Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Lezen /

De boekenkast van ... Martijn (Hebban Crew)

door Martijn (Hebban Crew) 64 reacties
Zeg eens eerlijk, is er íets dat je liever doet dan sneupen in andermans boekenkasten? Zie, dat wisten we wel. De Hebban Crew opent haar boekenkasten en laat jullie allemaal meekijken in woord en beeld. We vertellen over het ontstaan van onze boekenkasten, over de indeling, over ons meest geliefde of meest herlezen boek en meer ... Redacteur Martijn leidt je in zijn werkkamer rond.

Vertel eens over het prille begin van je boekenkast?


Dat is best graven (het is zó lang geleden, ja ik ben het oudste Hebban Crewlid), maar volgens mij kreeg ik mijn eerste echte, fysieke boekenkast uit de erfenis van mijn grootvader. Een zware, donkerhouten, schouderhoge en manslange kast met lange planken (dus eigenlijk niet bedoeld als boekenkast). Ik had toen al best een aardige verzameling fantasy- en sciencefictionboeken, waaronder Duin van Frank Herbert, In de ban van de Ring van J.R.R. Tolkien en De scherpschutter van Stephen King, die ik nog steeds in mijn huidige kasten heb staan. Mijn grootvaders kast staat nu beneden en bevat een deel van Debbie's boeken (over dieren en planten).

Herinner je je de eerste boeken die je bezat of kreeg?


Niet echt, maar wel het eerste boek dat zoveel indruk op me maakte dat ik me de scène nu herinner alsof het een film is. Dat was De brief voor de koning van Tonke Dragt. Het was in mijn geboortehuis in Westerwijtwerd (een miniscuul dorpje op het Groninger Hoge Land, vlak bij Middelstum. Hier heb ik mijn eerste boek gesitueerd: De legende van de Zwarte Wolven). Ik zat bij mijn vader op schoot in een grote fauteuil van bruine ribstof en hij las voor over Tiuri, die alleen maar de nacht lang in een kapel moest blijven om de volgende ochtend tot ridder geslagen te worden. Ik was ontzet en verbijsterd dat hij die kans op het ridderschap liet gaan om de deur open te doen voor iemand die om hulp vroeg. Wist ik veel dat je zo een verhaal vertelt? Dat als hij de smekeling aan de poort had genegeerd dat het boek maar tien bladzijden lang zou zijn geweest? Later heb ik zowel De brief als het vervolg Geheimen van het Wilde Woud van mijn ouders gekregen. Ze zijn nog steeds geliefde onderdelen van mijn verzameling.

Hoe groot is jouw boekenverzameling inmiddels?


Vergeleken met mijn vriendin Debbie heb ik een bescheiden hoekje van het huis, maar toch kom ik wel aan zo'n vijftienhonderd à tweeduizend boeken denk ik (ik heb grof geschat). Dan reken ik de superheldencomics, andere stripboeken en dozen met eigen boeken niet mee.

Waar bestaat je boekenverzameling uit?


Ik ben een enorme sciencefiction- en fantasyliefhebber en dat is dan ook het grootste gedeelte van mijn verzameling. Daarnaast heb ik veel historische boeken (zowel non-fictie als fictie), andere non-fictie (vooral voor research), boeken over krijgskunsten, wapens en oorlogvoering en een kleinere verzameling literatuur, thrillers, jeugd- en YA-boeken en een plank met mijn eigen boeken. Ook heb ik een paar zeer gespecialiseerde verzamelingen, zoals romans over alternatieve uitkomsten van de Tweede Wereldoorlog, de novelle-series van Tor.com (Murderbot anybody?), boeken over Taekwon-Do (van de 15 delige Encyclopedia of Taekwon-Do en de Condensed Manual of Taekwon-Do, beide geschreven door generaal Choi Hong Hi, tot A killing Art van Alex Gillis, een boek over de keiharde militaire en politieke confrontaties waar mijn krijgskunst een rol in speelde), boeken over zwaardvechten (zoals het briljante boek Te wapen! van Bert Gevaert, dat ik de volle vijf sterren gaf in mijn recensie op Hebban) en boeken over India. En natuurlijk een nog niet complete verzameling van de Schrijfbibliotheek van Atlas Contact (waarin Debbie en ik samen een deel schreven: Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction? - uiteraard).

Hoe zijn je boekenkasten ingedeeld? Op alfabet, kleur, genre?


Ik heb een heleboel verschillende indelingen. Mijn fictiekasten zijn op alfabet van auteur. Non-fictie is ingedeeld op onderwerp en dan at random. Krijgkunsten op belangrijkheid en easy access (want ik zoek heel regelmatig details over Taekwon-Do patronen, achtergronden en specifieke bewegingen en benamingen op). Bovenop de kasten heb ik geliefde series bij elkaar staan; van links naar rechts: bijna alles van Terry Pratchett, J.R.R. Tolkien, George R.R. Martin, Bradley Beaulieu, Steven Erikson, Peter F. Hamilton, Iain M. Banks, Neal Asher, William Gibson en Frank Herbert. Mijn eigen boeken en bundels staan op volgorde van publicatie (grotendeels).

Op welk deel van je boekenverzameling ben je het meest trots of verliefd?


Dat is heel lastig om te zeggen, daarom heb ik een paar boeken er uit gepikt.

Allereerst een facsimile van een getijdenboek uit de vijftiende eeuw. Ik ben persoonlijk niet religieus, maar dit kleine boekje - zo groot als mijn handpalm, ooit gekregen als geschenk - is echt prachtig, voorzien van geweldige 'verluchtigingen' en sierletters. Het ademt de middeleeuwen en het gelovige leven van toen. Prachtig om naar te kijken, al kan ik het niet lezen.

Daarnaast het handgeschreven manuscript van mijn allereerste afgeronde roman; Merganèth. Het was mijn zoveelste poging tot een verhaal, maar het eerste dat ook echt origineel en uitgewerkt was. Het bestond oorspronkelijk uit drie stevige boekhoudersschriften vol van mijn hanenpoten, compleet met ei/ij en d/t fouten, fantasyclichés en matige tekeningen, maar nog steeds houd ik van het verhaal en de personages. De drie schriften zijn op een gegeven moment tot één band samengevoegd door een boekbinder en nu voelt het bijna als een van de toverboeken die in het verhaal voorkomen.

Ten slotte de prachtige, geïllustreerde uitgave van Frank Herberts Dune door The Folio Society. Duin was één van de eerste volwassen boeken waar ik verliefd op werd en dat is nooit overgegaan. Ik heb denk ik wel tien edities van deel 1 (en om een rare reden ook van deel 4, namelijk om het bizarre beeld van Leto II de God-Keizer op de omslag) en deze van Folio is de mooiste.

Als je huisgenoten hebt, wat vinden die van je boekenverzameling?


Hier citeer ik Debbie even: "We zijn al ruim dertien jaar bij elkaar, wonen al tien jaar samen, maar onze boekverzameling (muziek overigens ook) zijn nooit samengevoegd. Hij heeft zijn paar duizend boeken op zijn werkkamer staan. Hij mag natuurlijk wel alles aanraken, pakken en lezen uit alle kasten in huis. Hij weet welk gezicht ik trek als ik een boek niet terugvind en is daar passend huiverig voor. We hebben zelfs dubbele boeken. Niet nieuw, maar wel uit de tijd dat we elkaar nog niet kenden. Een verzameling boeken zegt iets in die eigen samenstelling en ik vind niet dat je dat moet doorbreken. Hij grijpt zonder te kijken raak in zijn boekenkasten en ik, ik moet wat langer zoeken, maar weet precies ongeveer wat ik heb staan." Dan weet je precies hoe het zit in Hebban afdeling Groningen.

Mogen andere mensen lenen uit je boekenkasten?


Nee. Ik ben notoir slecht in het bijhouden van welke boeken ik aan wie uitleen en daardoor mis ik een aantal eerste delen van series. Kennelijk heb ik ook vrienden die notoir slecht zijn in het terugbezorgen van boeken. Die tijd is dus geweest...

Wat mist er nog in je boekenkast?


Zoals hiervoor genoemd een aantal eerste delen van geliefde series... Verder een paar delen uit de Discworld/ Schijfwereld-serie van Terry Pratchett, die wil ik wel een keer compleet hebben, zeker nu Sir Terry er niet meer is. Ik ben een hele tijd op zoek geweest naar een oude, liefst eerste druk, uitgave van Blokken van Bordewijk. Ik heb een paar jaar geleden een mooie editie van Blokken, Knorrende beesten, Bint gevonden in een antiquariaat in Boekenstad Bredevoort, maar nog niet een losse uitgave.

Welk boek uit je boekenkast herlees je het meest?


Tegenwoordig herlees ik nauwelijks meer. Er verschijnt zo ontzettend veel dat ik nog wil lezen, dat ik die boeken altijd voorrang geef. Maar vroeger deed ik dat wel regelmatig (toen las ik ook nog sneller) en mijn meest herlezen boek is denk ik Duin van Frank Herbert (dat had vast niemand verwacht). Wat ik wel doe, is regelmatig boeken uit de kast pakken en stukjes opzoeken en herlezen. Soms voor een artikel of om een punt te maken in een discussie, maar vaak ook gewoon om de goede herinnering. En soms kom je dan tot de ontdekking dat die herinnering niet precies of zelfs helemaal niet klopt. Dat kan beide kanten op gaan: beter dan herinnerd, of een tegenvaller.

Welk boek heeft het mooiste oorsprongverhaal (hoe kwam je eraan)?


Dat is denk ik The Middle Kingdom van David Wingrove. In 1998 na een wekenlange trek rond het Annapurna-massief in Nepal (8.091 meter hoog, wij staken de Thorung La pas over als hoogste punt: 5.416 meter) was ik terug in Kathmandu en al mijn boeken waren uit. In een boekhandel trof ik het eerste deel van de 'Chung Kuo'-serie aan, maar het had een ongenode gast gehad: er zat een stervormig gat in gevreten. Samen met de boekhandelaar heb ik het hele boek uitgeplozen, maar de boekenworm was gevlogen, dus ik nam het boek toch mee. Ik heb het boek nog steeds en ik moet altijd glimlachen als ik hem zie staan. In 2015 schreef ik hier al een blogje over (zo lang geleden dat de plaatjes weggevallen zijn, maar in het boekencarrousel zie je alsnog de schade).

Boekencarrousel

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Doe met ons mee!

Dit is de boekenkast van Martijn. Wil jij ook je boekenkast laten zien? Schrijf dan een eigen blog, waarin je dezelfde vragen over je boeken beantwoordt en foto's plaatst.

Maak je eigen blog

Lees meer:

De boekenkast van... Debbie (Hebban Crew) De boekenkast van... Aimee (Hebban Crew) De boekenkast van... Anouk (Hebban Crew) De boekenkast van... Onno De boekenkast van... Merel De boekenkast van... Marieke



Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

574 volgers
1140 boeken
34 favoriet
Hebban Team


Reacties op: De boekenkast van ... Martijn (Hebban Crew)

 

Gerelateerd

Over

Frank Herbert

Frank Herbert

De Amerikaanse auteur Frank Herbert (1920-1986) was oesterduiker, fotograaf, tv-...