De favoriete thrillers van Jeroen Windmeijer
De naam van de Roos – Umberto Eco
"Het is de laatste week van november 1327 in een welvarende abdij in het noorden van Italië. Broeder William Baskerville, een geleerde franciscaner monnik uit Engeland, komt als speciaal gezant van de keizer met een delicate diplomatieke opdracht naar Italië. Hij moet een ontmoeting organiseren tussen de van ketterij verdachte franciscanen en afgevaardigden van de paus. Al spoedig ontwikkelt zijn verblijf in de abdij zich echter tot een tijd vol apocalyptische verschrikkingen."
Ik lees graag religieuze of historisch getinte thrillers waar ik nog iets van opsteek, terwijl ik een spannend verhaal lees. Het ‘oerboek’ wat dat betreft is voor mij De Naam van de Roos: ontzettend spannend, erudiet en heel sfeervol. Ook heel boeiend is De Slinger van Foucault.
De Da Vinci Code – Dan Brown
"In Parijs loopt Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, een afspraak met de conservator van het Louvre mis; deze blijkt kort daarvoor te zijn vermoord. Voor de politie is Langdon de belangrijkste verdachte: voordat de man stierf schreef hij namelijk de woorden ‘zoek Robert Langdon’ op de grond."
Dit is natuurlijk het boek dat het genre ‘religieuze thriller’ een enorme boost heeft gegeven. Slim speelt Brown met feit en fictie, terwijl het verhaal in een razend tempo voortdendert. Dit vind ik nog steeds zijn beste boek.
Het einde van de cirkel – Tom Egeland
"In een eeuwenoud Noors klooster wordt een sensationele archeologische vondst gedaan - een relikwiekistje waarvan de inhoud de wereldgeschiedenis zou kunnen veranderen. Een geheime orde probeert het kistje in handen te krijgen."
Dit boek is uit 2001 en kwam dus twee jaar eerder uit dan De Da Vinci Code. Het is niet altijd goed te verklaren waarom het boek van Dan Brown wereldwijd meer dan 60 miljoen keer verkocht is, terwijl Het einde van de cirkel toch ook heel goed in elkaar zit en spannend is. Egeland heeft nog veel meer religieus getinte thrillers geschreven, die altijd een leuk, prikkelend uitgangspunt hebben.
Handschrift van de duivel – Donald Nolet
"Zina Welter, een briljante jonge wiskundige, heeft zich teruggetrokken uit de maatschappij. In haar afzondering is ze gefascineerd geraakt door het Voynich Manuscript, een eeuwenoud geïllustreerd werk, geschreven in een onbekende taal."
Hier hou ik wel van. Het Voynichmanuscript is een mysterieus, geïllustreerd handschrift, dat in de 15e eeuw door een onbekende auteur geschreven. Het schrift, geschreven in een onbekende taal, is nog niet ontcijferd. De schrijver weeft een spannend verhaal rond echt bestaand manuscript en presenteert een eigen theorie over wat dit manuscript in zou kunnen houden.
De Nostradamus Trilogie – Mario Reading
Het Nostradamus Complot: “Nostradamus schreef duizend profetieën, Maar we kennen er slechts 942. Hoe zit het met de ontbrekende verzen? Waarom moesten ze verborgen blijven?”
De Derde Antichrist: “Vijfhonderd jaar geleden voorspelde Nostradamus de komst van drie antichristen. Twee daarvan, Napoleon en Hitler, lieten een spoor van dood en verwoesting achter. Maar het is de derde antichrist die de mens écht moet vrezen. Hij is degene die de Apocalyps zal ontketenen. En zijn moment is nu gekomen.
De Wederkomst: “Zes maanden geleden riskeerde Adam Sabir zijn leven om de legendarische verloren profetieën van Nostradamus te vinden. Onder zware tijdsdruk moet hij ze proberen te ontrafelen, terwijl de voorspellingen al uit beginnen te komen.”
Lekkere dikke boeken van 500 pagina’s elk waardoor je heerlijk door kunt blijven lezen. Een spannend verhaal rond de intrigerende profetieën van Nostradamus, een figuur die al vele eeuwen tot de verbeelding spreekt.
En verder lees ik boeken als Het Magdalena Mysterie, Het Jezus Mysterie en Het Medici Mysterie van Kathleen McGowan, De Judasdocumenten van Rainer M. Schröder, De Petrus Akte van Andreas Englisch, De Weg naar Jeruzalem van Ian Guillou, Het Graal Complot van Lynn Scholes & Joe Moore, Het Golgotha Dossier van Phillip Vandenberg.
Eigenlijk alle boeken die gaan over geheime genootschappen, manuscripten, raadsels, complotten, samenzweringen, enigma’s, documenten, cryptes en geheimen die op de een of andere manier met het christendom te maken hebben. Als de premisse maar niet al te vergezocht is – maar ik kan veel hebben op dat gebied hoor – en er een zekere mate van research aan ten grondslag ligt waardoor de auteur op een aannemelijke wijze kan spelen met feit en fictie.