De 77 beste Nederlandstalige thrillers / 69. Blauw goud
Het waren voor Almar Otten mooie uren, op die avond van de tiende december 2012. In het indrukwekkende Rubenshuis, de voormalige stadsresidentie van Peter Paul Rubens in Antwerpen werd hij onderscheiden met De Diamanten Kogel voor zijn thriller Blauw goud, in maart dat jaar verschenen. Voor de in Deventer geboren Otten lag een edelmetalen boksbeugel met diamant klaar, de trofee van deze Vlaamse thrillerprijs.
Otten versloeg zijn Nederlandse collega's Charles den Tex (De vriend) en Aad van den Heuvel (De vuile bom) en zijn Vlaamse rivalen Louis van Dievel (Hof van Assisen) en Enckels en Dewit (De mayonaisemoorden).
Een echte paginadraaier
Blauw goud is een historische thriller. Matt Paddinge erft na het overlijden van zijn moeder een getijdenboek. Het erfstuk behoorde toe aan zijn vader, die spoorloos verdween toen Matt tien jaar oud was. Historica Lineke Tesinga en haar vriendin Laura geloven hun ogen niet als Matt ze het boek laat zien: het is een verloren gewaand meesterstuk, bijzonder vanwege het veelvuldig gebruik van de kleur blauw, een pigment dat in die tijd uiterst zeldzaam was en zelfs duurder dan goud.
Al snel krijgt Matt te maken met een reeks mysterieuze gebeurtenissen. Alles wijst erop dat er iemand achter het getijdenboek aanzit, maar ook dat diegene meer weet over Matts vader. Wanneer Laura vervolgens direct in gevaar komt, zit er maar één ding op: Matt moet razendsnel de waarheid achterhalen.
‘Een echte paginadraaier met levendige en geloofwaardige personages’, zo kenschetste de jury van De Diamanten Kogel het winnende boek. ‘Otten ontvouwt het mysterie voor zijn lezers in een langzaam maar goed gedoseerd tempo. En elke stap die daarbij wordt gezet, elk brokje informatie dat prijs wordt gegeven roept weer andere vragen op. Op die manier creëert hij steeds weer nieuwe spanning.'
Volgens de jury zit de complexe plot van Blauw goud doordacht in elkaar. ‘De sfeer van de jaren 70 en 80 de maatschappelijke en historische achtergronden ervan worden erg sterk en sfeervol uitgetekend. Het onverwachte einde is niet voor de hand liggend, maar wel aannemelijk. De auteur vermijdt terecht een gemakkelijk en goedkoop 'happy end'.’
Tijd voor een bestseller
Hydroloog Otten werkt sinds 2007 als ambtenaar van de gemeente Deventer en is als programmamanager milieu verantwoordelijk voor gemeentelijke taken op het gebied van afval, bodem, lucht, geluid, geur, ecologie en duurzaamheid. Het schrijven van thrillers is een uit de hand gelopen hobby. Otten is er mee begonnen na de geboorte van zijn dochter Mirre in 1999.
Meteen na de start van zijn schrijfcarrière boekte Otten al een succesje: hij won een Fausto Coppi racefiets in een schrijfwedstrijd van een Tour de France wielerblad. Daarna duurde het wel enkele jaren voor hij in print van zich deed lezen: in 2007 kwam zijn eerste misdaadroman, Verdwenen chemie, op de markt. Blauw goud is zijn vijfde thriller.
Na zeven thrillers geschreven te hebben vond Otten het tijd worden voor een bestseller. Hij werd per slot van rekening niet voor niets in de brochure van zijn uitgeverij Luitingh-Sijthoff aangekondigd als groot Nederlands talent. Zijn achtste boek, Het ronde huis, moest maar eens voor een doorbraak gaan zorgen. Over de totstandkoming van deze geheide publiekslieveling schreef Otten een aantal columns voor Hebban. Maar de thriller over het beruchte landhuis in de Veluwse bossen liet de kassa niet doorlopend rinkelen. Geen reden voor Otten om de tekstverwerker voorgoed in de kliko te gooien. Want, zo liet hij twee jaar geleden nog weten: 'Wat mij betreft zijn de boeken die tot op heden zijn verschenen slechts het begin van een oeuvre. Aan ideeën zal het niet liggen.'
Bekijk hier de canon tot nu toe