De Hebban Crew leest eens wat anders
Daphne leest Help me!
Hoewel non-fictie niet helemaal buiten mijn comfort zone ligt – autobiografische non-fictie kan ik met veel plezier lezen- zijn zelfhulpboeken tot nu toe niet aan mij besteed. Waarom niet? Geen interesse, te veel gezemel, dat is althans mijn vooroordeel. En dat terwijl het voor mij helemaal niet zo gek zou zijn om wat tips te krijgen over hoe je het beste zen kunt worden, zuiniger kunt leven, moet opruimen of sparen. Dus liet ik me door collega’s Lindy en Debbie overtuigen om Help me! te lezen, waarin Marianne Power vertelt hoe ze een jaar lang leefde volgens de regels van twaalf zelfhulpboeken. Volgens Debbie is Help me! veel meer een ervaringsverhaal dan een zelfhulpboek, en leest het als een roman. Daarnaast staat in hun Boekenpraat dat Power niet meegaat in de zweverigheid van andere zelfhulpboeken, maar wel een les in balans geeft. En het verhaal is volgens Lindy zowel hilarisch als emotioneel. Fijn! Hier ben ik wel voor te porren. Inmiddels ben ik heel benieuwd naar Help me!. En wie weet haal ik er wel een heleboel nuttige tips uit.
Soraya leest De zeven zussen
Van cliffhanger naar de volgende pageturner; mijn boekenkast bestaat door beroepsdeformatie voornamelijk uit spanning. Hoe leuk is dat ik door Lees eens wat anders buiten mijn comfort zone wordt getrokken om een kijkje bij een ander genre te nemen. Op Hebban is deze auteur al vaak genoemd door haar uitzonderlijke prestaties op het bestsellerfront, waardoor mijn nieuwsgierigheid werd aangewakkerd. In april lees ik daarom het eerste deel uit De zeven zussen-reeks van Lucinda Riley. Het startpunt van de reeks intrigeert mij; zeven zussen die na de dood van hun vader weer bij elkaar komen om daarna op zoek te gaan naar hun eigen afkomst. Oeps, treffen we toch nog het woordje ‘dood’ aan in mijn introductie voor dit leesthema… Ik ben vooral heel benieuwd of ik mee word getrokken in de wereld die Riley voor haar lezers gecreëerd heeft. En wie weet, noem ik mijzelf binnenkort ook wel iemand die reikhalzend uitkijkt naar het volgende deel.
Lindy leest Boud
Non-fictie is een breed begrip en er staat meer dan voldoende van in mijn boekenkast, zowel gelezen als ongelezen… Die laatste soort, de ongelezen boeken, zijn vooral te typeren als biografieën. Die vind ik namelijk best intimiderend. Vaak zijn het van die dikke exemplaren, en hoewel ik daar wat fictie betreft helemaal niet vies van ben, is de drempel om aan zo’n biografie te beginnen vaak te hoog voor mij. Ik vraag me toch altijd af of ik wel 500 pagina’s geboeid kan blijven door het waargebeurde leven van één persoon… Ik zal het deze maand merken, want ik ga me wagen aan de biografie van een man die me altijd heeft gefascineerd: Boud van Eva Rovers. Het is een titel die al langer dan twee jaar op mijn Wil-ik-lezen-plank staat en bijna net zo lang in mijn kast. Met de prachtige recensie van Willem van Hartskamp als duwtje in de rug dompel ik me in april onder in het leven en de fantasie van Boudewijn Büch!
Debbie leest Het geheim van mijn man
Voor een ‘Lees eens wat anders’-thema heb ik niet heel veel routes om te gaan. Ik lees al heel divers, literatuur, korte verhalen, thrillers, YA, non-fictie en natuurlijk vooral mijn geliefde genres sciencefiction en fantasy. Voor onze Hebban themamaand wijk ik uit naar het feelgoodgenre, een van de weinige richtingen die ik echt liever niet zelf kies, ondanks geliefde uitstapjes naar Janet Evanovich en urban fantasy (een soort ‘feelgood on steroids’). De Hebban Crew adviseerde me deze uitdaging aan te gaan met Het geheim van mijn man van Liane Moriarty. De ‘Lees eens wat anders’-maand is bedoeld om nieuwe genres, auteurs en boeken te ontdekken waarmee je anders nooit zou kennismaken. Zal het me smaken?
Martijn leest Bloedlijn
De Lees eens wat anders-uitdaging dwingt ook mij om uit mijn leesbubbel te stappen. Ik hou vooral van sciencefiction en fantasy en daarnaast lees ik vrij veel non-fictie als schrijf-research. Nu dus eens wat anders... Ik lees vrijwel nooit thrillers en al helemaal niet van Nederlandstalige auteurs. Toevallig heb ik wel een aantal van de Dexter-boeken van Jeff Lindsay gelezen, vandaar dat mijn oog op Bloedlijn van Corine Hartman viel: ‘Jessica Haider, de Nederlandse Dexter!’ Is dat dan een beetje valsspelen? Niet echt, want de meeste misdaadverhalen – zonder fantastisch tintje – spreken me weinig aan. Benieuwd hoe dit uitpakt!
Sander leest Lampje
Lees eens wat anders is toch wel een van de hoogtepunten in de redactionele kalender van Hebban. Het is goed om deel uit te maken van de uitdaging die je je lezers voorschotelt. Ookal ben ik de laatste jaren veel breder gaan lezen (inmiddels lees ik meer dan spannende boeken alleen) is er nog genoeg onontgonnen terrein en zijn er plenty mogelijkheden om uit mijn comfort zone te stappen. Door mijn twee jonge kinderen heeft Boer Boris allang geen geheimen meer voor me en weet ik ook alles over scheetjes, windjes en poepkastelen door Scheetjesles en andere verhalen. Voor deze Lees eens wat anders-uitdaging koos ik voor een bekroond en bejubeld kinderboek voor iets oudere kinderen (en volwassenen) en betreed ik deze maand de wereld van geheimzinnige zeewezens en woeste piraten in Lampje van Annet Schaap.
Fleur leest Lost Boy
Voor zover ik mij kan herinneren heb ik altijd al interesse gehad in het Fantasy genre. Tot mijn eigen verbazing constateerde ik dat dit vooral tot uiting is gekomen in mijn filmkeuzes en niet in mijn boekkeuzes. 'Lees eens wat anders' is voor mij de perfecte gelegenheid om een uitstapje te maken naar een echt Fantasy boek. Het boek Lost Boy van Christina Henry is mij aangeraden door Hebban Crewmember en Fantasy-expert Debbie. Wat ik erover weet, is dat het verhaal van Peter Pan wordt verteld door de ogen van Hook. Ik ben een groot voorstander van bekende verhalen die vanuit nieuwe invalshoeken worden verteld, dus ik ben zeker benieuwd!
Fleur is onderzoeksstagiair bij Hebban.
Doe je ook mee?
April is al jaren de maand waarin we onszelf uitdagen tot het lezen van een boek dat we normaal niet zouden oppakken. Een ander genre, een andere auteur, een andere sfeer. Je kunt hier de Boekentipper voor inzetten en in de toelichting expliciet vragen om een genre dat je normaal niet leest. Maar je kunt ook een vriendin of vriend die een heel andere smaak heeft eens vragen wat zij jou zouden willen aanraden. Spannend!
Doe je mee aan de Hebban Reading Challenge? Wil je niet alleen méér lezen, maar ook andere soorten boeken ontdekken? Dan kun je je ‘Comfort Zone’-boek gebruiken voor Challenge Categorie #4. Meedoen met de Hebban Reading Challenge kan natuurlijk nog altijd.
Meld je hier aan voor de Hebban Reading Challenge 2019
Deel jouw leeservaring
We zijn natuurlijk reuze benieuwd hoe jij de 'Lees eens wat anders in april' maand doorkomt. Heb je jouw tip ontvangen en het geadviseerde boek gelezen? Bespreek je ‘lees eens wat anders’-ervaring met andere lezers in Hebban Topics.
Schrijf je liever een blog? Dat kan natuurlijk ook. Neem dan als titel: {je naam} las eens wat anders: {titel van het boek} - bijvoorbeeld: Carla las eens wat anders: De eetclub. Dan kunnen wij jouw bijdrage niet missen!