Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Leesclubs /

De Crimezone Leesclub over 'Niemandsland'

door Cees van Rhienen 1 reactie
Welke jongen of welk meisje wil niet graag avonturen beleven, wil niet graag door onbekende landschappen zwerven en maar kijken wat je tegenkomt en hoe je overleeft? In ieder geval zit het bij Frank van Zwol zo in zijn genen dat hij niet zonder kan. Met regelmaat verlaat hij zijn vaderland om op ontdekking te gaan in onbekende landschappen. Zijn voorkeur gaat uit naar omgevingen met weinig mensen, waar je nog één kan zijn met de natuur.
Maar mensen daarna mee laten genieten met alles wat hij tegenkomt en ervaart, is een andere drive van hem, dus worden zijn verhalen een mix van spanning, fictie en feiten. Voor 'Niemandsland' is dat Spitsbergen geweest.


Voor de Hebban|Crimezone leesclub een ideale gelegenheid om een groter publiek kennis te laten maken met deze sympathieke avonturier. Toch bleken er bij de aanmelding nogal wat lezers te zijn die het boek niet zagen zitten, ‘het sprak ze niet aan’, zoals Feetje, allema, Cloman en Nadine. Maar dat liet de auteur niet op zich zitten en in een waar charmeoffensief wist hij een aantal van hen te overtuigen dat Niemandsland zeker geen “mannenverhaal” is. Voor de mentale ondersteuning had hij zelfs veel tijd vrijgemaakt om de lezers met duidelijke antwoorden op hun wenken te bedienen. En wat werd het een succes, met name voor diegenen die zich in tweede instantie door hem hebben laten overtuigen…

Uiteindelijk zijn 18 lezers het avontuur met Frank van Zwol mee gaan maken en we laten ze hier even aan het woord want wie verre reizen maakt kan interessante verhalen vertellen. ‘Door als uitgangspunt een waargebeurde ramp te nemen heb je een specifiek boek’ vindt wietskebo. Doordat er meerdere waargebeurde feiten in worden verwerkt is er een sterke benadering met de werkelijkheid en wordt het wel allemaal heel ‘echt’. Bij Wietske werkte het andersom, na het lezen moest even alles op een rijtje gezet worden en terug naar de kern van het verhaal, dat voor een deel fictie bleek te zijn. Een groter compliment kan de schrijver niet krijgen.

Voor Tanneke was het verhaal van begin tot eind boeiend, ondanks dat het minder actie en avontuur bevatte dan ze verwacht had. Ook Anna deelt een beetje deze mening. Anna vond de tweede helft ook beter dan de eerste. Vooral omdat het even op zich laat wachten alvorens het verhaal in stroomversnelling komt. Caro1966 was aanvankelijk niet onder de indruk, en na het dichtslaan van het boek bleef ze ook met gemengde gevoelens zitten. Uiteindelijk vond ze Niemandsland een goed geschreven boek met een mooie plot en duidelijke omschrijvingen van de omgeving, dat ze vooral aan mannen zou aanraden. Tijdens het lezen van dit boek liepen bij kessel45 ‘de Noorse koude rillingen haar over haar rug’ en veravb vindt Niemandsland zo goed geschreven, ‘dat het wel lijkt alsof je er zelf bent’. Niemandsland is voor crime girl een uitstekende ecothriller die actie, politiek en realisme combineert tot een boeiend, levendig verhaal. De schrijfstijl van Frank van Zwol wordt door Helma Koot omschreven als ‘mooie zinnen en bij tijd en wijle humoristisch, met liefde voor de Nederlandse taal’. Voor GuyD is Niemandsland een ‘bijzondere avonturenroman met een stevige dosis spanning, ingekleurd met interessante wendingen’. Ook Vonneke85 laat zich uit met woorden van dezelfde strekking. Anna noemt het voor haar ‘een aangename kennismaking die smaakt naar meer’.

Niemandsland, een land dat van niemand is tussen twee grenzen, een neutrale zone. De meeste lezers zijn bijzonder tevreden over de combinatie avontuur, waargebeurde feiten en fictie. Een aantal zeggen dat ze zonder de leesclub dit boek nooit gelezen zouden hebben, maar toch uitkijken naar het verdere werk van Frank van Zwol. Bijzondere dank aan de auteur voor zijn deelname aan deze leesclub die achteraf niet alleen ‘koel’ maar ook ‘cool’ bleek te zijn.

Niemandsland
Tom Brandt, oud-marinier en fotograaf, werkt voor de MIVD en gebruikt zijn dekmantel als freelancenatuurfotograaf om uitgerust met camera en telelens ongestoord en onopvallend zijn werk te doen. Als hij onder het mom van een opdracht voor National Geographic op de Noordpool is en de satellietschotels van SvalSat in Spitsbergen aan een nadere inspectie moet onderwerpen, stuit hij op een wrakstuk dat is vrijgekomen door een afsmeltende gletsjer. Het blijkt de gps-ontvanger van een Russische Toepolev die in 1996 op Spitsbergen is neergestort met 141 inzittenden, voornamelijk mijnwerkers. Onderzoek van de gevonden gps werpt een verrassend nieuw licht op de toenmalige gebeurtenissen. Was de crash met de Toepolev inderdaad een ongeluk, of was er meer aan de hand? Waarom werd de nabijgelegen plaats Pyramiden plotseling door de Russen verlaten? Wie had er belang bij het onheil voor de Russische mijnwerkers? Als Tom boven water probeert te krijgen wat er toen precies gebeurd is, wordt hij ineens van allerlei kanten tegengewerkt – soms op zeer hardhandige wijze. Het officieel gedemilitariseerde, kale en barre Spitsbergen blijkt een wespennest te zijn en Tom heeft geen idee wie hij nog kan vertrouwen. Maar Tom zou Tom niet zijn als hij zich niet vastbijt in de zaak en alles op alles zet om deze op te helderen, met alle internationale gevolgen van dien.

Frank van Zwol
Frank van Zwol is een allround buitensporter die het liefst te voet, op ski’s of per kano de wildernis van Alaska, Canada of Scandinavië intrekt. 
In Nederland neemt hij regelmatig deel aan oriënteringslopen in wedstrijdverband en hij werd onder meer Nederlands Kampioen (2003) in zijn leeftijdsklasse. In het buitenland nam hij deel aan meerdaagse bergmarathons en hij kan zichzelf met recht kaart en kompas expert noemen.
In 2006 besloot hij zijn overheidsbaan op te zeggen om zich professioneel met buitensport bezig te houden. Hij debuteerde dat jaar met het boek Kanoparadijs.... Frank van Zwol neemt deel aan deze leesclub.

Reactie Frank van Zwol
Het lezen van de reacties vind ik enorm spannend. Uiteindelijk schrijf je een boek om gelezen te worden, waardoor de reacties van lezers absoluut belangrijk zijn. Wat me opvalt is dat alle reacties en commentaren inhoudelijk goed opgebouwd zijn, wat mij weer iets zegt over het niveau van de lezers. De reacties en eerste beoordelingen tot dusver zijn regelrechte cadeautjes. Ik ga niet in op alle individuele opmerkingen, maar een kaartje in het boek was natuurlijk handig geweest, hoewel ik dat ook niet mis als Lisbeth Salander het zoveelste rondje door Stockholm wandelt en met Google Earth/maps krijg je er nog streetview en foto's bij! Dat er af en toe iemand blijft hangen op een bepaald woord of uitdrukking had ik eerlijk gezegd niet verwacht. De reacties zijn natuurlijk van invloed op het volgende boek. Hoe meer positieve reacties, hoe gemotiveerder en harder ik eraan kan werken. Opbouwende kritiek - met dank, GuyD. - neem ik in mijn achterhoofd mee. Op de avonturen van Tom hebben de reacties natuurlijk geen enkele invloed. Die vent trekt toch gewoon zijn eigen plan. Morgen (14 september) vertrek ik om de komende maand per kano over Zweedse meren te zwerven en afgezien van de enkele keer dat ik een boom met wifi, tegenkom zal ik de leesclub een poosje los moeten laten. Wanneer mogelijk zal ik nog reageren, maar mijn toegang tot internet is beperkt. Hartelijk dank aan iedereen die heeft meegelezen en heeft gereageerd in de leesclub. En voor wie nog aan het lezen is, nog veel mooie avonturen met Tom op Spitsbergen! Getekend: Frank van Zwol

HOOGTEPUNTEN VAN DEZE LEESCLUB

De lezers:
roboos (55 jaar), Anjavee (41 jaar), saintmark (47 jaar), kessel45 (53 jaar), wilmahartelo (51 jaar), helma koot (54 jaar), crime girl (39 jaar), veravb (48 jaar), chantalh (46 jaar), penningf (48 jaar), PatriciaBlauw (42 jaar), wietskebo (54 jaar), Tanneke (54 jaar), caro1966 (48 jaar), sandra1968 (45 jaar).

Lezers die met een eigen exemplaar actief hebben deelgenomen:
GuyD (59 jaar), vonneke85 (28 jaar), Anna (52 jaar)

Voor het lezen:

GuyD:
Ik verwacht een thriller met een ecologische toets, avonturen, spanning, realiteit vermengd met fictie. Kortom, ik hoop op een thriller die NIET is zoals zoveel andere ...

vonneke85:
De boeken en schrijfstijl van Frank van Zwol zijn onbekend terrein voor mij. Ik verwacht een verhaal met veel details over zowel de omgeving als de karakters, een politieke touch en corruptie.

penningf:
De buitenzijde van het boek ziet er gelikt uit. De beschrijving op de achterkant lezend valt me op dat ervan uitgegaan wordt dat iedereen weet wat de MIVD is. De auteur lijkt me iemand die aspecten vanuit eigen ervaringen verwerkt in het verhaal, wat de realiteitszin en het waarheidsniveau verhoogt.

caro1966:
Enthousiast over de cover van het boek: de kleur blauw is supermooi gekozen, geeft ijzige kou weer. Een man, eenzaam op weg naar een dorpje, verlaten stadje, of huis? Geen idee, maar het roept in ieder geval vragen op. Frank van Zwol houdt van extreme sporten, ik hoop dat er in het boek ook extreme elementen voorkomen.

Anjavee:
Het is de eerste keer dat ik dit genre – actie-/avonturenthriller – lees en ik ben benieuwd. Het verhaal is gebaseerd op feiten, heel boeiend. Dat de auteur zelf een avonturier is en het verhaal op eigen ervaringen kan baseren, is volgens mij van grote meerwaarde.

Tijdens het lezen:

PatriciaBlauw:
Niemandsland pakt je direct, zodat je blijft lezen. Met Google Maps heb ik de ligging van de locaties opgezocht om beter te begrijpen hoe ze ten opzichte van elkaar liggen; Spitsbergen is nieuw voor mij. Superboek met lekker veel onverwachte spanning en actie.

roboos:
Prima boek, leest makkelijk. Door de korte hoofdstukjes heb ik gauw de neiging om te denken: nou, nog één dan. Het boek laat zich niet snel wegleggen.

veravb:
De beschrijvingen, de setting waar het verhaal zich afspeelt, zijn heel goed. Ik kom in het boek enkele plaatsen tegen waar ik ook geweest ben, dat maakt dat ik me toch iets meer betrokken voel bij het verhaal. Dat Tom geen watje is, is duidelijk: als je tot halverwege je dijbenen door een ijskoude rivier waadt met je handen boven je hoofd om camera en wapen droog te houden, dan heb je wat in je mars. Het is ook spannend; wat wordt er onder het tapijt, of moet ik zeggen onder de sneeuw, weggemoffeld?

chantalh:
Ik kan het boek bijna niet wegleggen, zit middenin Toms vlucht van Barentszburg. Het is tot nu toe een heel spannend boek en ook nog actueel. Vlot geschreven en beslist geen typisch mannenboek. Ik kan niet wachten op de ontknoping.

wietskebo:
Ik wilde graag weten hoe een en ander erbij ligt, want zoveel weet ik niet van Spitsbergen af. Heb daarom zelf een kaartje geprint, maar dat ook voor in het boek mogen zitten. Toch wel interessant, zo steek je ook nog wat op.

Na het lezen:

Tanneke:
Ik had veel natuurbeschrijvingen en veel spannende acties verwacht, maar beide waren in mindere mate aanwezig dan ik gehoopt had. Prettige schrijfstijl en een beetje een indruk gekregen van Spitsbergen. Uiteindelijk voldeed het verhaal niet helemaal aan mijn verwachtingen, het was anders, maar ik heb wel genoten.
Puntenwaardering: 7,7

Anna:
Het verhaal gaat traag van start. Het duurt even voordat het op volle vaart komt, maar eenmaal daar is het smullen geblazen. Goede plot, geen verhaal met veel verwikkelingen, recht op het doel af. Ik ben tevreden over het verhaal, maar een spannende proloog zou wenselijk zijn, zodat de lezer die geen doorzetter is niet afhaakt na 50 pagina’s.
Puntenwaardering: 8,2

saintmark:
Geen sensationeel of spectaculair boek, maar wel een degelijke politieke thriller, die het in vertaling goed zou doen. Puntenwaardering: 8,3

kessel45:
Vooral de goed uitgewerkte situaties op Spitsbergen maken dit boek niet alleen maar spannend, maar ook erg interessant. Vergelijk het met een politieserie waarin de hoofdrechercheur steeds weer een hoofdrol speelt, zodat je hem op den duur als vriend gaat beschouwen. Zo is het ook met Tom. Ik ben nu al dol op deze superavonturier en hoop op een volgend avontuur. Puntenwaardering: 8,1

sandra1968:
Het unieke aan dit boek is het avontuurlijke en de locatie. Ik vind het een combi tussen avonturen- en spionageroman. Of dit nu echt in het genre thriller thuishoort? Heel bijzonder is het nawoord, waarin duidelijk de feiten weergegeven worden waarop dit boek is gebaseerd, heftig!! Een fijn boek om te lezen.
Puntenwaardering: 8,0

LEESCLUB RAPPORT 'Niemandsland'

Spanning 7,6
Plot 8,1
Leesplezier 8,5
Schrijfstijl 8,0
Originaliteit 8,5
Psychologie 6,5
GEMIDDELDE PUNTENWAARDERING 7,9

Lees het uitgebreide verslag en de leesclubdiscussies op het Crimezone Forum.



Over de auteur

Cees van Rhienen

331 volgers
882 boeken
0 favorieten


Reacties op: De Crimezone Leesclub over 'Niemandsland'

 

Gerelateerd

Over

Frank van Zwol

Frank van Zwol

Frank van Zwol (1963) is de Indiana Jones onder de Nederlandse thrillerauteurs. ...