Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De D van Dierendag

A is van Aap, dat eet uit zijn poot. B is van Beer, die jat een heel brood. C is van Capibara die eet chocola. Helemaal kloppen doet dit rijmpje niet, maar het is duidelijk. Vandaag is het de D van Dierendag en als het goed is worden vandaag alle dieren bijzonder verwend, krijgen een extra aai over de bol, mogen een uurtje langer buitenspelen en krijgen hun favoriete maaltijd geserveerd. Ook Hebban zet de dieren in het zonnetje door een aantal onlangs uitgekomen dierlijke boeken voor te schotelen.

A van het Amsterdamse beestenboek
Als je aan Amsterdam denkt, denk je waarschijnlijk niet meteen aan rondfladderende ijsvogels, zonnebadende roodwangschildpadden en drollendraaiende vossen. Geen nood, want zelfs doorgewinterde Amsterdammers zullen daar niet meteen aan denken. Sterker nog, de meeste Amsterdammer zullen nog nooit een vos in het echt hebben gezien. Maar dat is met de komst van Het Amsterdamse beestenboek afgelopen. Vanaf nu kun je bewapend met het boek op safari in de stad. Grote kans dat je dan een vos of een ijsvogel tegenkomt. Het Amsterdamse beestenboek is samengesteld en geschreven door vier stadsecologen van Amsterdam: Anneke Blokker, Auke Brouwer, Remco Daalder en Geert Timmermans.

H is van Havik
De H is inderdaad van havik, maar in dit geval heet het boek ook zo: De H is van Havik. Hierin beschrijft ervaren valkenier Helen MacDonald hoe ze haar havik Mabel tam maakt. Dat gaat vooral stapje voor stapje en met de nodige inspanning, want de havik is een van de felste roofvogels en niet zomaar af te richten. Helen MacDonald was het dan ook nooit van plan geweest om zo’n vogel tam te maken. Maar ze bedenkt zich als haar vader, de fotograaf en valkenier Alisdair Macdonald, plotseling komt te overlijden. Overweldigd door rouw en verdriet besluit ze een havik te nemen om haar verlies te verwerken. Door het vurige dier te temmen verkent ze haar grenzen en verandert haar leven voorgoed.

K van Kan een regenworm ook verzuipen?
Erg leuke boeken zijn boeken met weetjes en dan vooral weetjes die het goed doen op verjaardagen of misschien zelfs op eerste dates. Kan een pissebed bijvoorbeeld een blauwtje lopen? Hoe weet een mol dat het nacht is? Natuurjournaliste - bekend van haar eerste dierenweetjesboek Waarom krijgt een specht geen koppijn? - Monica Wesseling geeft deze en op nog 98 andere bijzondere vragen een antwoord in het boek. Lees de antwoorden, onthoud ze en wees de nieuwe Freek Vink op feesten en partijen. Je leest allerlei wetenswaardigheden over dieren die bijna dagelijks je pad kruisen, maar waar je misschien nog nooit bij stil hebt gestaan, zoals insecten, slakken, vlinders, egels en eekhoorns.

M van minireuzenmiereneter

De bundel De minireuzenmiereneter van Menno Steketee vol staat ontdekkingen over verbazingwekkende dieren in de vorm van een kort verhaal. Wist je dat pinguïns respect afdwingen door iedereen te laten weten dat hij heeft gewonnen? Of dat muizen kunnen zingen, dat een haai onder de drie meter niet zo hard kan bijten of dat er kikkers met alarmkleuren bestaan? De titel gaat over de geboorte van twee jonkies van de reuzenmiereneters in de Amsterdamse dierentuin Artis. Menno Steketee is bioloog en journalist en weet erg veel over dieren en de natuur. Zijn verhalen zijn kort, krachtig, informatief en leuk om te lezen. Of nog beter… om voor te lezen. Elke avond een nieuw verhaal over een bizar dier, want zeg nou zelf… jij wilt toch waarom sprinkhanen verlegen zijn en alles weten over een nieuw slurfhondje. Een muis dus, geen hond. Dat je het even weet. De verhalen die in deze bundel terecht zijn gekomen, schreef hij eerder voor de kinderwetenschapspagina van NRC Handelsblad.

P van Poot, maar ook van Poes
Poot
, een boek met verhalen over honden. Poes, een boek vol poezenverhalen. De één een boek vol columns over de trouwe viervoeters, de ander een boek vol columns over het huisdier met personeel. De poes heeft altijd al een speciale plaats bij Dekkers ingenomen. De columns over zowel de een, als de ander zijn nu samengevoegd in een prachtige bundel met de titel: Poot en Poes.

T van Thigmofiel
Naast oud werk in een nieuw jasje is er ook een nieuw, vers van de pers (12 oktober), boek in aantocht van Neerlands favoriete bioloog Midas Dekkers: De Thigmofiel. Het boek is zo nieuw dat het nog moet verschijnen. Vanaf maandag 12 oktober ligt De Thigmofiel in de winkels. Maar wat is het? Wat betekent thigmofilie? Het is de liefde voor de kleine ruimte, het verlangen naar geborgenheid, grond onder je voeten, het gevoel dat wegkruipen de beste oplossing is. Wie herkent dit gevoel niet? Niets is fijner dan onder je denkbed te kruipen en in foetushouding te gaan liggen en langzaam in slaap te vallen. Maar wij zijn niet de enigen die dat doen en wie het werk van Dekkers een beetje kent, weet dat hij met prachtige voorbeelden gaat komen. De kat bijvoorbeeld. Die doet aan thigmofielen wanneer hij in een kartonnen doos gaat zitten. Of de kakkerlak die wegschiet tussen de spleten in het hout. Midas Dekkers heeft begrip voor die kat, die kakkerlak, die mens. In een tochtige wereld vol licht, lucht en kale vlaktes, is het goed om je veilig te voelen. Dekkers schrijft en filosofeert met vertrouwde verve over het tastbare geluk op de vierkante meter.



Over de auteur

Victoria Farkas

128 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: De D van Dierendag

 

Gerelateerd