Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De 7 veelbelovende jeugdboeken van september

Nieuwe verhalen van Carry Slee, Jacques Vriens, Tosca Menten en… Jochem Myjer! Genoeg om naar uit te kijken in september: het boekenseizoen is officieel geopend met deze zeven veelbelovende uitgaven.

De Gorgels van Jochem Myjer (3 september)

Het eerste boek van komiek Jochem Myjer is een feit! Hoewel het verhaal nog met mysterie omhuld is, is duidelijk dat de man werkelijk schrijven kan. Dat blijkt als Myjer het verhaal van De Gorgels anoniem instuurt naar de uitgeverij, waar het wordt opgemerkt in de grote stapel ontvangen manuscripten. De illustraties zijn van de hand van Rick de Haas, die ook die ook de tekeningen verzorgde voor de populaire Mees Kees-serie. 

In dit sprookjesachtige verhaal wordt de jonge Melle midden in de nacht wakker en vindt een klein wezentje op de rand van zijn bed. Een eiland, een vuurtoren en bijzondere dieren vormen de andere ingrediënten in het verhaal. 

Benieuwd naar het debuut van Jochem Myjer? Binnenkort kun je De Gorgels winnen op Hebban!

Kapot van Carry Slee (9 september)

Na ruim tien jaar verschijnt er weer een 12+ boek van Carry Slee. De schrijfster is van alle markten thuis, maar haar eerdere boeken voor deze doelgroep zijn inmiddels echte klassiekers, zoals Spijt en Pijnstillers. Het zijn realistische verhalen over herkenbare thema’s voor kinderen, zoals pesten, discriminatie, drugs en familieproblemen. Ze vormen bovendien dankbare onderwerpen voor film: acht van Carry’s boeken waren inmiddels op het witte doek te bewonderen. 

In haar nieuwste, Kapot, staan Julia en haar broer Thijs centraal. Ze hebben een prima leventje met een leuke verkering en veel vrienden. Dan verandert de situatie thuis en komen broer en zus lijnrecht tegenover elkaar te staan… 

Binnenkort vind je op Hebban een interview met Carry over dit volgende de uitgever ‘prachtige en aangrijpende verhaal.’

Baron 1898 van Jacques Vriens (9 september)

Op 1 juli opende in de Efteling de nieuwste attractie Baron 1898. De achtbaan was sindsdien een paar keer in het nieuws omdat deze diverse keren stilstond, eenmaal zaten bezoekers zelfs drie kwartier op het hoogste punt van de attractie vast. 

De nieuwe achtbaan is een dive coaster, die een vrije val van 37,5 meter maakt, een snelheid bereikt van 90 km per uur en in de stijl van een mijnbouwcomplex is gebouwd. Voor kinderen is de achtbaan nog verboden terrein, en dus schreef Jacques Vriens een boek over de baron waar de attractie naar vernoemd is. 

In het verhaal ontdekt avonturier Gustave een grot waar hij een klompje goud vindt. Hoewel de mythische Brabantse Witte Wieven hem waarschuwen niks mee te nemen, doet hij dat toch. Jaren later komt hij terug als Baron Hooghmoed en bouwt een goudmijn bij de grot. Alle mijnwerkers die er naar binnen gaan, komen echter lijkbleek weer naar buiten. Wat gebeurt er daar beneden...? 

Suikerspin van Derk Visser (15 september)


De boeken van Derk Visser zijn vaak rauw en gaan vaak over personages in een kansloos milieu en troosteloze achterstandswijken. De sfeer die de auteur in zijn boeken weet op te roepen wordt gezien als zijn handtekening. Eerder ontving hij het Charlotte Köhler stipendium, een aanmoedigingsprijs voor een getalenteerde beginnende Nederlandstalige auteur. Hoewel Suikerspin als zijn zesde boek is, is de schrijver nog niet bekend bij een groot publiek. Suikerspin zou daar verandering in moeten brengen. 

Hebban las het boek alvast en vond die realistische en rauwe sfeer ook terug in Suikerspin. Het verhaal vertelt over Ezra en haar familie. Haar vader heeft last van een posttraumatische stressstoornis na zijn werk in de oorlog en daardoor kan de stemming binnen het gezin ieder moment omslaan. De worsteling die het twaalfjarige meisje doormaakt – kind willen zijn, maar zich tegelijkertijd verantwoordelijk voelen voor het geluk van haar jongere zusje en ouders – wordt door het gekozen perspectief op subtiele, maar pijnlijke wijze duidelijk. In een beperkt aantal pagina’s weet Visser bovendien de grauwe leefomgeving van Ezra te schetsen. 

De sprookjeskoningin van Ad Grooten (15 september) 

Roodkapje, Assepoester, De prinses op de erwt… Sprookjes die al eeuwenlang bekend zijn en generatie op generatie doorgegeven worden. Maar na Godfried Bomans, Astrid Lindgren en Annie M.G. Schmidt zijn er nooit meer écht nieuwe sprookjes voor kinderen geschreven. 

Tot nu. Muzikant en schrijver Ad Grooten deed ervaring op met twee sprookjesboeken die hij voor de Efteling schreef. Daarna nam hij de uitdaging aan en brengt nu een boek vol nieuwe sprookjes, over draken, prinsen, kabouters, koningen en tovenaars. Elk verhaal met een vleugje moraal! De illustraties zijn gemaakt door Martijn van der Linden

Mazzel van Mariette Middelbeek (17 september)

Saar van 13 krijgt de hoofdrol in het regionale toneelstuk 'Mazzel'. Samen met haar nieuwe collega, het enorm lekkere ding Bruce, studeert ze alle scėnes in. De repetities gaan goed, tot op mysterieuze wijze haar spullen uit haar tas verdwijnen. Als Saar dan ook nog eens op brute wijze gewaarschuwd wordt dat ze maar beter met het toneelstuk kan kappen, wordt het menens. 

Journaliste Middelbeek is vooral bekend van haar chicklitromans, maar schrijft ook zeer regelmatig spannende jeugdthrillers voor kinderen van 11 tot 14 jaar. Mazzel is daarvan de vierde in de reeks. Op haar website zegt de schrijfster: “Elk boek heeft drie magische momenten: als de eerste zin op papier staat, als de laatste punt wordt gezet en als je het in handen hebt. Vooral dat laatste. Hoe voelt het? Hoe ruikt het? Hoe ziet het eruit?” Nog even geduld en de schrijfster kan Mazzel in haar handen houden! 

Dummie de mummie en de drums van Massoeba van Tosca Menten (25 september)

Tosca Menten én Dummie de Mummie behoeven eigenlijk geen introductie. Tosca wordt ook wel de grappigste kinderboekenschrijver van Nederland genoemd. Haar belangrijkste wapens zijn dan ook fantasie en humor. Haar boeken - de teller staat bijna op twintig - zijn populair bij kinderen op de basisschool. Vooral Dummie de Mummie doet het goed, en daarvan verscheen dan ook al gauw een film in de bioscoop. Een nieuwe film wordt in december dit jaar verwacht! 

Tot die tijd kunnen kinderen zich vermaken met een nieuw geschreven verhaal in de reeks: Dummie de mummie en de drums van Massoeba. In het zevende boek is Meester Krabbel ziek en wordt vervangen door een nieuwe juf. Die weet alles van Afrikaanse muziek, maar Dummie ook, en dus organiseren ze samen een muzikaal spektakel! De tekeningen zijn zoals altijd van de hand van Elly Hees

Zie voor alle verwachte boeken de Hebban verwachtpagina.

 



Over de auteur

Lindy de Jong

833 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: De 7 veelbelovende jeugdboeken van september

 

Gerelateerd