Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Lezen /

De hele dag doorlezen? Het kan!

door Anouk (Hebban Crew) 55 reacties
Je herkent het vast. Overdag, als je geen tijd hebt, kijk je steeds uit naar de avond als je thuis bent en eindelijk tijd hebt voor jezelf. Dan ga je heerlijk lezen. Maar vervolgens ben je moe, moet er nog wat gedaan worden en dan is even ontspannen tv kijken ook wel heel verleidelijk. Gelukkig brengen wij je goed nieuws; dat kun je omdraaien!

Toegegeven, de hele dag door lezen moet je wel even inbouwen in je dagelijkse routine. Dat is niet voor iedereen even makkelijk, want het voelt vaak alsof we nog geen minuut over hebben in de dag. Maar je weet ook hoe goed het is voor je gezondheid om boeken te lezen. Het verbetert je concentratie en taalkennis. Je wordt er socialer en empathischer van. Het reduceert stress, verbetert de nachtrust en volgens een recent onderzoek van Yale University leef je er bijna twee jaar langer door. Als je het zo bekijkt, kun je gewoon niet anders dan onderstaande adviezen opvolgen:

's Ochtends

Voor de een is het ontzettend makkelijk om 's ochtends uit bed te springen en vol energie aan de dag te beginnen. Voor de ander ... Maar juist dan kun je deze wakker-worden-tip goed gebruiken. Zet een kop koffie of thee en ga rustig zitten. Kies je voor de eettafel of de bank? Het voordeel van thuis lezen is dat je die fantastisch dikke boeken erbij kunt pakken. Die zijn niet prettig onderweg en je wilt ze natuurlijk ook niet beschadigen. Op tafel of op de leuning liggen ze perfect.

Lees tien minuten, een kwartiertje of een half uur: het hangt er vanaf hoeveel tijd jij 's ochtends nodig hebt voor je ochtendroutine. Wil je jezelf stimuleren deze gewoonte aan te leren, maar ben je bang dat voornemen te vergeten? Leg het boek de avond ervoor vast klaar. Met die koffie in je hand en je oog op het boek ben je zó om.

Ja, maar...

Ben je iemand die 's ochtends altijd het nieuws kijkt, en wil je dat niet opgeven? Zoek op je telefoon een nieuwszender en luister ernaar onder de douche of tijdens het aankleden en tandenpoetsen. Lekker wakker worden én op de hoogte van de laatste berichten.

Boeken om wakker mee te worden

Onderweg met het OV

Reistijd is verloren tijd? Niet voor OV-reizigers! Juist als je op weg bent van en naar huis kun je leestijd inbouwen. Je stopt een boek in je tas en kunt er volledig in verdwijnen tot je op je bestemming bent. Er is wel wat planning voor nodig, tenzij je een ereader hebt. Neem wat dunnere boeken mee (voor het gewicht), die korte hoofdstukken hebben. Zo kun je het snel dichtslaan als je halte wordt omgeroepen zonder de draad van het verhaal kwijt te raken. Zorg er ook voor dat je niet net op je laatste 10 bladzijden van huis gaat, anders heb je het te vroeg uit. 

Ja, maar...

Vind je het moeilijk jezelf af te sluiten voor het rumoer en de drukte om je heen? Dat kan even wennen zijn. Hoe meer je leest in een drukke ruimte, hoe makkelijker het wordt. Maar je kunt jezelf ook een handje helpen. Ga bijvoorbeeld in een stiltecoupé zitten in de trein. Of neem oordopjes of een koptelefoon mee. Die kunnen het geluid dempen, maar ook kun je een luisterboek aanzetten. 

Boeken voor in het OV

Onderweg met de auto

Kon je er maar een boek bij pakken als je in die file staat ... Dankzij de geweldige uitvinding van het luisterboek kun je dat wel degelijk! Er zijn verschillende abonnementen beschikbaar waardoor je de allernieuwste boeken gewoon in de auto kunt beluisteren. Ga verder met het boek dat je thuis hebt liggen, of pak er een geheel ander boek bij. Omdat je het een luistert in de auto en het ander thuis leest, hebben de meeste mensen er geen moeite mee de twee van elkaar te onderscheiden. Hoewel het misschien wel slim is er niet twee thrillers voor te gebruiken met eenzelfde soort plot...

Ja, maar...

Raak je snel afgeleid in de auto, omdat je ook nog weleens op moet letten op wat die persoon voor je aan het doen is? Ook daar is een oplossing voor. Kies voor een luisterboek waarbij het niet zo belangrijk is als je even vijf minuten mist. Bijvoorbeeld een boek dat je al kent. Wil je iets graag herlezen, maar heb je er de tijd niet voor omdat je nog zoveel nieuwe boeken hebt? Zoek het op als luisterboek!

Boeken voor in de auto

's Avonds

Je komt thuis en wordt meegesleept door de alledaagse dingen die moeten gebeuren. Koken, opruimen, de hond uitlaten en de kinderen naar bed. Toch is het lezen van een boek de ideale manier om te ontspannen voor het slapen gaan. 's Avonds lezen kun je dan ook het meest effectief inbouwen in je bedritueel. Ga je bijvoorbeeld altijd om 11 uur slapen? Zet dan om 10 uur de tv uit en pak je boek erbij. Dim de lichten alvast iets of steek een gezellig kaarsje aan. Zet een rustig muziekje op en verlies jezelf in het boek. Als het bedtijd is maak jij je helemaal ontspannen klaar voor de nacht.

Ja, maar...

Lees je eigenlijk het liefst in bed? Neem dan je boek een stapje verder mee en lees nog lekker eventjes door. Dan heb je het ook meteen weer bij de hand voor je ochtendritueel. Of ben je iemand die juist niet in bed moet lezen omdat je dan maar doorgaat en doorgaat? Laat je boek achter op de bank of de eettafel voor de volgende ochtend. Je kunt altijd een verhalenbundel of columns op je nachtkastje leggen voor in bed. Die lees je makkelijk in enkele bladzijden uit. 

Boeken om over te dromen

Mini-tips

Natuurlijk geven we ook nog een stapeltje mini-tips mee, voor de die-hards die het lezen echt niet kunnen laten:

Lezen in de lunchpauze

Op sommige plekken luncht iedereen samen, maar dat is niet altijd het geval. Zit jij tijdens de lunch vooral door je telefoon te scrollen? Pak je boek erbij! Misschien inspireer je daarmee ook nog collega's. Je zult in elk geval degene zijn naar wie ze toe komen als ze boekenadvies nodig hebben.

Lezen onder werktijd

Neem een baan waarbij je mag lezen als werk. Nee, niet als boekhandelaar of bij Hebban; wij zouden willen dat we er de tijd voor hadden. Maar wordt docent Nederlands of Engels, en stel voor elke klas een leeskwartier in. Goed voor de kinderen? Goed voor jou! Ook kun je zo'n felbegeerde baan proberen te vinden als boekenredacteur, waarbij je de auteur begeleidt van manuscript tot boek. Je leest dan wel vaak hetzelfde boek een aantal keer, maar lezen is lezen!

Lees voor aan kinderen

Er komen bizar veel leuke kinderboeken uit, vol met fantasie en dolle avonturen. Stiekem (of soms gewoon in het openbaar) vinden veel volwassenen het lezen van kinderboeken bijzonder leuk. Lees ze voor aan kinderen en kleinkinderen, en deel in het plezier. Heb je geen kinderen? Lees dan voor aan die van de buren of doe vrijwilligerswerk waarbij je voor kunt lezen.

Doe mee aan een leesclub

Als je bij een leesclub gaat, heb je een stok achter de deur om ook daadwerkelijk te gaan lezen. Je wilt immers mee kunnen praten met je vrienden. Dat kan ergens in de buurt, in je eigen vriendenkring of online hier op Hebban. Niet alleen organiseren we leesclubs, je kunt ook een kijkje nemen in het Samenleescafé.


Wat is jouw gouden tip om dagelijks meer te lezen?



Over de auteur

Anouk (Hebban Crew)

287 volgers
1659 boeken
34 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De hele dag doorlezen? Het kan!

 

fun