Listmania /
De favoriete boeken van Annelies Verbeke
A good man is hard to find - Flannery O'Connor (1953)
"Een verzameling korte verhalen waarin het Zuiden van de V.S. en religie centraal staan. Zeer, zeer intens. O'Connor is niet bekend bij een groot publiek in Vlaanderen en Nederland, wat eigenaardig is, gezien haar grote beroemdheid elders op de wereld. Ze stierf op haar 39ste (mijn leeftijd nu), en wist dat ze jong zou sterven, wat de intensiteit van haar verhalen misschien mee helpt te verklaren."
Kaas - Willem Elsschot (1933)
"Enkele jaren geleden heb ik het grootste deel van Elsschots oeuvre opnieuw gelezen. Ik had hem niet gelezen sinds de middelbare school. Wat een openbaring. Nu pas begreep ik dat tragikomische van zijn personages ten volle. Hoe hij de zelfoverschatting neer kan zetten is subliem. Favoriete scène: in de trein, voor het eerst terugkerend uit Amsterdam."
American Pastoral - Philip Roth (1997)
"De laatste jaren wist ik me vaak teleurgesteld in Amerikaanse romans, maar bij Philip Roth overkomt me dat niet vaak. American Pastoral was de eerste roman die ik van hem las, en na meer dan twintig jaar, herinner ik me nog steeds zeer veel van 'the Swede' en zijn familie. Een zeer groot auteur, die al lang de Nobelprijs voor de Literatuur had moeten winnen."
Een doodgewoon leven - Karel Čapek (1934)
"Nog zo iemand die een Nobelprijs onterecht misliep. Lees van deze Tsjechische auteur ook zeker Oorlog met de salamanders. Een doodgewoon leven is een roman over een man die komt te sterven in zijn tuin. Zijn schijnbaar doodgewone leven trekt aan hem voorbij. Maar dan komen alle andere personages die hij ook was - die met de ellebogen, de hypochonder... - maar die hij minder graag in de ogen kijkt, hun versie van dat levensverhaal vertellen. Een pijnlijk, waar en uiterst intelligent boek over de parade die in ieder schuilgaat."
Peterburgse vertellingen - Nikolaj Gogol (1835-'42)
"Neuzen die zonder hun eigenaar op de loop gaan, voor zoiets moet je een auteur erkentelijk zijn. Voor de humoristische en geslepen manier waarop hij zijn personages neerzet ook. Geen wonder dat ook Nabokov zo van hem hield. En zo heb ik ook deze grootheid (Nabokov) nog vernoemd - hij hoort zeker ook thuis in het rijtje van beste vijf."
Welke van deze boeken wil jij nog lezen of heb je al gelezen? Zet ze op je boekenplankjes!
Over Annelies Verbeke:
Annelies Verbeke (1976) is de auteur van o.a. de romans Slaap! (2003), Reus (2006), Vissen redden (2009), de verhalenbundel Groener gras (2007) en de journalistieke bundel Wakker (2011). Haar werk viel meermaals in de prijzen en wordt uitgegeven in tweeëntwintig landen. Ze schreef toneelstukken voor de gezelschappen TgSTAN, Wunderbaum en SKaGeN. Het stuk Rail Gourmet (Wunderbaum) werd geselecteerd voor het Theaterfestival 2010. Verbeke werkte als scenarist mee aan de film Swooni (2011) en was van 2006 tot 2012 tweewekelijks columniste voor NRC Handelsblad.
Over Dertig dagen :
Alphonse is met zijn geliefde Kat verhuisd naar de Vlaamse Westhoek. Ver weg van het drukke Brussel en het wisselvallige muzikantenbestaan is hij gelukkig met zijn eenmansklusjesbedrijf. Zijn klanten zijn lovend over zijn werk, en nog meer onder de indruk van hemzelf. Ze stellen zich open voor hem en hebben behoefte aan zijn adviezen. Maar Alphonse wil geen Jezus zijn, geen goeroe worden. Hij helpt omdat hij dat kan.
Lees ook de recensie van Dertig dagen *****, geschreven door Alex Hoogendoorn.