De Hebban Reading Challenge van september
Daar is 'ie dan, de gevreesde neergang in gelezen boeken in september. Hoe we het ons ook voornemen gewoon boeken op te blijven pakken, onze sociale verplichtingen, hobby's, school en werk sjorren aan ons. Het goede nieuws is wel dat het ons nog nooit gelukt is het tij te keren, dus we hoeven ons ook niet bovenmatig schuldig te voelen. We groeien nog steeds gestaag door en elk opgepakt boek is er eentje. Applaus voor jezelf! Er doen inmiddels meer dan 42.400 lezers mee aan de Hebban Reading Challenge en dat is bijna een verdubbeling van het aantal deelnemers dat vorig jaar in september meedeed (net 500 leden minder). Een mooi moment om je eraan te herinneren dat meedoen met de challenge op elk moment in het jaar kan: je vinkt je gelezen boeken makkelijk met terugwerkende kracht aan voor een volledig overzicht.
Deze maand lazen we samen nipt geen 41.300 boeken. Dat zijn er vijfhonderd minder dan vorige maand, terwijl er wel meer deelnemers bij kwamen, dus ons leesgemiddelde zakt naar 1 boek per persoon deze maand. Een heel boek is een hele prestatie, zeggen wij altijd maar. Bovendien gaat het met het lezen altijd een heel stuk beter in oktober. Zoek de inspiratie op door de lijst met meest gelezen boeken te bekijken om te ontdekken wat je mede-challengers lezen. Ga jij voor De onzichtbaren van Frank Nellen, dat genomineerd is voor de Boekenbon Literatuurprijs 2024? Of bereid jij je alvast voor op de kerstdagen met De kerstboekwinkel van Jenny Colgan, die verrassend genoeg de hele zomer lang hoog in de lijst heeft gestaan? Er is net een tweede deel verschenen, Middernacht in de kerstboekwinkel, dus vergeet niet die ook op je Wil ik lezen-plank te zetten.
Deelnemers per maand
Gelezen boeken per maand
Gelezen boeken per maand per lezer
Lezers over de Reading Challenge
Sinds september is de Hebban App compleet vernieuwd. Het is altijd spannend om over te stappen – wat is er verdwenen, welke nieuwe functies zijn er en kun je ze wel handig gebruiken? Er werden al maandenlang door de Hebban Crew tipjes van de sluier opgelicht over de voortgang en toen het eindelijk zo ver was, zat de hele community klaar om de nieuwe app uit te proberen. In de eerste reacties wordt er jubelend 'fris', 'mooi' en 'overzichtelijk' geroepen. 'Jullie kunnen weer tien jaar verder,' complimenteert Trudy. Wel had Gea pardoes keuzestress:
'De enige twijfel die ik bij de vernieuwde app heb, is of ik kies voor een lichte of donkere achtergrond.'
Debbie tipt om dan maar maandelijks te wisselen, maar over het algemeen weten de lezers meteen welke optie ze het fijnst vinden. Twee geheel nieuwe elementen in de app zijn de leesstatistieken die je kunt bijhouden aan de hand van een leestimer en het aanmaken van of meedoen met challenges. Met jezelf, bijvoorbeeld: 'Naast de Hebban Reading Challenge nu ook een uitdaging met mezelf aangegaan om minstens 25 bladzijden per dag te lezen,' vertelt Janneke. Maar ook samen met je gezin, vrienden of andere Hebbanners kun je eigen leesdoelen instellen.
Natuurlijk verloopt het in gebruik nemen van zo'n nieuwe app niet vlekkeloos. Letterslezen ontdekt dat je in de eerste versie niet kunt zien of je een boek al in bezit hebt: 'Dat worden vast wat dubbele aankopen.' Dat probleem is snel opgelost dankzij enkele snelle updates. Ondertussen ontdekte Ria dat ze per ongeluk een veldje had overgeslagen bij het invullen van haar gegevens, waardoor ze geboren blijkt te zijn op 1 januari 1900. Gelukkig toont de app je geboortedatum niet, dus zal niemand denken dat ze 124 jaar oud is. Redacteur Debbie verklapt de reden waarom je het beter wel kunt invullen:
'Het is bedoeld voor als we ooit gaan beginnen met op ieders stoep staan zingen als Hebban Crew op een verjaardag.'
'Ik vind het grafiekje van de Hebban Reading Challenge echt super,' zegt StickyNote. 'Zo zie je direct of je op schema ligt.' Rianne is er ook enthousiast over: 'Ik vind het leuk dat je bij de statistieken kunt zien welke boeken je in een bepaalde week of maand hebt gelezen.' Het is wel even wennen met het invullen van de leessessies. Geregeld wordt vergeten de leestimer aan te zetten of juist te stoppen. Dat laatste zorgt voor bijzondere statistieken, zoals redacteur Debbie laatst overkwam: 'Ik had vannacht 447 minuten gelezen. Timer vergeten uit te zetten.' Gelukkig kun je sessies ook handmatig invoeren. Marieke is er na anderhalve week al zo aan gehecht dat ze bijna ontwenningsverschijnselen krijgt als de app er tijdelijk uit ligt.
'De leestimer is erg stimulerend. Niet alleen 10.000 stappen per dag, maar ook leesmeters maken.' – Natalie
De checklist uitgelicht
Elke week lichten we een van de Hebban Reading Challenge checklistcategorieën uit om je te inspireren met boekentips. We kiezen boeken uit verschillende genres, om je te laten zien hoe breed je deze categorieën kunt interpreteren en geven je een creatieve invulling waar je echt nog niet eerder over nagedacht had. Deel je eigen boekentips onder de artikelen, want die verwerken we in de inspiratielijsten. Hieronder vind je de categorieën die we hebben uitgelicht in september.
Bekijk alle boekentips
Bekijk alle boekentips
Bekijk alle boekentips
Bekijk alle boekentips