Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De fantastische genres in het voorjaar van 2022

door Hebban Crew 24 reacties
De liefhebber van speculatieve genres kan niet voorkomen zo nu en dan over de taalgrens heen te kijken en dat is wat we hier ook doen als we gaan kijken naar de net verschenen of te verschijnen boeken binnen dit brede genre. De geeks van de Hebban Crew, Hebban-redacteuren Debbie en Martijn, bekeken het aanbod uit de voorjaarsbrochures van uitgevers en lichtten met plezier een aantal titels uit. Ben jij het met deze keuzes eens?

In het Nederlandse taalgebied zien we helaas maar sporadisch nieuwe vertalingen van speculatieve fictie of uitgaven van oorspronkelijke Nederlandse titels binnen de fantastische genres in de boekwinkels. Wordt er wel vertaald, dan is er altijd het risico van een tussentijds gestopte serie. Ook worden speculatieve titels vaak met een ander plakkertje uitgegeven, zodat ze binnen de literatuur of onder de thrillers geschaard kunnen worden, de meer geaccepteerde genres. Dat er ontzettend veel moois te vinden is in de fantastische genres, proberen we in deze voorjaarsselectie te tonen.

De fantastische genres bestaan uit veel verschillende (sub)genres. Het begint met de vier hoofdcategorieën: sciencefiction (of speculatieve fictie, SF), fantasy, horror en magisch realisme. Van die stromingen hebben we elk meerdere boeken opgenomen. Maar je kunt veel verder categoriseren en dan valt op dat er naast de twee grootste subgenres (epische fantasy en space opera) nog veel meer en veel vreemdere niches gevuld worden, zoals humoristische fantasy, Kaiju-SF, fantasy-detective en romantische fantasy. Het gevoel van verwondering straalt van al die boeken af. Geniet er van!

Vertaalde fantasy

April
(449)
Ontzettend origineel klinkt de flaptekst niet, maar het belooft wel een meeslepend, romantisch en spannend verhaal. Ik gok dat het uitstekend geschikt is voor een heel brede doelgroep, van YA-leeftijd tot 99, voor feelgoodlezers, klassieke fantasylezers en met name voor liefhebbers van Sarah J. Maas.
Maart
(643)
Een nieuwe Schwab en dit keer een standalone, ook al genoemd in de YA-vooruitblik op het voorjaar van 2022, maar Schwab omarmt én wordt omarmd (door) zowel YA-lezers als de volwassen fantasyliefhebbers. Gallant wordt beschreven als 'The Secret Garden meets Stardust' en dat intrigeert toch wel, niet?
Mei
(190)
Deze hele rij boeken lijkt als eigenschap te hebben dat het breed mikt op YA-lezers en volwassen fantasylezers. Met de urban fantasy standalone Dief van de nacht maakt Holly Black haar debuut voor volwassen lezers, maar dat zou haar YA-fans niet moeten tegenhouden het boek ook op te pakken. Wederom in zo'n prachtige limited edition waar Boekerij al een tijdje de sier mee maakt.
Februari
(414)
Het tweede deel waar zo veel lezers naar uit hebben gekeken. Het is tien dagen geleden verschenen en ik vermoed dat er diehard fans zijn die het, ondanks de 992 bladzijden, al uit hebben. Al Maas' series hebben een verslavende uitwerking die ervoor zorgen dat je maar heel moeilijk een volgend deel laat liggen.

Speculatieve literatuur

April
(78)
Emily St. John Mandel is een auteur die niet in een genre gevangen wenst te worden. Haar Nederlandse vertalingen belanden steevast onder de 'literatuur', terwijl haar Engelstalige boeken vaak een sciencefiction-etiketje meekrijgen. Haar vorige boek, Station Eleven, is nu voor TV (HBO Max) bewerkt.
Mei
(84)
Een mythische hervertelling, weer eentje in de rij voor Uitgeverij Orlando, en de tweede voor auteur Jennifer Saint, na Ariadne in 2021. Kan Elektra ontsnappen aan de bloedige geschiedenis van haar familie, of is ook haar lot verbonden met dood en geweld?
April
(65)
Dit boek is onderdeel van een transmediaal project dat zijn kiem heeft in de podcast De zaak Astronaut. Dit debuut van schrijver, singer-songwriter en scenarist Tomias Keno wordt door de uitgeverij beschreven als 'een originele, frisse roman over outsiders, projectie en hokjesdenken.'
Mei
(43)
En daar is weer een mythische hervertelling van Orlando, herkenbaar aan de intrigerende covers die niet te weerstaan zijn. In deze debuutroman wordt een verbannen heks verliefd op de legendarische god van chaos en leugens, Loki. Dat kan alleen maar rampzalig aflopen, toch?

Engelstalig

Februari
(1)
Daniel Abraham is één van de auteurs die achter het pseudoniem James S.A. Corey (van 'The Expanse') schuilgaat én hij heeft al eerdere fantasyseries op zijn naam staan, dus dit moet wel een gaaf boek zijn. Het verhaal speelt zich af in de stad Kithamar en volgt de jonge dief Alys, die op zoek gaat naar de moordenaars van haar broer.
April
(0)
Ook dit boek gaat over wraak (het lijkt wel bijna een fantasycliché!?), dit keer van een prins, wiens ouders en hun goden voor zijn ogen gedood zijn door een vijandig imperium. Hij krijgt de kans om te ontsnappen, maar komt er achter dat wraak nog niet zo eenvoudig is.
Maart
(18)
John Scalzi is een zeer veelzijdige schrijver van uiteenlopende genres, van militaire SF (Old Man's War) tot SF parodie (Redshirts, waar hij een Hugo voor won). Deze titel alleen is al geweldig, net als de premisse: tijdens het begin van corona wordt een maaltijdbezorger makkelijk gerecruteerd om te werken voor een dierenrechtenorganisatie... alleen de dieren leven in een andere dimensie... en zijn reusachtige dinoachtige Kaiju's.
Maart
(0)
Gareth Powell heeft prijzen gewonnen voor zijn alternatieve historie-serie 'Ack-Ack Macaque'. Nu waagt hij zich aan space opera, minder dan een eeuw in onze toekomst, waar de mensheid de stervende aarde heeft verlaten in een vloot van arkschepen. Er gebeuren nare dingen op buitenaardse planeten en Eryn moet voorkomen dat de laatste mensen het loodje leggen.

Maart
(8)
Sundial ligt in het midden van de Mojave woestijn en Rob is haar familie daar ooit ontvlucht. Nu heeft ze twee dochtertjes en ze maakt zich zorgen. Over de één en over wat zij met haar zusje zou kunnen doen. Dat kan natuurlijk niet anders dan duister en gothic worden!
April
(27)
Het klinkt bijna als een sprookje: een queeste van een derde dochter, een grafheks, een tegenstribbelende goede fee, een voormalige ridder en een door een demon bezeten kip... maar het doel is om de prins te vermoorden...
Maart
(0)
Het is geen liefdesverhaal, dit boek over een jongen en een meisje die na een verkeerd gestuurde email zich haasten om elkaar te ontmoeten... maar wat het dan wel is? Dat is impossible to tell...
Maart
(1)
Dit is James Worrads debuutroman en hij gaat direct flink tekeer. Kyra is een pennyblade: een huurling met uitstekende zwaardvaardigheden en een duister verleden. Natuurlijk is er moord en doodslag, seks en verraad, en komt het verleden haar lastigvallen.

Steun de makers

Mei
(13)
Een product waar de Hebban Crew een flinke hand in heeft gehad, in de vorm van samenstelling en redactie door Hebban-redacteur Martijn Lindeboom, in samenwerking met goede vriend, mede-Groninger en auteur Vamba Sherif. Een verhalenbundel met een bijzonder uitgangspunt in het verleden, kijkend naar de toekomst, door een dozijn auteurs die volop plezier hebben beleefd aan het schrijven van een speculatief verhaal. Voor de meesten een eerste aanraking met dit genre.
Maart
(49)
Dit eerste deel van 'De Lumin kronieken' is het debuut van Jami Leigh, dat ze in eigen beheer gaat uitgeven. Het is vanaf 11 maart verkrijgbaar. Het is zo te lezen 'een sprookjesachtig avontuur geïnspireerd door Peter Pan'.
Maart
(2)
Volgende week verschijnt Edelhart - De ridder die niet wilde vechten bij Godijn Publishing. Het is 'een tragikomisch riddersprookje vol wanhopige heldenmoed'. De auteur is fan van Vonnegut, Murakami, Atwood en Coupland, dus dat zou wat literair vuurwerk moeten beloven.
Maart
(39)
Na haar populaire 'Drägan Duma'-reeks kwam Patty van Delft met 'Terras Altas' en daarvan is Inktzwart het tweede deel. 'Een steampunk fantasy avontuur waar innerlijke kracht, loyaliteit en doorzettingsvermogen op de proef worden gesteld en prioriteiten meer dan eens verschuiven.'

Vervolgdelen

Maart, deel 3
(33)
Waar de veelschrijvende Anthony Ryan alweer aan de slag is met een tweede deel van een volgende serie, kunnen wij in Nederland de vertaling van het derde deel in de reeks 'De Zeven Zwaarden' verwachten. Het zijn boeken van novelle-lengte en het zouden er zo maar eens zeven kunnen worden in totaal. #whatsinaname
April, deel 3
(33)
Wat auteur Brandon Sanderson betreft hebben we collectief in Nederland de boot gemist. Hij is hier wel eerder uitgegeven, maar men lijkt hem hier niet te lusten. Terwijl zijn diverse reeksen in het buitenland toch gretig afname vinden. Gelukkig is daar nu Iceberg Books die de 'Skyward'-reeks voor vertaling heeft opgepakt. Sanderson schreef de 'Rad des Tijds'-reeks af, nadat oorspronkelijke auteur Robert Jordan overleed.
Maart, deel 2
(478)
Is nog maar net de YA-serie 'Harbinger' afgerond, alweer kunnen we uitkijken naar, wederom in een limited edition schijnbaar, het tweede deel in de 'Blood & Ash'-serie voor volwassenen. Meer specifiek voor volwassen die wel houden van een tikje romantiek. Genieten geblazen, zeker met het vooruitzicht op nóg minstens twee delen in de toekomst.
Februari, deel 2
(368)
Vers van de pers, dit tweede deel in de 'Genezer'-reeks van Lynette Noni, want hij verscheen gisteren en zal dus nu zeker in je favoriete boekhandel liggen. Stop maar met lezen, stap op de fiets of in de bus of neem de benenwagen en ga dat boek halen! Alwéér een limited edition in bijzondere uitvoering.

Februari, deel 3
(20)
Deel drie en de afsluiter van de 'Gwendy'-serie, geschreven door Richard Chizmar en horrorgrootmeester Stephen King (die wel bij deel 1 betrokken was, maar deel 2 overliet aan zijn coauteur). In dit laatste deel moet Gwendy – oud inmiddels – nog één keer haar knoppenkist (bekend uit het enige vertaalde deel) verdedigen.
April, deel 2
(10)
Deel twee van de 'Bloodsworn'-serie, geïnspireerd op Noordse verhalen en vol van mythen, magie en bloedige wraak. De bloedgezworenen moeten het opnemen tegen de drakengodin en moeten daarvoor de hulp inroepen van andere wezens en goden – die zelf ook niet zo fris klinken.
Februari, deel 3
(2)
Derde en laatste deel van de 'Hell's Library'-serie, waarin de hoofdpersonen de vernietiging van de Bibliotheek van Ongeschreven Boeken moeten zien te voorkomen. Gelukkig weten ze inmiddels hoe het zit met ongeschreven boeken, zodat ze de kracht van verhalen in kunnen zetten tegen de generaal van de Hel.
April, deel 9
(4)
Deel negen maar liefst van de 'Rivers of London'-serie. Ben Aaronovitch voert je mee in een detectiveverhaal dat zich afspeelt in een ondergronds Londen, waar magie en moord hand in hand gaan.

En jij?

Naar welke speculatieve titels kijk jij het meest uit dit voorjaar?



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De fantastische genres in het voorjaar van 2022

 

Gerelateerd