De Hebban Zomerdag top 3: anders kijken naar de bekende wereld
#1 Ginny Moon heeft gelijk van Benjamin Ludwig
Ginny Moon is een bijzondere hoofdpersoon, anders dan anderen, met een eigen manier van naar de wereld kijken. En ze heeft een plan, een groot geheim plan. Ondanks dat ze eindelijk op haar plek is bij een gezin waar ze voor altijd mag blijven, wil ze terug naar het verleden, want daar is iets gebeurd, iets wat alleen zij weet en niets gaat haar ervan weerhouden om dat recht te zetten.
Hoofdpersonen met autisme komen vaker voor in allerlei genres (van literatuur en thrillers, tot fantasy en feelgood). Door een andere blik op de wereld, geven ze de lezer inzicht en ook een andere kijk op wat de meeste mensen als normaal beschouwen. Ludwig ontdekte door de zorg voor zijn eigen autistische pleegkind dat mensen met autisme vaak verkeerd begrepen worden, niet omdat ze niet goed communiceren, maar omdat de spreker en de luisteraar naar verschillende signalen kijken. Als voorbeeld geeft hij aan dat een autistisch persoon die zijn hand op zijn buik heeft mogelijk aangeeft dat hij honger heeft, terwijl het op anderen over zou kunnen komen als een uiting van pijn.
Ginny Moon heeft gelijk geeft een interessante, andere kijk op de wereld.
#2 Nazomer van Esther Verhoef
De Volkskrant voorspelt dat dit boek een zomerbestseller wordt. En aangezien het boek al voor de tweede keer in vier dagen in deze rubriek voorkomt, lijkt dat geen gekke verwachting. Verhoef levert met Nazomer haar tweede roman af (na Tegenlicht uit 2012), waarin ze heden en verleden en verschillende sociale milieus mengt.
Naar de modewereld - die een grote rol speelt in het boek - heeft Verhoef uitgebreid research gedaan. Voor de andere verhaallijn kon ze uit haar herinnering putten. Daarover zei ze in een interview:
De buurt waarin de jonge Claudia opgroeit is bijna een op een de volksbuurt waar mijn opa’s en oma’s woonden in de jaren zeventig en tachtig. Ik heb veel families gekend zoals die van Claudia en een en ander uit mijn geheugen kunnen optekenen. De saamhorigheid was groot toen, familie was alles. Ik koester de herinnering aan de zaterdagavonden waarop we gezamenlijk aten, erwtensoep, chinees of worstenbroodjes.
#3 Wat jij niet ziet van Sarah Pinborough
Ook Wat jij niet ziet staat al voor de tweede keer in Zomerdag. Het is een vertaling van Behind her eyes, het boek waar een enorme 'bidding war' over uitgevochten is.
Het verhaal gaat over Louise, die eerst de man en daarna de vrouw uit een - van de buitenkant - perfect huwelijk tegenkomt. Van de buitenkant, want ze ontmoet de man in een bar en ze kussen elkaar... En ze raakt bevriend met de vrouw, die bang voor de man blijkt te zijn. En de man is ook nog Louise's nieuwe baas. Inderdaad: prima ingredienten voor een thriller. Eentje die ook nog verfilmd gaat worden, waarschijnlijk.
Hier vind je alle eerdere afleveringen, inclusief die van vorig jaar.
De top 3 wordt samengesteld op basis van unieke pageviews van de vorige dag.