De Hebban Zomerdag top 3: een lach en een traan
#1 Schemerzone van Hilde Vandermeeren
Schrijfster Hilde Vandermeeren voelt zich comfortabel op de eerste plek van de Hebban Zomerdag Top 3. De Vlaamse studeerde psychologie omdat het raadsel 'mens' haar intrigeert. In een column voor Hebban schrijft ze: 'Ik doe niets liever dan de wereld te observeren door een bril vol vraagtekens: waarom staan die man en die vrouw op straat met hun rug naar elkaar toe? Waarom wordt er aan tafel niets gezegd? Waarom vraagt iemand zoveel aandacht? Het zijn vragen waarop ik soms een antwoord vind en soms ook niet. Die nieuwsgierigheid naar hoe mensen in elkaar zitten heeft ervoor gezorgd dat ik psychologie ging studeren. Relaties in gezinnen en in groepen werden door verschillende theorieën verklaard en geestelijke problemen kregen een label.'
#2 Helemaal het einde van Lisette Jonkman
Nieuw in de lijst is feelgoodschrijfster Lisette Jonkman, met haar laatstverschenen roman Helemaal het einde. Maar de schrijfster verkent ook graag andere genres. Zo won ze in 2016 de eerste prijs bij de Harland Award Verhalenwedstrijd en de Paul Harland Debuutprijs. In haar verhaal De vier stadia van verval verkende ze de segmenten van horror. 'Dit verhaal kwam voort uit een hele rare mailwisseling waar ik ergens aan het einde in geCCd werd. Ik moest de hele tot een ruzie escalerende conversatie terugscrollen om er achter te komen wat er aan de hand was. ’s Nachts heb ik daar over gedroomd, maar toen was het heel eng. Mijn vriend heeft me toen aangeraden het op te schrijven,' verklaarde ze in een interview met Hebban. Gelukkig is haar nieuwe roman weer grappig en ontroerend zoals de lezer van Jonkman gewend is.
#3 Zijn bloedige plan van Graeme Macrae Burnet
De shortlist van de Man Booker Prize 2016 bevatte ook een spannende roman: Zijn bloedige plan van de Schotse schrijver Graeme Macrae Burnet. In Nederland werd de roman bekroond als VN Thriller van het Jaar 2017. Macrae Burnet is overweldigd door alle aandacht in andere landen, extra bijzonder omdat het verhaal over een Schotse gemeenschap in 1869 gaat. ‘Het is bijzonder dat elke gemeenschap zich er op een andere manier in herkent. Zo sprak ik in Australië over de Aboriginals in relatie tot de koloniebewoners en in Estland over een vissersgemeenschap die toestemming moest vragen om met hun boten uit te varen. Indirect zijn er zoveel overeenkomsten met het persoonlijk referentiekader van mensen dat ze op hun eigen manier details uit het verhaal halen. De relatie tussen het boek en de lezer ontstaat en voor mij als schrijver is dat mooi om te zien,’ zei hij in een interview met Hebban.
Hier vind je alle eerdere afleveringen, inclusief die van vorig jaar.
De top 3 wordt samengesteld op basis van unieke pageviews van de vorige dag.