Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De 7 veelbelovende culinaire boeken van oktober

door Natascha van der Stelt 2 reacties
Zodra de avonden langer worden en de dagen korter krijgen veel mensen zin om de keuken in te duiken om uitgebreid te koken. Uitgeverijen spelen hier goed op in en zorgen in het najaar voor extra veel mooie, inspirerende, nieuwe kookboeken. Hebban selecteerde voor jou 7 veelbelovende kookboeken die in oktober verschijnen.

Simple smart cooking van Julius Jaspers (5 oktober)

Topkok Julius Jaspers houdt van simple smart cooking, dat wil zeggen niet te veel poespas en de basis staat centraal. Hier bedoelt hij mee: “gezellig koken voor vrienden zonder zwetend in de keuken te hoeven staan”.

Zijn nieuwe kookboek Simple Smart Cooking kent geen standaardindeling per maaltijd of moment van de dag maar is ingedeeld per product. Zeventien basisproducten zoals onder andere aardappel, ei, pasta, kip en citroen worden uitgelicht. Bij ieder product geeft hij tien recepten, waarvan er vijf stap voor stap worden uitgelegd.

The Dumpling sisters kookboek van Amy en Julie Zhang (5 oktober)

Op hun website vertellen The Dumpling Sisters – Amy en Julie Zhang - dat ze nauwelijks kunnen geloven dat wat begon met een paar grappige how-to video’s op You Tube leidde tot een echt, volwassen kookboek: een gedrukte, van foto’s voorziene, ingebonden verzameling van hun recepten.

Ze geven in het The Dumpling Sisters kookboek recepten voor de familiegerechten die hun Chinese ouders vanuit de foodtruck in Nieuw Zeeland op de markt verkopen, natuurlijk voor dumplings in alle soorten en maten, en ook voor onder andere grote Kantonese buffetten en diverse noedelgerechten. Daarnaast leggen ze de typische Chinese kooktechnieken uit. Ook is het boek voorzien van handige extra’s, zoals een gids voor boodschappen doen in een Chinese supermarkt en uitleg over Chinese etiquette.

Jamie’s super food voor elke dag van Jamie Oliver (6 oktober)

Eerst waren de kookboeken van Jamie Oliver er op gericht om te laten zien dat lekker koken niet moeilijk is en dat iedereen het kan. Daarna verlegde hij de focus naar snelheid, binnen een half uur een maaltijd op tafel. In zijn voorlaatste boek Jamie’s comfort food draaide alles om genieten van bijzondere momenten met familie en vrienden met lekker eten.

Zijn nieuwste boek, Jamie’s superfood voor elke dag,  heeft een nieuw uitgangspunt: iedere dag, iedere maaltijd gezond eten. Gezond koken zonder lang in de keuken te staan. Met superfood bedoelt Jamie Oliver niet alleen de hippe superfoods zoals chiazaad en avocado maar ook vis, fruit en zelfgebakken brood.

In Jamie’s Superfood voor elke dag staan recepten voor onder meer pannenkoeken met bessen voor het ontbijt, taco’s met vis, kiwi, limoen en chili salsa voor de lunch en steak met peper en kruidige tabbouleh rijst voor het avondeten.

Een druppel rozenwater van Merijn Tol en Nadia Zerouali (15 oktober)

Vorig jaar won Nadia Zerouali de Gouden Garde, een publieksprijs voor het beste kookboek, voor het boek Melk & Dadels, waarin de recepten voor de lekkerste zoete en hartige gerechten van Marokkaanse moeders zijn opgenomen.

In Een druppel rozenwater vind je enkel recepten voor zoete gerechten, geïnspireerd door de keukens van Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Mediterranée. Nadia Zerouali schreef het boek samen met Merijn Tol. Eerder schreven zij al over hun passie voor de Arabische keuken in onder meer Viva Arabia, Arabia bij je thuis en Bismilla Arabia.

De zoetmakers in Een druppel rozenwater zijn anders dan die in de Franse en Angelsaksische patisserie. Geen (basterd)suiker of stroop, maar honing, oranjebloesemwater en rozenwater. De recepten zijn gebaseerd op de klassiekers maar hebben een eigen draai gekregen van Nadia en Merijn: Dadelwalnootkoekjes met rozenwater en kaneel, Semolincake met pekmez en walnoten, Rozenjelly met amandelen, Pistachemarsepein met ricottavulling en Abrikozenmelkijs met pijnboompitten.

Less is more van Jacob-Jan Boerma en Sacha de Boer (16 oktober)
Less is more is het derde kookboek van chefkok Jacob-Jan Boerma en fotograaf Sacha de Boer, die in haar vorige carrière nieuwslezeres was. Fotoagentschap Beeldagent bracht Sacha de Boer en Jacob-Jan Boerma een paar jaar geleden met elkaar in contact.
Down to earth
, hun eerste kookboek was het resultaat. Jacob-Jan Boerma en Sacha de Boer delen een voorkeur voor eenvoud, puur, gezond en lekker en dat is te zien aan zowel de recepten als de foto’s.

In Less is more gaat Jacob-Jan Boerma, mede-eigenaar van het driesterren restaurant De Leest in Vaassen, uit van het principe dat in de beperking de kracht zit. Iedere recept bevat niet meer dan 8 ingredienten. Dit levert 50 waanzinnige, maar vooral ook makkelijke gerechten op.

Sacha de Boer geeft de gerechten de hoofdrol op de foto’s door het gebruik van een ingetogen styling. In haar stillevens draait het om de puurheid van de ingrediënten. Van de portretten spat juist het enthousiasme en de passie van de chef af.

Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken van Jacques Meerman (22 oktober)

De afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam beschikt over een grote gastronomische bibliotheek dankzij de schenkingen van Johannes van Dam en Joop Witteveen. Voor zijn onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse keuken heeft Jacques Meerman hier uitvoerig gebruik van gemaakt.

In zijn boek Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken laat hij zien hoe de Nederlandse keuken is gevormd door invloeden van buitenaf. Uit Arabische landen kwamen in de middeleeuwen spinazie en bloemkool. Nadat Columbus Amerika had ontdekt kwamen onder meer tomaten, paprika en aardappelen naar Nederland. Vanaf de 17e eeuw werd het eten op smaak gebracht met specerijen uit Nederlands-Indië.

Leuk om te weten is dat Jacques Meerman lang heeft gezocht naar het oudste recept voor het oer-Hollandse gerecht andijviestamppot. Lange tijd was dat een recept uit 1940. Na oproepen via de sociale media heeft hij een nog ouder recept gevonden: in 1929 stond een recept voor andijviestamppot in de krant van Scherpenzeel.

De vrolijke tafel van Karin Luiten (28 oktober)

De vrolijke tafel is in meerdere opzichten een feestelijk boek te noemen. Het is het tiende boek van Karin Luiten in tien jaar en is een feestelijke jubileumuitgave geworden vol feestrecepten.

In haar blog Kokenmetkarin.nl vertelt Karin dat De vrolijke tafel een kookboek is met etentjes. Ze geeft busladingen inspiratie voor de meest uiteenlopende eetfeestjes. Nee, dat blijft uiteraard niet beperkt tot het onvermijdelijke jaarlijkse kerstdiner, ze heeft nog 13 andere eetfeestjes bedacht. Immers, van elk etentje kun je een feestje maken. Belangrijk is dat ze wel trouw blijft aan haar principe 'kleine moeite, groot effect', dus geen cheffy gefriemel, maar volle, kleurrijke schalen om samen te delen.

Degenen die vrezen dat het desondanks een hoop werk zal zijn, stelt Karin gerust door te zeggen dat het allemaal gerechten zijn die je makkelijk kunt voorbereiden en meenemen. Karins recepten kenmerken zich bovendien door een mix van verse ingrediënten en goed verkrijgbare producten uit de supermarkt. Een spontane zomerpicknick in het park, een zwierige pastaparty, een Bollywood tv-avondje met hartverwarmende Indiase curry's, je even in Frankrijk wanen met een feestelijke buitenlunch... Heus, met De vrolijke tafel is het voortaan allemaal een fluitje van een cent!



Over de auteur

Natascha van der Stelt

471 volgers
964 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: De 7 veelbelovende culinaire boeken van oktober

 

Gerelateerd