De Hebban Reading Challenge van juni
In juni deden we op Hebban – en daarbuiten – ontzettend veel. Het begon al met de Thriller Weken en de bekendmaking van de top 5 beste verhalen voor de Goeken Prijs, die gebundeld in een gratis ebook te downloaden zijn. Daarna startte Zomerlezen, dat natuurlijk nog in volle gang is, én maakten we de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2024 bekend. Alsof dat nog niet genoeg is, maakten we ook bekend dat er weer Hebban Leesclubs aankomen met de shortlistboeken van de Europese Literatuurprijs. Zo krijg jij die Hebban Reading Challenge wel afgevinkt deze zomer.
Op de laatste dag van juni zijn er in totaal meer dan 32.500 deelnemers aan de Hebban Reading Challenge en daarmee hebben we het totaalaantal van 2023 (29.600) ruimschoots overschreden. We verwachten nog veel meer groei, want je kunt op elk moment instappen voor de Challenge en met terugwerkende kracht je gelezen boeken aanvinken. Deze maand lazen we met z'n allen meer dan 47.000 boeken, waardoor we op een gemiddelde per persoon uitkomen van 1,5 boek in juni.
Ga jij deze zomer een flinke stapel boeken weglezen? Bekijk dan de lijst met meest gelezen boeken en ontdek wat je mede-challengers lezen. Wat denk je van Yellowface van R.F. Kuang, het Hebban Boek van de Maand maart, dat inmiddels helemaal ontdekt is door lezers en op nummer 17 staat? Of De onbedoelden van Cobi van Baars, van wie je een Boekenpost-interview op Hebban kunt lezen? Of De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp met illustraties van Mark Janssen, het hoogst genoteerde kinderboek in deze lijst?
Deelnemers per maand
Gelezen boeken per maand
Gelezen boeken per maand per lezer
Lezers over de Reading Challenge
We begonnen juni met de Thriller Weken en ook tijdens het lezen in de zomer blijkt de thriller favoriet. Wij vroegen de Hebban-community hun mening over thrillers te delen en er blijken liefhebbers in alle soorten en maten te zijn. Bijna iedereen weet nog wel met welke auteurs en boeken zij de eerste stappen hebben gezet. Dat zijn maar wat vaak de klassiekers. Sven begon met Tess Gerritsen en Peter Robinson. 'Een goede thriller moet een spannend verhaal bevatten, geloofwaardige personages en hier en daar wat bloedverlies,' vertelt hij. Maar zelfs thuis merkt hij al dat smaken verschillen:
'Spionagethrillers zoals die van Clive Cussler en Robert Ludlum vind ik echt de max. Mijn vrouw heeft dan weer liever de echte detectiveverhalen met meer moorden dan personages in het verhaal.'
Famke ging thrillers lezen na haar middelbareschooltijd als reactie op de literaire leeslijsten. Zij begon met John Grisham, Stephen King, Preston & Child en Michael Crichton. Inmiddels leest ze het genre alleen nog af en toe, met als favoriete auteur Mo Hayder. Wil heeft dankzij vroege auteurs als Elizabeth George en Patricia Cornwell een grote liefde ontwikkeld voor thrillerseries. Dat had wel het nadeel dat ze het wat te veel van hetzelfde begon te vinden.
'Gelukkig kwam Hebban op een gegeven moment in beeld en sindsdien heb ik geen gebrek aan inspiratie voor mijn volgende boek. Ik ben daarnaast meer literatuur gaan lezen. Maar een goede thriller mag me nog steeds wakker houden.'
Katja herkent dat wel, het moment waarop de series je boven het hoofd gaan groeien. 'Vooral door de boeken van Karin Slaughter (sorry fans) knapte ik af op de seriemoordenaars. Zoveel ellende kan geen enkele onderzoeker overleven.' Nadat ze de formule echt beu werd, stapte ze over op feelgood. Tegenwoordig leest ze weer alle genres en ook af en toe een thriller. Het moet wel écht een originele zijn, want zodra ze een patroon herkent, verliest het boek toch zijn spanning.
Voor Ingrid zijn de thrillers echt een 'heerlijk hapje tussendoor'. Ze komen zelden op haar favorietenlijst en veel thrillers zijn ook weer snel vergeten. 'Maar dat is juist goed. Het gaat om die paar uur waarin je je heerlijk kan vastbijten in het verhaal, waarin iemand gevaar loopt, moet vechten voor zijn leven, aanwijzingen mist die jij wel ziet, tot de ontknoping.' Zij vindt het helemaal leuk als een boek cosy crime, feelgood en thriller in één is. 'Geweldig als rustpuntje en beloning in een drukke week. Wel afgewisseld met boeken met een beetje meer bite, anders gaat het me weer vervelen.'
Het is een precaire balans, dat thrillerlezen! 'Een stevige psychologische thriller trekt mij meer aan dan een whodunit of cosy crime, maar daarbinnen zitten ook weer enorme verschillen,' vertelt Marije. 'Misschien is dat wat ik van thrillers vind: gevarieerd.' Leesvoorkeuren veranderen natuurlijk ook in de loop der tijd. 'Vroeger gaf ik niks om scandi's, dit is sinds mijn kennismaking met Jørn Lier Horst veranderd,' zegt Ramona. Waar Famke niet van series houdt (al gaat ze het binnenkort weer proberen met de boeken van Andreas Grüber), leest Jenny ze juist graag.
'Voor mij is het bekende raamwerk/personages wel de charme van een serie. Ik lees de delen overigens nooit direct na elkaar. Dan vind ik het ook wat saai worden. Er kan gerust een paar maanden tussen zitten voor ik aan een volgend deel van de serie begin.'
De checklist uitgelicht
Elke week lichten we een van de Hebban Reading Challenge checklistcategorieën uit om je te inspireren met boekentips. We kiezen boeken uit verschillende genres, om je te laten zien hoe breed je deze categorieën kunt interpreteren en geven je een creatieve invulling waar je echt nog niet eerder over nagedacht had. Deel je eigen boekentips onder de artikelen, want die verwerken we in de inspiratielijsten. Hieronder vind je de categorieën die we hebben uitgelicht in juni.
Bekijk alle boekentips
Bekijk alle boekentips
Bekijk alle boekentips
Bekijk alle boekentips