De beste 'domestic noir' thrillers
Door de jaren heen is de focus veranderd van een whodunnit naar een whydunnit. De boeken draaien niet alleen meer om de vraag wie een delict heeft gepleegd maar vooral het waarom dat iemand zet tot het uitvoeren van een gruwelijke daad. Dit heeft gezorgd voor een piek in de publicatie van psychologische thrillers. In de laatste twee jaar is er een piek in het subgenre ‘domestic noir’. Thrillers die zich voornamelijk in huiselijke omgeving (of juist een setting op de werkplek) centreren, met een focus op relaties. En uiteraard gebeurt er iets in deze gemoedelijke setting die alles op scherp zet, waardoor huisje-boompje-beestje niet meer zo vanzelfsprekend is. En waar één vraag centraal staat: kunnen we onze dierbaren werkelijk vertrouwen?
Met een blik op de rapportages van Politie Nederland is er een duidelijke conclusie: al jaren worden de meeste moorden gepleegd in de huiselijke kring. Daar liggen de drama’s: pijn, jaloezie, wraakgevoelens. Niet de liquidaties in het criminele circuit zorgden ervoor dat het moordcijfer in Nederland vorig jaar op 99 eindigde, maar partnermoord was in 2016 in Nederland de meest gepleegde ‘soort’ moord.
Voor thrillerschrijvers zijn er dus voldoende voorbeelden om hun eigen schrikbarende (fictieve) verstandhouding vorm te geven. Wie neemt het recht in eigen hand in deze (dodelijke) strijd? Hebban selecteerde de beste 'domestic noir' thrillers.
1. Achter gesloten deuren van B.A. Paris
B.A. Paris verkocht met haar debuutthriller Achter gesloten deuren meer dan 500.000 exemplaren in Engeland en de vertaalrechten werden aan 26 landen beschikbaar gesteld.
In haar debuutthriller beschrijft ze het perfecte huwelijk. Of is het een perfecte leugen? Iedereen kent wel een echtpaar als Jack en Grace: hij is knap en rijk, zij is charmant en elegant. Mensen om jaloers op te zijn, als je ze niet aardig zou vinden. Je zou Grace beter willen leren kennen. Maar dat is moeilijk, want Grace en Jack zijn altijd samen. Sommigen zouden dit ware liefde noemen. Anderen zouden zich misschien afvragen waarom Grace nooit de telefoon opneemt. En waarom ze nooit op visite komt, ook al werkt ze niet. En waarom een slaapkamer van hun huis tralies voor het raam heeft.
Op 6 juli verschijnt de nieuwe thriller van B.A. Paris, getiteld Gebroken. Hiermee bevestigde ze in haar thuisland haar reputatie als 'queen of domestic crime'.
2. Sluipend gif van Corine Hartman
'Het interessante van partnermoord is dat het naar mijn mening in elke relatie kan gebeuren,' zegt Corine Hartman in een interview met Hebban. 'En dat daarbij zowel vrouw als man dader en slachtoffer kunnen worden.' In haar laatst verschenen thriller Sluipend gif beschrijft Hartman het huwelijk van Jacqueline en Gijs. Een schijnbaar gelukkig koppel, maar binnen hun eigen muren is het net iets anders dan wat de buitenwereld er van meekrijgt.
Jacqueline houdt van haar echtgenoot, al intimideert en manipuleert hij haar steeds vaker. Het ligt vast ook aan haar, want voor de buitenwereld is hij altijd heel voorkomend. Charmant zelfs. Straks zal het weer beter gaan: de zorg voor haar manisch-depressieve moeder slokt veel tijd op en Gijs heeft zijn ontslag nog niet verwerkt. Ze moet geduld hebben. En eigenlijk hebben ze het toch goed samen?
Maar zo simpel is het niet. Integendeel. Met de daad van een Franse naamgenote in gedachten, ziet Jacqueline in haar wanhoop uiteindelijk nog maar één uitweg. Hij moet dood.
3. Tussen jou en mij van Lisa Hall
In haar debuutthriller Tussen jou en mij beschrijft Lisa Hall ook een huwelijk waar niets is wat het lijkt. Sal en Charlie leren elkaar kennen tijdens hun studietijd om elkaar vervolgens niet meer los te laten. Zo op het oog hebben ze het perfect voor elkaar: ze zijn jong, gezond en aantrekkelijk en hebben een prachtige dochter. Ze verdienen goed, wonen in een heerlijk huis en rijden in een mooie auto.
De realiteit is echter anders. Want als de ene partner obsessief jaloers en overheersend blijkt te zijn, verandert huiselijk geluk al gauw in huiselijk geweld...
Lees verder op de volgende pagina.