want wat doe je als je lieve, onschuldige achtjarige dochter ontvoerd is, en belangrijker: hoe overleef je die kidnap als kind?

Carmel Wakeford raakt haar moeder Beth kwijt tijdens een kinderfestival en wordt gevonden door een man die zegt dat hij haar grootvader is. Carmel komt er al snel achter dat ze in handen is van een gevaarlijke man, die gelooft dat zij een speciale gave heeft. Terwijl een wanhopige Beth haar dochter probeert te vinden, vraagt de achtjarige Carmel zich af wie ze is, en wat er van haar terecht zal komen.

Kate Hamer groeide op in het Engelse Pembrokeshire. Ze studeerde kunstgeschiedenis en werkte de afgelopen jaren voor de televisie, voornamelijk als documentairemaker. Volgens haar Twitteraccount woont ze in Cardiff tussen 'wolkenkrabbers' van boeken. In februari 2015 kwam haar thrillerdebuut uit, waarmee ze de shortlist van de CWA John Creasey (New Blood) Dagger bereikte.

 



 

Playground van Lars Kepler (9 november)

Een paar weken geleden lichtte het Zweedse schrijversduo Lars Kepler een tipje van de sluier op over hun nieuwe thriller Playground met een bericht op hun Facebookpagina. De fans van het personage Joona Linna hoeven niet bang te zijn dat het schrijvende koppel voorgoed afscheid heeft genomen van het karakter. Beide schrijvers werden echter zo gedreven door de inspiratie voor hun nieuwe thriller dat zij Linna even in de wachtkamer parkeerden. Playground is een volledig ander verhaal dan de fans van hen gewend zijn, maar de Kepler-stijl (korte hoofdstukken en de nodige actiescènes) zal zeker terug te vinden zijn. Het verhaal gaat deze keer alleen niet over de politie.

Voor het duo, bestaande uit Alexander Ahndoril en Alexandra Coelho, was het verhaal van de vader van Alexander het startpunt voor hun manuscript. Na een bypassoperatie ging het mis toen hij moest ontwaken uit zijn narcose. Hij kreeg een hartaanval met als gevolg dat zijn hart enkele minuten volledig stilstond. Eenmaal bij bewustzijn leek hij veranderd. De vader van Alexander vertelde dat hij een bezoek had gebracht aan een volledig andere wereld waar hij tegen de Japanse marine had gevochten. Tot in de meest precieze details kon hij de boten beschrijven en de dingen die hij had meegemaakt. Realiteit en de schijnwereld gingen voor hem door elkaar lopen.

Het verhaal is verwerkt in de thriller Playground waar de lezer kennismaakt met Jasmine Pascal-Anderson. Ze is luitenant en raakt ernstig gewond bij een geheime NAVO missie in het noorden van Kosovo. Haar hart staat enkele minuten stil en wanneer ze wakker wordt in het ziekenhuis is ze ervan overtuigd dat ze heeft gezien wat er haar aan de andere kant staat te wachten. Jasmine maakte kennis met een zeer geweldadige wereld, die gevaarlijker is dan de situaties die ze tot toe nu in haar leven heeft meegemaakt. Wat als Jasmine gelijk heeft?

Een nieuwe thriller met Joona Linna in de hoofdrol wordt in 2016 verwacht.

 

Altijd oorlog van Hervé le Corre (16 november)

Prijswinnende thriller van in 1955 geboren literatuurprofessor. Met Après la guerre won Hervé le Corre de Prix du Polar Européen en nog drie andere prijzen.

Het boek van Le Corre, die vanaf zijn dertigste misdaadromans begon te publiceren en vrijwel direct daarmee succes had, speelt zich af in Bordeaux, jaren vijftig. De stad is somber, gehavend en de littekens van een duister oorlogsverleden zijn nog duidelijk zichtbaar. De gluiperige politiecommissaris Darlac, die in de oorlogsjaren heulde met de nazi's, zit weer op zijn post. Een volgende oorlog dient zich alweer aan: jonge dienstplichtigen vertrekken naar Turkije.
Daniel werkt als automonteur en bereidt zich voor op zijn naderende vertrek. Hij gaat uit van het ergste. In de Tweede Wereldoorlog verloor hij zijn beide ouders, beiden omgekomen in concentratiekampen.
Tenminste, dat denkt hij. Als op een dag een mysterieuze man in de garage van Daniel staat, komt de jongen gaandeweg achter de waarheid. Er ontvouwt zich een kat-en-muisspel waarbij Darlac hoogstpersoonlijk betrokken blijkt te zijn en de donkerste episode uit de oorlogsgeschiedenis beetje bij beetje aan het licht komt. Dood gewaande slachtoffers lijken plotseling meer levend dan ooit.
 

De wraak van Vondel van Frank van Pamelen (17 november)

Frank van Pamelen is kleinkunstenaar, tekstschrijver, columnist en nog veel meer. Hij presenteerde het radioprogramma Vroege vogels en schreef de versjes in Het dierenfeest van Fiep Westendorp (prentenboekje Kinderboekenweek 2006).

En Van Pamelen is een meer dan verdienstelijk dichter. Zo schreef hij ooit het gedicht Prijs:  

Ik ben verzot op literaire prijzen
Van AKO en van Libris tot Nobel
Als het aan mij ligt zit zo'n jury wel
Haast elke week een winnaar aan te wijzen

Steeds als ik op tv weer van die grijze
Belezen heren het gezelschapsspel
Der letteren zie spelen, merk ik snel
Hoezeer mijn haren niet te berge rijzen

Ze leggen uit hoe fraai de schrijver schrijft
Waarom het plot zo goed zou moeten wezen
En hoeveel keer ze seks hebben geturfd

Waardoor je prima op de hoogte blijft
Zelfs zonder dat je ooit iets hoeft te lezen
Want boeken zelf, daaraan heb ik de schurft

En nu is Van Pamelen ook thrillerauteur. Zijn De wraak van Vondel is gesneden koek voor de lezers van Dan Brown en IV van Arjen Lubach, zegt de uitgever. Het boek wordt omschreven als een literair labyrint dat teruggaat naar de tijd van Vondel, naar de rederijkers uit de zeventiende eeuw en hun opvolgers. Op twaalf plaatsen in Amsterdam hebben zij sporen nagelaten, aanwijzingen die leiden naar het best bewaarde geheim uit de vaderlandse geschiedenis. Een geheim met gevolgen voor de troonswisseling. Aan journalist Maaike van Reede de taak om het mysterie op te lossen. Ze belandt in een doolhof van dichtregels en cryptische verwijzingen en heeft nog achttien uur tot de troonswisseling.


De hoogvlakte van Steinar Bragie (18 november)

En alweer krijgen we een nieuw Scandinavisch thrillertalent voorgeschoteld. De naam is Steinar Bragi, in 1975 geboren in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Op zijn 23ste kwam zijn eerste boek uit, een bundel met gedichten. Tot aan 2001 vloeide er voornamelijk poëzie uit zijn pen, daarna stortte hij zich op proza. Vijftien boeken heeft hij inmiddels op zijn naam staan. Zijn boek De hoogvlakte (2011) werd genomineerd voor de Nordic Council Literature Prize en betekende, aldus de uitgever, meteen zijn internationale doorbraak. De hoogvlakte is verkocht aan vijftien landen.

Het verhaal: Twee stellen uit Reykjavík maken een trip door het ruige, ontoegankelijke zuiden van IJsland. Ze reizen dwars over het zwarte vulkaanlandschap naar het binnenland. 
Hrafn en Egill zijn van opstandige, drugs gebruikende tieners verworden tot rijke, meedogenloze investeerders. Maar ze hebben hun geld zien verdampen tijdens de financiële crisis. En nu zijn ze – samen met hun vriendinnen – verdwaald en slingert hun jeep door de dichte mist, als ze plotseling tegen een huis aanbotsen.

Daar, in dat afgelegen pand, woont een ouder echtpaar dat hun met tegenzin onderdak biedt voor de nacht. Direct bekruipt ze een gevoel van naderend onheil…

De uitgever: 'De hoogvlakte is een Scandinavische thriller met een twist, over twee stellen die na de financiële crash de confrontatie met elkaar en zichzelf aangaan. Een razend spannende pageturner en tegelijk een kritische blik op de moderne maatschappij, de wilde natuur en het goede en het slechte in de mens.'

 

Zie voor alle verwachte boeken de Hebban verwachtpagina.

 



Over de auteur

Hebban Crew

2627 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 7 opmerkelijkste thrillers van november

 

Gerelateerd