Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De Club van 17

De popmuziek heeft een Club van 27: sterren als Janis Joplin, Jimi Hendrix, Kurt Cobain en Amy Winehouse die door een overdosis drugs (te) vroeg de laatste adem uitbliezen. Hebban introduceert nu de Club van 17: literaire grootheden die reeds op tienerleeftijd debuteerden (maar niet stierven). Van Solomonica De Winter via Byron tot Jules Deelder en Thomas Heerma van Voss: een jeugdig octet.

Tsja, zo destructief als musici als Keith Moon en Amy Winehouse (dood op hun 27ste), zo kom je ze niet vaak tegen in de literatuur. In de letteren mag je debuteren op je dertigste en jezelf nog steeds een jong talent noemen. Toch vind je onder auteurs levensgenieters die geen twintig jaar geduld hebben om de wereld te verblijden met hun primeur. Solomonica De Winter mag dan uit een schrijversgeslacht voortkomen (Jessica Durlacher en Leon de Winter), haar roman produceerde ze geheel op eigen kracht. 17 lentes long.

Hebban stelde een Club van 17 samen.  

Solomonica de Winter: Achter de regenboog De meningen in de pers zijn verdeeld over deze vorige week verschenen roman. In ieder geval maakt Solomonica zich er niet makkelijk vanaf met een  coming-of-age verhaal. Dertienjarige hoofdpersoon Blue Vanity heeft een man en vrouw vermoord. Een kille gangster, een lieve man met een snoepwinkel en nog meer sprookjesachtig volk bevolkt haar roman. Misschien moet je 17 zijn om dit boek te waarderen. Solomonica schreef het in het Engels en publiceerde het reeds in het Duits: een moderne wereldburger in actie, een waardig lid van de Club van 17.    

Carmen Bramly: Pastel Fauve Een 15-jarige jongedame die schrijft over de ontmaagding van een veertienjarige: daar lusten ze in Frankrijk wel pap van. Zoals gebruikelijk is Bramly een Parisienne, die veel over het 6e arrondissement schrijft waar ze is opgegroeid. Dat haar hoofdpersoon in 2010 over Peter Doherty fantaseert, voordat ze zich door een vakantievriendje haar maagdelijkheid laat ontnemen, zorgt voor de eigentijdse touch. Ook Carmen heeft ouders, die regelmatig boeken publiceerden.    

Alberto Moravia: De onverschilligen Moravia deed het op eigen kracht. Althans, wel met het geld van zijn architectenvader, die de oplage betaalde van Alberto’s debuut De Onverschilligen. Alberto had als auteur last en voordeel van zijn jeugd, toen hij met bottuberculose jarenlang in bed doorbracht en de werken las van Dostojevski, Joyce en Shakespeare. Zijn debuut werd in 1929 goed ontvangen. De hoofdpersonen in De Onverschilligen zijn door hun onvermogen om werkelijk te haten en lief te hebben, veroordeeld tot een onverschilligheid die het hun onmogelijk maakt hun uitzichtloze levens te veranderen. Moravia schildert in deze roman het gegoede burgermilieu, waaruit hij zelf afkomstig was, ten tijde van een periode van moreel verval.  

Françoise Sagan: Bonjour Tristesse Iconisch lid van de Club van 17. Beroemdste tiener die in één klap beroemd werd in 1954 met haar Bonjour Tristesse. Het begin van een lang en productief schrijversleven, al beweren kwade tongen dat ze zichzelf nooit meer heeft overtroffen. Ze verkocht als achtienjarige 5 miljoen exemplaren van het boek, dat in 22 talen werd vertaald. Het verhaal over een verveelde tiener die door de Franse hoofdstad zwerft, wist precies de tijdsgeest van het rebelse naoorlogse Parijs te vangen.    

Lord Byron: Hours of Idleness De beroemdste literaire tiener aller tijden. Al was zijn losbandige biseksuele leven (inclusief incestueuze verhouding met zijn halfzus) nog invloedrijker dan zijn papieren productie. Overlijden tijdens een veldtocht in Griekenland wil ook nog wel eens helpen. Zijn dichtbundel Hours of Idleness verscheen, toen hij nog als student rondliep op het Trinity College van Cambridge. Korte gedichten, die vooral teruggaan op de Romeinse klassieken. Byrons hoogromantische stijl zou zich later ontwikkelen.    

Helene Hegemann: Axolotl Roadkill Niet elk debuut van de Club van 17 is onomstreden. De Duitse Helene Hegemann gebruikte nogal wat schuttingwoorden in haar Axolotl Roadkill. En de 18-jarige schrok niet terug van allerlei kunsttheorieën. Geen probleem. Maar dat in 2010 bleek dat ze toch wel heel veel passages van haar boek had gekopieerd van een blogger, maakte veel honende kritiek los. Zelf zag Helene het probleem niet: copy en paste hoort bij haar generatie. Door internet bestaan auteursrechten niet meer. In Axolotl leeft de 13-jarige Mifti op zonder haar door drugs overleden moeder en met haar egocentrische kunstenaarsvader. In het pand neukt en snuift iedereen erop los. Mifti wordt verliefd op de 46-jarige Alice, die tegelijk een soort moedersrol vervult. Zal Mifti ooit opgroeien als een?      

Jules Deelder: Straat Als 18-jarige debuteerde Jules Deelder in het Algemeen Dagblad met het gedicht Straat. Inderdaad, niet met een complete bundel of roman. Maar in het geval van de nachtburgemeester van Rotterdam strijken we over ons hart. Bovendien vormt hij met zijn enthousiaste gebruik van stout spul de ideale cross-over tussen de Club van 17 en die van 27. Al loopt hij met 70 jaar nog steeds vitaal rond.  

Richard Mason: Verloren Zielen Niet elk jonkie teert en debuteert op de zakcenten van zijn ouders. Richard Mason kreeg als 19-jarige een voorschot van Penguin van tonnen euro’s voor zijn Verloren Zielen. Richard kwam uit Zuid-Afrika maar groeide op in Engeland, op Eton College en studeerde aan Oxford. Geld was er dus meer dan genoeg. Maar op eigen kracht haalde Mason nog veel meer binnen: hij verkocht miljoenen exemplaren wereldwijd van het boek over de 70-jarige James, die direct in de openingszin bekent dat hij de vrouw heeft vermoord met wie hij 45 jaar getrouwd was. Het boek is een thriller, waarin de waarom-vraag centraal staat.    

Thomas Heerma van Voss: De allestafel  Net als Solomonica komt Thomas uit een schrijversfamilie. Hij was er dan ook vroeg bij (19) om de wereld met zijn literaire talenten kennis te laten maken. Moeiteloos schreef hij na zijn middelbare school 150 pagina’s vol. Aan de vooravond van zijn verjaardag is hoofdpersoon, hiphop-recensent en schrijver in spe Mark Oldings vastbesloten: hij zal zijn vriendin Yvonne blij maken en volwassener worden. De Allestafel is een natuurlijk verteld verhaal, knisperend en zorgvuldig. Zonder literaire kunstgrepen, sober en nuchter bouwt Heerma van Voss zijn verhaal uit, waarbij de lezer zijn geamuseerdheid en lichte bevreemding haast onmerkbaar ziet omslaan in verontrusting, en dan in fascinatie en ergernis tegelijk. De recensenten waren mild voor de man, die moet concurreren met pa en broer Daan en daar behoorlijk goed in slaagt.    



Over de auteur

Dirk Koppes

38 volgers
4 boeken
0 favorieten


Reacties op: De Club van 17

 

Overig

De Club van 17

op 09 december 2014 door Hebban Crew 6 boeken 1 volger 0 reacties