Column /
De favoriete kookboeken van de Hebban-redactie
Junior en YA-redacteur Lindy de Jong heeft een flinke verzameling kookboeken. Afgelopen maand deed ze mee aan de VeganChallenge. "een goed excuus om nog meer kookboeken aan de collectie toe te voegen. Zoals Plantpower van Lisette Kreischer, waarin per seizoen heerlijke en niet al te moeilijke recepten te vinden zijn, voorafgegaan door tips om het beste uit die seizoensproducten te halen. Maar ook Vegadutchie van Jolijn Pelgrum is nu al favoriet. Een fijn kookboek voor beginnende veganisten."
Nadat Fantasy & Non-fictie redacteur Debbie van der Zande in haar studententijd voor haar huisgenoten macaroni met smac had gekookt, besloot men dat ze goed was in afwassen en hoefde ze niet meer te koken. "Mijn echte culinaire leven startte kort geleden, met de komst van de veggiebox van Hello Fresh in dit huis. Ik ben zo commercieel beïnvloedbaar, het is walgelijk. Hello Fresh niet, die recepten blijken heerlijk te zijn en de keurige levering aan huis is voor het gemakzuchtige stel dat wij zijn ideaal."
Door een studie Spaans maakte redacteur Soraya Vink niet alleen kennis met de taal en geweldige literatuur, maar ging er ook een nieuwe culinaire wereld voor haar open. "Bij het proeven van een kruidige paella of een tortilla de patata (een dikke omelet van ei, aardappel en olijfolie) verlang ik al weer naar mijn volgende verblijf in Spanje. En om dat gevoel al eerder te kunnen ervaren, kook ik graag Spaans."
Na het kijken naar kookprogramma's op tv zoals The Great British Bake Off en onze eigen Heel Holland Bakt fantaseert redacteur Victoria Farkas over de taarten, muffins en koekjes die ze zelf zou kunnen bakken. "En soms, heel soms, sjok ik na zo’n aflevering wél de keuken in, om vervolgens in de keukenkastjes te speuren naar ingrediënten om koekjes en taarten te bakken. Maar dat komt wellicht omdat ik een ongelooflijke zoetekauw ben, die het liefst het taartenbeslag opeet voordat er een taart mee gebakken is."
Tijdens een reis door India gaf Fantasy redacteur Martijn Lindeboom een intensieve seminar in Taekwon-Do. Na afloop had hij een feestmaal bij de voorzitter van de Indiase Taekwon-Do bond. "Daar leerden we hoe Indiase soldaten hun curry eten: als een soort hutspot. De rijst dient als buffer, waarbinnen – liefst scherpe – curry en frisse raitha gemengd worden. Met naan en rijst wordt dan het mengsel naar binnen geschoffeld. Ik word nog steeds gek aangekeken als ik mijn curry zo mishandel."
Redacteur Jet Steinz heeft bedacht dat het het beste is om alle recepten uit één kookboek af te gaan. Zodat ze niet elke dag met veel moeite hoef te beslissen wat het wordt. "Ik weet dat alles toch wel een keer aan de beurt komt, zodat het niet erg is dat ik vandaag dat ene gerecht maak, en het andere niet. Het kookboek waarmee ik al een eind op weg ben om dit doel te behalen, is The Green Kitchen van David Frenkiel en Luise Vindahl, een mooi vormgegeven boek vol recepten zonder vlees of vis en weinig koolhydraten."
Natascha van der Stelt, Culinair redacteur, vindt bakken zo leuk om te doen, dat ze vrijwel wekelijks koekjes, cakes of taarten bakt. Als het niet voor een verjaardag of feest is, dan verzint ze gewoon een goede aanleiding om iets lekkers te bakken. "Het afgelopen jaar zijn er een stuk of wat nieuwe favoriete kook- en bakboeken bij gekomen. Dankzij mijn werk als redacteur voor Hebban Culinair ontdekte ik Havermoutje en Home baked. Twee prachtige boeken die ik permanent onder handbereik in de keuken heb staan."
Wat zijn jouw favoriete kookboeken? Vertel het ons en win!
Tot en met zondag 1 november is het Kookboekenweek en vind je dagelijks artikelen over kookboeken, interviews met culinaire auteurs én winacties met de mooiste kookboeken op Hebban.
Wat moet je doen om kans te maken op Delicious. Proef de wereld van Valli Little?
1. Schrijf een Hebban Blog waarin je vertelt over jouw favorietie kookboek(en). Dit doe je door op je Hebban Profielpagina onder het tabje 'Door mij' een nieuw blogbericht te starten.
2. Vul het deelnameformulier bij de winactie volledig in en plaats in het opmerkingenveld de link naar jouw blog.