De beste cadeautips voor een romanticus deze kerst
Zou iemand in San Francisco beseft hebben dat de deftige mevrouw de Fremery ooit gedoopt was als slavin? Een inspirerende familiesaga over mensen die hun leven niet lieten begrenzen door risico's en hun liefdes niet door huidskleur.
Wolkenstad is een lofzang op het ongelofelijke menselijk vermogen om generatie op generatie verhalen over te dragen. Een roman over rentmeesterschap – over boeken, onze gedeelde planeet en over het menselijk hart.
Parijs, 1929. De lichtstad lijkt Sophia geen geluk te brengen. Na een traumatische ervaring heeft ze het gevoel dat ze de liefde nooit meer zal vinden en ze voor altijd eenzaam zal zijn. Is Europa misschien te klein voor een vrouw die groots denkt? Ze besluit de grote oversteek te maken naar Amerika, en daar, in New York, begint haar leven weer kleur te krijgen.
In 111 Hopla’s, een elegant vormgegeven boekje, introduceerde Judith Herzberg een paar jaar geleden de hopla: ultrakorte gedichtjes van vier of vijf regels, al dan niet op rijm. Alles wordt er in gezegd, zoals alleen zij dat kan. In de tussentijd schreef Herzberg vele nieuwe hopla’s, wat nu resulteert in een mooie nieuwe cadeau-uitgave, 100% Hopla’s. De meeste gedichten werden niet eerder gepubliceerd.
Opnieuw blinkt Toon Tellegen uit in het beschrijven van alle gemoedstoestanden die we kennen. Annemarie van Haeringen tekende de egels erbij, van somber tot vrolijk, van minderwaardig tot feestelijk hoogmoedig.
In Stad van ideeën vertelt Alec van der Horst het verhaal van Parijs, de meest filosofische stad van allemaal. Hij begint in de Romeinse tijd en eindigt bij de aanslagen van 2015. Maar meer dan een geschiedenisboek is het een biografie van de stad en haar ideeën.
Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. Maia’s verleden brengt haar naar Rio de Janeiro.
De virtuoze Damon Galgut zoomt in en uit alsof hij een filmcamera hanteert. Dat maakt De belofte tot een adembenemende roman waarin de recente geschiedenis van Zuid-Afrika weerklinkt.
In dit boek ontvouwt Hannah Arendt haar ideeën over de mogelijkheden van de menselijke geest. Ze onderscheidt drie capaciteiten die iedereen bezit: denken, willen en oordelen. Tot haar dood bleef ze aan dit opus werken.
De Berlijnse Muur is recent gevallen en Oost-Duitsland is in rep en roer. Nu Franziska herenigd is met haar grote liefde Walter is het eindelijk tijd om in het huwelijksbootje te stappen. Franziska en Walter staan te popelen om hun families te verenigen, maar er zweeft een donkere wolk boven hun plannen.
Iedereen kent de situatie waarin je probeert consequent te zijn, maar tevergeefs. Frank Meester laat zien waarom dat ook niet anders kan. Er is altijd iets wat aan onze principes ontsnapt, hoe we ons best ook doen. Dat zullen we moeten accepteren. Het boek is bedoeld voor iedereen die het leven serieus neemt, maar niet te serieus.