Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De 7 veelbelovende jeugdboeken van november

November is traditioneel de maand waarin met spanning uitgekeken wordt naar Sinterklaasavond. Welke boeken mogen niet ontbreken in de kinderschoen?


Ik moet je iets heel jammers vertellen van Arno Bohlmeijer (5 november) 

Hoewel al eerder verschenen, mag dit boek niet onbenoemd blijven in deze verwachtlijst. In 1997 krijgt Bohlmeijer de Charlotte Köhler Stipendium-prijs voor veelbelovende schrijvers, o.a. voor het boek Ik moet je iets heel jammers vertellen. Daarin vertelt de auteur over het auto-ongeluk dat hij in 1992 samen met zijn gezin krijgt, waarna zijn vrouw overlijdt. Bohlmeijer blijft met twee jonge kinderen achter. Het boek kreeg veel lof en werd in meerdere landen vertaald uitgegeven. Inmiddels is het een standaardwerk om kinderen vanaf een jaar of negen kennis te laten maken met het thema ‘de dood’. Nu in een mooi nieuw jasje.

MainStreet. The story so far van Kristel van den Brink (9 november)

De autobiografie van de populaire boyband die bestaat uit Rein, Owen, Daan en Nils wordt geschreven door journaliste Kristel van den Brink (o.a. van Tina). Na het succes van het eerste fanfictieboek van MainStreet (Een onverwacht spannende vakantie door Victoria Farkas) is MainStreet. The story so far hét perfecte cadeau voor Mainiacs (zoals de fans van de band zichzelf noemen). De jongens vertellen o.a. over hun individuele audities bij The Voice Kids, het opnemen van hun drie succesvolle albums en over het leven on tour. Uiteraard worden de verhalen begeleid door vele mooie foto’s door de jaren heen.   

In Holland staat een huis (10 november)

Een oer-Hollands boek voor in de kinderschoen. De voorleesbundel is gevuld met bekende liedjes, beroemde Nederlandse figuren en verhalen over typisch Nederlandse onderwerpen als schaatsen, hagelslag en Koningsdag. Het boek biedt zo een mooie verzameling uit de Nederlandse jeugdliteratuur, met tekst en illustraties van o.a. Annie M.G. Schmidt, Fiep Westendorp, Dick Bruna, Harmen van Straaten en Max Velthuijs.

Het wonder van jou en je biljoenen bewoners van Jan Paul Schutten (15 november)

Het vervolg op de populaire bestseller Het raadsel van alles wat leeft. Opnieuw met een prachtig vormgegeven kaft en binnenwerk, mede door de grappige illustraties van Floor Rieder. Het boek leert kinderen allerlei interessante weetjes over het menselijk lichaam, zoals de lengte van de bloedvaten: ‘Als je die allemaal aan elkaar vast zou plakken, dan kreeg je een draad die twee keer om de aarde past.’ Volgens kinderboekenambassadeur Schutten is er voor ieder kind een boek te vinden dat de moeite waard is, zelfs als ze niet van lezen houden. Ook dit boek zal vele jeugdige lezers over de streep trekken.  

Frosty de sneeuwman van Annie North Bedford (16 november)

Een verhaal gebaseerd op het verhalende Amerikaanse lied over Frosty the Snowman uit 1950. In het verhaal komt sneeuwpop Frosty tot leven, waarna hij dik bevriend raakt met de buurtkinderen. Totdat de sneeuwman op een dag verdwenen is… 

Het liedje werd zo populair dat Frosty al snel ook als animatie in een tv-serie opdook, maar ook als knuffelbeest of als afbeelding op t-shirts.   Nu is er de nieuwe uitgave in de Gouden Boekjes-reeks. Corinne Malvern zorgde voor de ietwat ouderwetse, maar nostalgische en warm aandoende tekeningen.  Een perfect traditioneel voorleesverhaal om je kind warm te maken voor de knusse kerstdagen. Met het liedje spelend op de achtergrond.  

De ring van de hemel van Chris Bradford (20 november)

Alweer het achtste deel in de populaire ‘Jonge Samurai’-fantasyreeks. Eind november bezoekt Bradford Nederland en zal Hebbans Fantasy-redacteur Martijn Lindeboom de auteur interviewen over zijn nieuwste boek en uiteraard over de heftige gevechtsscenes in de verhalen. De boeken gaan over de Engelse jongen Jack, die als samoerai in het Japan van 1614 leeft en voortdurend op de vlucht is voor de Shogun die hem zoekt: dood of levend. De boeken zijn vol vaart geschreven, zitten vol Japanse wijsheden en wervelende gevechten en boeien al vele delen lang veel jonge lezers. In het achtste deel wordt Jack niet alleen achtervolgd door de Shogun, maar ook door zijn oude schoolrivaal, Kazuki…  

De schim van het kwaad van Michael Reefs (30 november)

De schim van het kwaad is het vierde deel in de avonturenserie De Bieb-bende. In het fictieve dorp Zuidbaai ligt een heuvel waar de twaalf geesten van de Hemelrijders gevangen gehouden worden. De Bieb-bende krijgt elke maand de opdracht één van de Hemelrijders te bevrijden. Maar deze keer is er een bijkomend probleem: de familieleden van de bendeleden verdwijnen een voor een en moeten ook teruggevonden worden…  

De boeken in de serie, die uiteindelijk uit twaalf delen zal bestaan, zijn interactief te gebruiken. Zo zijn er verspreid door het verhaal QR-codes naar filmpjes op het internet te vinden, bestaat er een app en zijn de bendeleden actief op de social media. Toch zijn de verhalen, net als dit vierde deel, ook zonder digitale middelen spannend genoeg om de jonge lezer te blijven boeien!


Zie voor alle verwachte boeken de Hebban verwachtpagina.

 



Over de auteur

Lindy de Jong

832 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: De 7 veelbelovende jeugdboeken van november

 

Gerelateerd