De intrigerende en gesloten universiteitswereld van 'Moord in de Rue Dumas'
De Canadese Mary Lou Longworth (1967) woont sinds 1997 in Aix-en-Province. Ze publiceert over haar stad en de wijde omgeving voor Amerikaanse en Britse kranten en tijdschriften. Daarnaast doceert ze creatief schrijven aan de Parijse vestiging van de New York University. Haar succesvolle 'Provençaalse mysteries'-reeks kent inmiddels al tien delen, waarvan de eerste twee nu naar het Nederlands zijn vertaald.
'Agatha Christie meets Simenon meets Donna Leon' – Zeno Contemporary
Nadat we kennismaakten met onderzoeksrechter Antoine Verlaque en zijn vriendin, de docente rechtsgeschiedenis Marine Bonnet, in Dood op kasteel Brémont is het nu de beurt aan Moord in de Rue Dumas. De eerste drie avonturen van het duo zijn in september 2021 opgenomen voor Britbox, de streamingdienst van de BBC en ITV, en zullen in 2022 op tv te zien zijn.
Moord in de Rue Dumas
Mary Lou Longworth
Professor Moutte, decaan van de faculteit Theologie aan de universiteit van Aix-en-Provence, wordt vermoord teruggevonden in zijn kantoor. Hij had net aangekondigd nog niet met pensioen te zullen gaan, en vooral voor drie collega’s die uit waren op zijn prestigieuze baan, was dat geen goed nieuws. Twee dagen later komt de secretaresse van de professor om bij een ongeval. Toeval of moord?
Geholpen door zijn vriendin, de elegante docente rechtsgeschiedenis Marine Bonnet, keert de eigenzinnige onderzoeksrechter Antoine Verlaque de intrigerende en gesloten universiteitswereld van Aix ondersteboven, om de moordenaar te vinden voor het te laat is.
Leesfragment
Heb je Dood op kasteel Brémont gelezen en smaakte dat naar meer, of is dit het moment om in te springen en de 'Provençaalse mysteries' aan je boekenplank toe te voegen? Hieronder vind je alvast een sneak preview van Moord in de Rue Dumas, vertaald door Hans E. van Riemsdijk en Marijke Gheeraert.
'"Provençaalse mysteries" is typisch zo’n serie om ouderwets verslingerd aan te raken!' – Library Journal
Achter het boek
Longworth vertelt in een essay dat ze schreef voor Criminal Elements Magazine, en dat op haar website te lezen is, dat je in twintig minuten door het Franse dorp kunt lopen waar ze woont. 'You can't be in a hurry or have enemies, because you'll run into them,' vertelt ze. Iedereen kent elkaar en dat is handig voor een detective die een moord moet oplossen, al kan het hem ook op het verkeerde been zetten als een goedbedoelende buur denkt iets gezien te hebben.
'There is real attraction in setting a mysterie series in a village, town or small city, especially a quaint one: the small size means that everyone is in everyone else's business.'
Deze setting zorgt er ook voor dat je personages terug kunt laten komen in nieuwe verhalen, zodat de auteur hen kan ontwikkelen en verhaallijnen in elkaar kan laten overlopen. 'It adds richness and it's comforting for the reader, like meeting up with old friends,' zegt Longworth. Zo heeft ze een voorkeur voor haar excentrieke nevenpersonage Philomène Joubert, een oudere dame die houdt van roddelen en in hetzelfde koor zingt als de moeder van onderzoeksrechter Antoine Verlaque.
'Having the detective walk across a small city, to and from appointments, gives the writer a chance to describe what they see, and the reader some moments of vivid armchair travel. [...] I enjoy the contrast, too: a crime that occurs in a beautiful setting is surprising, sometimes shocking, and entirely believable.'
Winactie
Lees je graag cosy crime, hou je van Frankrijk en past deze moord helemaal in jouw straatje? Als je na het lezen van de sneak preview zeker weet dat je Moord in de Rue Dumas wilt toevoegen aan je leesplank, hebben we goed nieuws voor je: Hebban mag in samenwerking met uitgeverij Manteau vijf exemplaren weggeven. Kijk snel hoe je mee kunt doen: