De Zomer Top 25: Wie schreef de Hebban Zomerhit 2016?
#25 De mensen die achterbleven van Martijn Neggers
Zomerhitscore: 16 punten
'Ik zei het al eerder: bij Hebban hebben ze verstand van literatuur!' kopte Martijn Neggers eerder deze zomer op Facebook bij een link naar de Hebban-recensie van zijn romandebuut De mensen die achterbleven. De columnist van onder andere het Brabants Dagblad en Nieuwe Revu zoekt in zijn werk veelal de deprimerende randjes op, wat hem bij het Brabants Dagblad, zo gaat het verhaal, een stortvloed aan lezersklachten opleverde. Ook zijn semi-autobiografische zoektocht in De mensen die achterbleven staat in het teken van teleurstelling. Hebban-recensent Jan Jorna: 'Halverwege krijg je soms het gevoel dat het tragische wel heel erg de overhand krijgt, maar op dat moment grijpt de schrijver met een gepaste levendigheid in waardoor de lezer niet afhaakt. Bovendien zit er in het laatste hoofdstuk een verrassende twist die het verhaal weer in een ander perspectief plaatst. Kortom een zeer aangenaam debuut.'
#24 Narcotica van Emelie Schepp
Zomerhitscore: 19 punten
#23 Scoop! van Iris Houx
Zomerhitscore: 24 punten
2016 kan wel eens het jaar worden van debutante Iris Houx, schreven we ongeveer een maand geleden. Ze was kanshebber bij de eerste Hebban Debuutprijs voor romans, stond op de longlist van de Hebban Awards en is gevraagd voor een quote op het nieuwe boek van Sophie Kinsella. Hoe mooi wil je het hebben? Haar top 25 notering wordt natuurlijk een handje geholpen door de activiteit van de Hebban Leesclub. Met inmiddels 20 vijf sterren- en 29 vier sterren-beoordelingen kun je thuiskomen. Het einde van het succes van debutante Houx is nog niet in zicht. Het eerste vervolg is een optreden tijdens de Boekenparade.
#22 Sluit je ogen van Michael Robotham
Zomerhitscore: 26 punten
#21 Hex van Thomas Olde Heuvelt
Sinds zijn nominatie voor de Crimezone Award en de Crimezone Debuutprijs in 2013 wordt Thomas Olde Heuvelt omringd door good vibes. Hex werd verkocht aan een Amerikaanse uitgeverij, werd bejubeld door niemand minder dan Stephen King en wordt omgevormd tot een televisieserie. Inmiddels tourt de jonge Brabander er lustig op los in de Verenigde Staten en kunnen wij niet anders dan een beetje trots zijn op dit Nederlandse succesverhaal. De Nederlandse editie werd inmiddels voorzien van een nieuwe ontknoping en dito jasje en de PR-machine draait ook hier overuren. Op weg naar de Bestseller 60-hit. En plek 21 in het Hebban Zomerhit Klassement!
Zomerhitscore: 26 punten
#20 Het twijfelexperiment van Carly Wijs
Zomerhitscore: 28 punten
#19 Nemesis van Simon de Waal
Zomerhitscore: 29 punten
Ein-de-lijk weer een grote thriller van Simon de Waal. Na Cop vs. killer en Pentito bleef productiemachine De Waal nonstop draaien, maar ondanks verschillende aankondigingen kwam die stand alone er steeds niet. Met twee Baantjer & De Waals per jaar (inmiddels omgedoopt tot Bureau Raampoort, naar de gelijknamige televisieserie waarvoor De Waal ook nog even snel het scenario schreef), het schrijven van het geschenkboekje voor de eerste Spannende Boeken Weken in juni en de promotietour die daarbij hoort, bleef er natuurlijk weinig tijd over voor het echte schrijfwerk. Toch verraste Simon de Waal zijn fans deze zomer met een spannende explosieve pageturner.
Uit❗️Nemesis van @simondewaal.Dit niveau haalt Baldacci al jaren niet meer hoor!Maar t is als zijn beste. Gefeliciteerd Siem!Ook jouw beste!
— Thomas Acda (@thomasacda)
#18 Halsoverkop van Aline van Wijnen
Zomerhitscore: 29 punten
#17 De levenden en de doden in Winsford van Håkan Nesser
Zomerhitscore: 30 punten
De Zweedse thrillerschrijver Håkan Nesser is dit jaar ‘guest of honor’ tijdens het Nederlands Thrillerfestival. Op zondag 23 oktober wordt hij geïnterviewd en signeert hij tussen 13 en 14 uur zijn nieuwste boek De levenden en de doden in Winsford. Naast Nesser maken nog een kleine twintig thrillerschrijvers hun opwachting op het grootste gratis thrillerfestival van Nederland. De aankondiging afgelopen week liet menig thrillerhart sneller kloppen. Het boek dat al in 2013 in Zweden uitkwam, verschijnt in oktober in een Nederlandse vertaling. In deze eerste stand alone met standplaats Engeland, beschrijft Nesser het verhaal van de mysterieuze Maria, die haar betrekking neemt in een afgelegen cottage in het plaatsje Winsford. Haar enige voornemen is om haar geliefde hond Castor te overleven. Maar Maria draagt al jarenlang vreselijke geheimen met zich mee. Wat gebeurde er dertig jaar geleden in Marokko? Waar is haar echtgenoot? Voor wie rent ze weg?
Lees verder voor de nummers 16 tot en met 10