Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Leesclubs /

De Hebban Thriller Leesclub over 'Ryder'

door Cees van Rhienen 1 reactie
Binnen het genre thriller is de politieke thriller een redelijk populair subgenre. Denk hierbij aan de boeken van David Baldacci, zelf politicologie gestudeerd, die in al zijn verhalen wel een politiek accent naar voren laat komen. De redactie van de Hebban Thriller leesclub probeert voortdurend om een zo breed mogelijk spectrum van het spannende boek aan bod te laten komen. Met 'Ryder' van Nick Pengelley is een actueel thema de leesclub binnen gehaald want de strijd tussen Israëliërs en Palestijnen is al eeuwen aan de gang en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn beëindigd wordt.

Dat dit thema niet bij iedereen in de smaak valt, is duidelijk op te maken uit het aantal inschrijvingen voor deze leesclub, namelijk ‘maar’ 26. Toch was het bij sommige deelnemers precies te doen om dit thema. Marloes Otten wil graag deelnemen omdat ‘de connectie met het echte leven haar intrigeert’ terwijl Alida ‘haar nieuwsgierig maakt over het feitelijke verleden en heden’. Voor Elly van Meer, zelf leerkracht, is het de voorkeur voor geschiedenis die haar over de streep van de inschrijving heeft geholpen. Deze leesclub zal duidelijkheid brengen hoe de dames uiteindelijk Ryder hebben beleefd.

Marloes Otten verwacht, gezien de voorgeschiedenis van de auteur, veel informatie over de situatie in dit boek en is dus erg benieuwd. Maar ook HebbanJohan verwacht dat de kennis van de auteur terug zal komen in zijn boek. Op te merken is dat de verwachting in deze leesclub niet alleen maar de spanning is maar door de deelnemers iets breder wordt getrokken.

Tijdens het lezen ervaart Alida in een spannend verhaal bezig te zijn. Door de opzet (‘duidelijke letters en niet te grote hoofdstukken’) leest het heel prettig, laat ze weten. Voor Suzan van de Vendel is het net tegengesteld; ‘vind het boek niet makkelijk weglezen. Moet veel nadenken over de personen wie het allemaal zijn. Even teruglezen om het te begrijpen’. Duidelijk is ook hier dat voorkeuren erg persoonlijk zijn en dat maakt het ‘samen lezen’ ook zo interessant. Want iedereen mag zijn eigen beleving hier neerzetten en gezamenlijk komen we dan tot een oordeel.

Jeannie Bertens is helemaal tevreden: ‘Ik heb een spannend boek gelezen en ervan genoten. Knap om zo heden en verleden met elkaar te verweven’. Voor Elly van de Meer waren de ‘historie en spanning goed in balans’, al wil ze de historie niet controleren op waarheid. ‘Want wat is waar en wat komt uit de fantasie van de auteur’? Marloes Otten kan het wel eens zijn met haar maar, voegt ze er aan toe, ‘je kunt de personages ook bespreken, zonder vanuit hun perspectief te schrijven’. En ten slotte vond Alida het helemaal geweldig: ‘Ja, ik ben heel tevreden. Een prettige schrijfstijl zonder moeilijke woorden waarbij de uitleg wat minder had gemogen’.

En zo laat deze leesclub ook dit keer weer een aantal tevreden lezers achter en dat stemt de redactie weer tevreden.

Ryder
Net wanneer Israëlische en Palestijnse leiders zich klaarmaken om een gezamenlijke verklaring af te leggen in de Tower of London wordt de invloedrijke geleerde Sir Evelyn Montagu gemarteld en vermoord in zijn woning in St. John's Wood. Academisch onderzoekster Ayesha Ryder gelooft dat beide feiten met elkaar te maken hebben, aangezien Montagu onlangs enkele schokkende onthullingen deed over T.E. Lawrence - de befaamde Lawrence of Arabia. Is het mogelijk dat Montagu een doelwit werd vanwege zijn ontdekkingen? Ryders zoektocht neemt haar mee terug naar haar oude leven in het Midden-Oosten, en ze krijgt te maken met moordenaars en bedriegers. Terwijl ze aan beide zijden van het confl ict de aandacht trekt van agenten en detectives, legt ze steeds meer geheimen van Lawrence bloot. De zaak wordt grimmiger en gevaarlijker, en wanneer een aanslag Londen op zijn grondvesten doet schudden, laten de spelers in hun kaarten kijken. Ayesha Ryder is de enige die de puzzel compleet kan maken.

Nick Pengelley
Nick Pengelley werd geboren in Australië en werkte in binnen- en buitenland als rechtendocent, juridisch adviseur en politiek analist van het Midden-Oosten. Pengelley woont momenteel in Toronto met zijn vrouw Pamela. Ryder is het eerste deel van een trilogie rond Ayesha Ryder.

HOOGTEPUNTEN VAN DEZE LEESCLUB

De lezers:
HebbanJohan (43 jaar), Peter Barzilay (54 jaar), Marloes Otten (24 jaar), Agnes te Molder (59 jaar), Suzan van de Vendel (41 jaar), Alida (47 jaar), Jeannie Bertens (57 jaar), Alexandra (45 jaar), Ine van Erp (53 jaar), Helma Koot (55 jaar), Elly van der Meer (64 jaar), Cecile1967 (48 jaar), Anita de Groot (45 jaar), kessel45 (53 jaar), Jack Vermonden (52 jaar)

Voor het lezen:
Marloes Otten:
Vooraf kende ik Nick Pengelley niet. Ik verwacht een verhaal met politieke inslag, daar Pengelley politiek analist voor het Midden-Oosten is.

Peter Barzilay:
Ik verwacht veel strijd tussen Ayesha Ryder en diverse groeperingen in het Midden-Oosten en dat dit voor de nodige spanning zorgt. Ik hoop op een verhaal dat gemakkelijk wegleest, maar ik vrees het ergste.

Jack Vermonden:
Ik ken de auteur nog niet, maar verwacht wel veel van hem: een indrukwekkend, vlot en boeiend geschreven verhaal met daarin overeenkomsten met de strijd in het Midden-Oosten. Ik hoop ook wat meer te gaan begrijpen van de problematiek in het Midden-Oosten.

Elly van der Meer:
De cover ziet er mooi uit: de twee personen die op een bepaalde manier tegenover elkaar staan, wekken verwachtingen op van een harde strijd. Van de auteur Nick Pengelley heb ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord. Mijn verwachting is positief-neutraal.

Ine van Erp:
De cover doet flinke actie vermoeden. De auteur is mij onbekend, maar vooral door zijn achtergrond als Midden-Oostenspecialist verwacht ik een actueel, snel verhaal dat zich verplaatst van Europa naar het Midden-Oosten, et cetera …

Tijdens het lezen:
kessel45:
Was toch even wennen voordat ik wist wie wie was en ik in het verhaal zat. Nog niet erg ‘spanning ten top’, maar dat zal nog wel komen. Leest fijn met de kleine hoofdstukken en niet al te kleine letters.

Jeannie Bertens:
Het verhaal leest vlot. De marteling en de moord op het eerste slachtoffer wordt nu onderzocht en er zijn bij mij al de nodige vragen over de plot gerezen. Snel doorlezen dus, want ik wil graag weten hoe het verdergaat.

Anita de Groot:
Het aantal personages is groot, maar wel leuk, het maakt het boek spannender. De vergelijking met De Da Vinci Code vind ik niet helemaal terecht. In dit boek gaat het om de problematiek tussen de Palestijnen en Israël terwijl bij De Da Vinci Code om het Rooms-Katholieke geloof gaat en de heilige graal.

helma koot:
De grote letters vind ik erg plezierig lezen. Tot nu toe een lekker weglezend verhaal met soms wat gruwelijke details uit het verleden van Ayesha. Ik heb niet veel moeite met het aantal personen dat opgevoerd wordt en ook de gedetailleerde beschrijvingen vind ik niet storend. Het geeft me een beeld van de plaats waar dingen zich afspelen, een soort van om me heen kijken op locatie.

Agnes te Molder:
Het boek boeit me wel, maar omdat ik geen tijd heb om uren achter elkaar te lezen moet ik vaak weer even kijken wie wat doet en waarbij hoort. Hopelijk wordt dat nog iets gemakkelijker.

Na het lezen:
Alida:
Ik had moeite met de uitgebreide uitleg over de politiek van het Midden Oosten. Mijn gevoel zei hier heel goed op te letten, want dat zou zeker belangrijk worden voor de ontknoping. Dit bleek niet zo te zijn. Ik ben heel tevreden en zou graag de volgende twee boeken willen lezen. Prettige schrijfstijl zonder moeilijke woorden.
Beoordeling: 9,7

Alexandra:
De geschiedenis en Pengelleys kennis van het Midden-Oosten komen goed naar voren. Soms heeft de historie te veel de overhand, waardoor het verhaal wat langdradig wordt. Het boek leest plezierig, is alleen een beetje breedvoerig bij de opsomming van feiten.
Beoordeling: 7,8

HebbanJohan:
Ik neem aan dat in de volgende delen van de trilogie de focus zal verschuiven en sommige personages meer aandacht krijgen. Pengelleys schrijfstijl spreekt mij aan, het boek is een echte pageturner. De auteur weet goed te doseren: voldoende achtergrondinformatie zonder dat het te veel wordt. De plot zit goed in elkaar - er valt bij wijze van spreken geen mus van een tak zonder dat dit verdere betekenis heeft - en de plotwendingen zijn soms heel verrassend.
Beoordeling: 8,8

Cecile1967:
Pengelley heeft kennis van zaken, het komt bij mij in ieder geval overtuigend over. De tweede helft van het boek is spannender dan de eerste. Dit boek heeft iets specifieks: het verdrag van 1935, de rol van Lawrence of Arabia, Winston Churchill, maken de lezer duidelijk dat er meer gaande is dan wij als burgers weten. Het is een vlot leesbaar verhaal.
Beoordeling: 7,5

Suzan van de Vendel:
Veel details en beschrijvingen. Een moeilijk boek, sommige onderwerpen zijn erg langdradig. Het viel mij tegen. De beschrijving van de tocht door de ondergrondse gangen vond ik het mooist, het minst vond ik de politieke uitleg. Als ik weer verder ging lezen moest ik steeds weer iets teruglezen om het te begrijpen.
Beoordeling: 6,2

LEESCLUB RAPPORT 'Ryder'

Spanning 7,8
Plot 8,1
Leesplezier 7,5
Schrijfstijl 7,9
Originaliteit 8,3
Psychologie 7,9
GEMIDDELDE PUNTENWAARDERING 7,9

Lees het uitgebreide verslag en de leesclubdiscussies op de Hebban Thriller Leesclub Page.



Over de auteur

Cees van Rhienen

331 volgers
878 boeken
0 favorieten


Reacties op: De Hebban Thriller Leesclub over 'Ryder'

 

Gerelateerd

Over

Nick Pengelley

Nick Pengelley

Nick Pengelley (1961) is een auteur van politiek georiënteerde thrille...