Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Leesclubs /

De Hebban Thriller Leesclub over 'Erfschuld'

Relatief gezien kun je op een eiland met enkele honderdduizenden bewoners eerder opvallen dan in een land met 16 miljoen inwoners. Maar om dan ook nog de eilandgrenzen te overschrijden en internationaal op te vallen, daar is iets anders voor nodig. En wat dat bij Arnaldur Indriðason is geweest, heet schrijverstalent.

Want de redenen die werden genoemd om deel te nemen bevestigen dat ook in Nederland en Vlaanderen een grote fanschare van de IJslander woont. Voor Brigitte Vens is Indriðason een van haar favoriete schrijvers terwijl hij bij Koen Chevalier voornamelijk bekend is van zijn Erlandur-serie. Greet Braem spant de kroon wel, zij is Indriðason drie boeken geleden gaan volgen en ze heeft inmiddels ook de tien voorgaande delen aangeschaft. En dan tenslotte die Coenraad de Kat, als een kind zo blij is hij als er een nieuw boek van zijn favo-auteur verschijnt. Tot zover de aanmeldingen die met een totaal van 96, op zich al een topscore is voor 15 boeken.

Over de cover zijn de meningen, anders dan meestal, onverdeeld eensgezind. Chantal Hofmeester, allema en weert vinden alle drie de cover ‘mooi’ en ‘prachtig’. Helemaal in de stijl van eerdere covers en sfeervol maar ook wel een beetje dreigend. Maar het blijft ‘mooi’ wat ook door de andere deelnemers gevonden wordt.
Heidi De Jonge-Rutgers heeft inmiddels al een flink stuk gelezen en de schrijfstijl bevalt haar goed, lispelt ze. En Nathalie B vraagt zich af hoe het kan dat deze auteur met een toch wel eenvoudig verhaal als Erfschuld (‘zo bloedstollend is de misdaad nou ook weer niet’) je zo aan het lezen houdt, dat je het in één ruk wilt uitlezen. Wie het antwoord weet mag het Nathalie B laten weten...
Joop Hazenbroek vindt het fascinerend hoe Indriðason van een in principe klein verhaal een prachtig boek weet te schrijven. Knap vindt hij het en gelukkig voor de auteur staat Joop daar niet alleen in.
Voor Gerrie van den Berg springt het verhaal er niet echt uit. En ook bij Anita Poot-Knulst kon het verhaal, naarmate het vorderde, haar niet meer zo boeien. Maar Chantal Hofmeester vond het een zeer boeiend boek. ‘Dat het een link had met de Tweede Wereldoorlog in IJsland vond ik heel interessant en leerzaam.’ En voor Sue is de combinatie oorlog – spannend verhaal uniek: ‘Ik heb niet vaker dit soort boeken gelezen.’

En zo lijkt iedereen weer aan zijn trekken te zijn gekomen na het lezen van en ervaringen delen over Erfschuld van Arnaldur Indriðason. Op naar de beoordelingen...

Erfschuld
Een alleenstaande oude man wordt dood aangetroffen in zijn appartement in Reykjavík. Hij blijkt vermoord te zijn, verstikt met zijn eigen kussen. Op zijn bureau liggen een paar krantenknipsels uit de oorlogsjaren: achter het Nationaal Theater in Reykjavík, dat in die tijd dienstdeed als opslagplaats voor het bezettingsleger, werd een meisje gewurgd aangetroffen. Een gepensioneerde politieman hoort van de moord op de oude man en zijn nieuwsgierigheid is gewekt. Hij is goed bekend met de zaak maar waarom zou iemand daar meer dan een halve eeuw krantenartikelen over bewaard hebben?

Erfschuld is nu al bekroond met een internationale prijs: de Spaanse Premio RBA de Novela Negra 2013, die wordt uitgereikt aan de schrijver van een nog niet verschenen misdaadroman. Er werden tweehonderd manuscripten uit verschillende landen ingestuurd.

Arnaldur Indriðason
Arnaldur Indriðason is de bekendste auteur van IJsland. Maandenlang stond hij met maar liefst zes titels tegelijk in de IJslandse bestsellerlijsten. Ook in het buitenland zijn de boeken van Indriðason een ongekend succes. Zijn werk wordt in de gehele westerse wereld vertaald en hij ontving tal van prijzen, waaronder tweemaal achtereen (en dat is uniek!) de Glazen Sleutel, de prijs voor de beste Scandinavische misdaadroman: in 2002 voor Noorderveenen in 2003 voor Moordkuil. In 2005 won Arnaldur de CWA Gold Dagger Award voor Moordkuil.

HOOGTEPUNTEN VAN DEZE LEESCLUB

De lezers:
Ina den Bakker (54 jaar), Nathalie B (37 jaar), Max Davidse (38 jaar), Joop Hazenbroek (52 jaar), Heidi de Jonge-Rutgers (34 jaar), Gerrie van den Berg (45 jaar), Anita Poot-Knulst (49 jaar), allema (53 jaar), Jeanine Feunekes (43 jaar), Sue (32 jaar), Chantal Hofmeester (46 jaar), ineke barnhoorn (43 jaar), weert (45 jaar), Coenraad De Kat (50 jaar), roboos (56 jaar)

Voor het lezen:
Chantal Hofmeester:
Ik ben erg geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog, maar ik weet niets van IJsland uit die tijd. Ik ben dan ook heel erg benieuwd.

Max Davidse:
De cover ziet er alvast veelbelovend uit, mooi en stijlvol. Ik hoor alleen maar goede dingen over deze schrijver dus laat ik me compleet verrassen want ik heb nog niet eerder een boek van hem gelezen. Ik verwacht een spannend verhaal met hopelijk verrassingen.

Nathalie B:
De cover is mooi, in donkere kleuren en mooie schakeringen. Past bij de andere boeken van de auteur. Het spreekt me best aan.

Ina den Bakker:
Ik hou van de kalme, serene schrijfstijl van Indriδason en ik ben heel benieuwd met welke personages we te maken gaan krijgen. Verder verheug ik me op de beschrijvingen van het bijzonder IJslandse landschap!

ineke barnhoorn:
Ik kan me niet herinneren dat ik ooit iets van deze schrijver gelezen heb, dus ga er blanco in. Oorlogsverhalen in combinatie met thriller trekt me erg, dus ben er snel in begonnen.

Tijdens het lezen:
allema:
Het boek begint met de moord op een oude man, al heel snel komt er een tweede verhaallijn over gebeurtenissen uit de tweede wereldoorlog bij. Deze twee verhaallijnen, heden en verleden, zijn vlot en boeiend geschreven. Echt spannend is het nog niet, maar het leest lekker.

roboos:
Net het eerste hoofdstuk gelezen en meteen lukt het Indriδason al om met 3 simpele zinnetjes aan het eind om je interesse te wekken. Snel verder lezen.

weert:
Het valt me op dat ik weer direct in het verhaal zit, zoals bij alle boeken van Indriδason. Ook is de sfeer weer meteen voelbaar. Hoe doet hij dat toch? Ook zonder dat er heel bijzondere dingen gebeuren

Sue:
Ik ben begonnen en binnen no-time heb ik het uitgelezen. Het is geen spannend-spannend verhaal, maar toch blijf je geboeid. Indriδason weet dat altijd zo knap te doen!

Anita Poot-Knulst:
Indriδason schrijft toegankelijk en met vlotte pen dus het leest makkelijk. Het valt me wel op dat ik meer moeite heb met IJslandse namen en benamingen dan met andere Scandinavische talen, zoals Zweeds en Deens.

Na het lezen:
Joop Hazenbroek:
Ik ben meer dan tevreden. De boeken die ik nog niet gelezen heb van Indriδason zal ik zeker gaan lezen. Ik kan eenieder dit boek aanraden. Het mooiste vond ik de twee verhaallijnen die perfect door elkaar heen liepen. Eigenlijk kan ik niet echt een minpunt bedenken voor dit boek. Blijf alstublieft op dit niveau schrijven want dit is van grote klasse!
Beoordeling: 9,8

Heidi De Jonge-Rutgers:
Ik ga vrienden en familie dit boek zeker aanraden. De beeldende schrijfstijl vind ik erg mooi, zo lijkt het net of je met de personages mee loopt. Ik ga meer van Indriδasons boeken lezen, dit verhaal is me erg goed bevallen.
Beoordeling: 9,0

Gerrie van den Berg:
Ik heb alle Nederlands vertaalde boeken gelezen van deze auteur. Ondanks dat het verhaal niet echt spannend is, word je door het boek heen getrokken. De achtergrond van IJsland in oorlogstijd maakt het uniek. Verplaats het naar Amsterdam en je hebt een detective in Baantjer-stijl. Indriδasons verteltrant vind ik het mooist. Het verhaal is boeiend, het decor is uniek, maar ik mis de echte spanning.
Beoordeling: 7,7

Coenraad de Kat:
Het menselijk aspect voert de boventoon in Erfschuld waardoor de spanning iets meer op de achtergrond staat. Er wordt duidelijk naar een plot toegewerkt en gelukkig wordt er vroegtijdig niets prijsgegeven. De ontwikkelingen zijn goed verstopt en zelfs tot aan het einde blijft het verrassend. Ik had na het lezen van de flaptekst dit prachtige verhaal en het verloop ervan niet verwacht.
Beoordeling: 8,8

Jeanine Feunekes:
Het groeit langzaam naar het einde toe, maar ik vond het geheel halverwege vrij voorspelbaar worden. Wat mij wel erg aansprak was het laatste hoofdstuk: erg poëtisch en aangrijpend. Ademt enorme eenzaamheid uit. Verder heb ik weer wat bijgeleerd over de IJslandse geschiedenis wat betreft het worden van een republiek. Ik vond het vrij afstandelijk geschreven. Ik heb betere thrillers van deze schrijver gelezen. En betere thrillers in het algemeen.
Beoordeling: 6,8

LEESCLUB RAPPORT 'Erfschuld'

Spanning 7,5
Plot 8,8
Leesplezier 8,8
Schrijfstijl 8,9
Originaliteit 8,8
Psychologie 8,4
GEMIDDELDE PUNTENWAARDERING 8,5

Lees het uitgebreide verslag en de leesclubdiscussies op de Hebban Thriller Leesclub Page.



Over de auteur

Cees van Rhienen

331 volgers
882 boeken
0 favorieten


Reacties op: De Hebban Thriller Leesclub over 'Erfschuld'

 

Gerelateerd

Over

Arnaldur Indridason

Arnaldur Indridason

Arnaldur Indriðason (1961) is een IJslandse schrijver van literaire detectives m...