Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

De gasten van Van Dis

Morgen, aan de vooravond van de Boekenweek, is Katja Petrowskaja, auteur van de roman Misschien Esther, te gast in het programma ‘Hier is… Adriaan van Dis’. De andere twee gasten voor wie de presentator een glas wit of rood zal inschenken, zijn Rodaan Al Galidi en Andrew Solomon.

Op verzoek van De Wereld Draait Door laat Adriaan van Dis zijn vermaarde boekenprogramma Hier is… Adriaan van Dis herleven. Een remake van het legendarische Nederlandse praatprogramma, waarin Van Dis beroemde buitenlandse en Nederlandse schrijvers ontving en ondervroeg. Het programma, dat tussen 1983 en 1992 werd uitgezonden, geldt nog steeds als het meest succesvolle Nederlandse tv-programma over literatuur.

Een van de gasten is Katja Petrowskaja (foto), geboren in 1970 in Kiev. Ze studeerde in Tartu (Estland), Moskou, New York en San Francisco. Sinds 1999 woont en werkt ze in Berlijn – en schrijft in het Duits. Haar roman Misschien Esther, vertaald door Wil Hansen, is haar debuut, onder andere bekroond met de belangrijkste debuutprijs in het Duitse taalgebied, de Ingeborg Bachmannprijs, en Premio Strega Europeo. Het boek is al in twintig talen vertaald en werd een grote bestseller in Duitsland. Van 29 februari tot en met 28 maart is Katja Petrowskaja writer in residence in Brussel.

Ook Rodaan Al Galidi is te gast. Hij is een schrijver van Irakese afkomst. Hij is geboren in 1971, maar zijn precieze geboortedatum is onbekend, omdat zulke gegevens niet geregistreerd worden en verjaardagen niet gevierd worden in zijn streek van herkomst.

Al Galidi studeerde in Irak af als bouwkundig ingenieur. Na zijn studie vluchtte hij uit Irak om de dienstplicht te ontwijken; zes jaar later, in 1998, kwam hij in Nederland terecht, waar hij asiel aanvroeg. Het asiel werd hem geweigerd en hij is uitgeprocedeerd. Lessen Nederlands mocht hij bijgevolg niet bijwonen. Daarom leerde Al Galidi zich de Nederlandse taal en begon te schrijven. In Vlaanderen wordt hij als schrijver erkend en ontvangt hij een werkbeurs. In 2007 kon Al Galidi genieten van het generaal pardon in Nederland. In 2011 zakte hij voor zijn inburgeringscursus waardoor de IND het recht heeft om zijn verblijfsvergunning te ontnemen. Zijn jongste roman heet Hoe ik talent voor het leven kreeg. 

Andrew Solomon (1963) is de schrijver van onder andere Demonen van de middag, een persoonlijke geschiedenis van depressie , en Een boot van steen. Voor Ver van de boom kreeg de Amerikaan in 2013 de National Book Critics Circle Award voor non-fictie. Hij is verbonden aan verschillende universiteiten en heeft zich krachtig ingezet voor seksuele minderheden. 

Uitzending Hier is... Adriaan van Dis op donderdag 10 maart, 19.00 uur, NPO1





Over de auteur

Hebban Crew

2629 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De gasten van Van Dis