Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De favoriete boeken van cabaretier Thijs van Domburg

door Hebban Fantasy 3 reacties
Thijs van Domburg is naar eigen zeggen de enige sciencefiction cabaretier van Nederland. Zijn eerste programma was een post-apocalyptisch tijdreisverhaal, en op dit moment tourt hij met zijn tweede, De Wraak van de Koolmees, waarin hij een superheld is in zijn eigen buurt. Ook schrijft hij samen met Emilio Guzman de fantasy-sitcom In Den Gulden Draeck, waarvan het tweede seizoen in januari op tv komt. Daarnaast is hij op internet actief als all round geek, en blogt en vlogt hij over games, films en comics.

Hier is zijn top vijf van favoriete fantastische boeken, van vijf naar één:

5. The Hobbit – J.R.R. Tolkien (De Hobbit)

Een top vijf maken is natuurlijk ondoenlijk. Net als bij een top vijf favoriete games of strips verandert zo'n lijst constant. Ik heb nog lang niet alles gelezen wat ik wil lezen en er komen ieder jaar weer geweldige boeken bij. Toch zal The Hobbit altijd in dit lijstje staan. The Lord of the Rings is natuurlijk veel grootser en indrukwekkender, maar de warmste gevoelens krijg ik nog steeds van het boek dat Tolkien schreef voor zijn eigen kinderen. Vooral de scène met het plotse bezoek van de vele dwergen in het kleine huisje van die arme Bilbo maakte veel indruk op de nog jonge Thijs. Geen boek dat ik vaker heb gelezen dan The Hobbit.

4. The Colour of Magic – Terry Pratchett (De kleur van toverij)

In een lijstje van een cabaretier kan natuurlijk geen Terry Pratchett ontbreken. Zijn werk past in de Britse absurdistische traditie van Monthy Python, vol met cynische personages in een idiote wereld waar niemand zich op zijn gemak voelt. Zijn Discworld-reeks is niet alleen een toonbeeld van humor, maar ook van fantasie. Een wereld die zich bevindt op de rug van vier olifanten, die weer gedragen worden door een enorme schildpad. Ik heb nog lang niet alles van hem gelezen, maar er zit zelden een minder boek tussen. Bij de nog veel te jonge Terry Pratchett is helaas enkele jaren geleden Alzheimer ontdekt, dus hoe lang we nog van zijn werk kunnen genieten is nog maar de vraag.

3. Tuf Voyaging – George R.R. Martin (niet vertaald)

A Song of Ice and Fire is meesterlijk natuurlijk, maar dit al bijna vergeten boek moet ook zeker gelezen worden. Het is een verhalenbundel, met als hoofdpersoon Haviland Tuf, een pedant, welbespraakt mannetje in een gigantisch ruimteschip. Zijn enige reisgenoten zijn een stel katten. Als bio-engineer kan hij dieren, planten en hele ecosystemen creëren, hetgeen hem een enorme macht geeft. Iedereen wil hem en zijn schip inhuren, dan wel innemen, maar hij is ze altijd te slim af. Het oudste verhaal stamt al uit 1976 en de dialogen zijn van een al net zo hoog niveau als die van zijn latere werk. Spannend en bij vlagen hilarisch. Wat mij betreft wordt ook dit een tv-serie!

2. Silverthorn – Raymond E. Feist (Zilverdoorn)

Kun je bij je leeslijst Engels best aankomen met Tolkien, Feist zal waarschijnlijk niet geaccepteerd worden door je leraar. Maar toch is het vroege werk van zijn hand spannender en meeslepender dan menig ander fantasyboek. Toen ik nog bij mijn ouders woonde, las ik zijn boeken altijd in de trein van huis naar universiteit, en het gebeurde dikwijls dat ik de trein uitstapte en op het perron nog snel een hoofdstuk uitlas, omdat ik niet kon wachten tot thuis om te weten hoe het afliep. De laatste jaren zijn zijn boeken me wat te episch geworden, liever lees ik nog eens Silverthorn, een heerlijk eenvoudig maar bloedspannend verhaal over een prins op zoek naar een geneesmiddel voor zijn prinses.

1. Watership Down – Richard Adams (Waterschapsheuvel)

Ja, ook ik heb eerst de film gezien en toen pas het boek gelezen. De film heb ik als kind, als puber en als volwassene misschien wel vijftig keer gezien. Maar al snel begon ik ook het boek te lezen, en nog een keer, en nog een keer, tot ik het uit mijn hoofd kende. Het verhaal over een groep konijnen op zoek naar een veilige thuishaven is spannend, gelaagd en soms gruwelijk angstaanjagend. Steeds als ze denken hun utopia gevonden te hebben, blijkt de werkelijkheid nog veel erger te zijn dan die waarvan ze oorspronkelijk wegvluchtten. De man die elke dag sla klaarlegt is een harteloze jager, en de zogenaamd veilige konijnengemeenschap blijkt een snoeiharde dictatuur te zijn. De film is nog steeds prachtig, maar lees het boek ook eens, je krijgt er geen spijt van.

Thijs van Domburg toert op dit moment met zijn programma De Wraak van de Koolmees. In onderstaand filmpje vertelt hij waar het over gaat:

Zijn eerste programma, Van Nare Mensen en de Dingen die Kapot Gaan, was onlangs op televisie (bij de Vara op NPO 2) en gaat o.a. over post apocalyptisch Nederland en tijdreizen (vandaar dat Hebban Fantasy redacteur Martijn Lindeboom contact met hem opnam).

De door Thijs van Domburg en Emilio Guzman samen geschreven fantasy-sitcom In Den Gulden Draeck is ook zeker de moeite waard. Hieronder kun je aflevering één van het eerste seizoen zien. Het tweede seizoen komt in januari 2015 op televisie.



Over de auteur

Hebban Fantasy

326 volgers
20 boeken
0 favorieten


Reacties op: De favoriete boeken van cabaretier Thijs van Domburg