De meest veelbelovende boekverfilmingen van dit moment
Out stealing horses (Paarden stelen - Per Petterson)
Per Petterson is een veelgelezen Noorse schrijver, die in 2003 doorbrak met zijn roman Paarden stelen. In Noorwegen werd het prijswinnende boek dan ook verkozen tot Beste boek van het jaar. Nu is het verhaal dus ook verfilmd en je kunt er al meteen van genieten: de film Out Stealing Horses draait in verschillende filmhuizen in Nederland.
Het verhaal gaat over de 67-jarige Trond Sander (gespeeld door Stellan Skarsgård). Na de dood van zijn vrouw trekt hij zich terug in een klein dorpje in het oosten van Noorwegen. Als een buurman een oude kennis blijkt, komen bij Trond ineens allerlei jeugdherinneringen naar boven. Herinneringen aan soms mooie, maar soms ook hele moeilijke tijden... Regisseur Hans Petter Moland neemt je mee door de adembenemende landschappen tussen Noorwegen en Zweden.
Emma (Jane Austen)
De romans van de achttiende-eeuwse Engelse schrijfster Jane Austen zien we wel vaker op het grote scherm terug. In de jaren 40 was Pride & Prejudice al aan de beurt en sindsdien zijn er zowel films en tv-series van al haar boeken verschenen, zelfs van het onaffe werk Sanditon - vanaf 29 januari te bekijken op BBC First. Vanaf 27 februari is het echter tijd voor iets nieuws: dan verschijnt een nieuwe Emma-verfilming die net wat anders is dan anders. Met een acteur als Bill Nighy in de rol van Mr. Woodhouse kun je bijna niet anders verwachten. Bekijk de trailer voor deze humoristische versie van Austens roman, die - met de rebelse headstrong Emma (door Anya Taylor-Joy) in de hoofdrol - misschien ook wel haar meest humoristische is van alle.
Muidhond (Inge Schilperoord)
De debuutroman Muidhond van Inge Schilperoord verscheen in 2015 en werd zeer goed ontvangen. Het boek won de Bronzen Uil 2015 en stond op de shortlist van verschillende literatuurprijzen, waaronder de ECI Literatuurprijs en de Libris Literatuur prijs. Het werd verfilmd door de Vlaamse cineaste Patrice Toye. Afgelopen najaar was de film al in België te zien en nu zal deze eind januari ook op het International Film Festival Rotterdam in Nederland in première gaan. Daarna is de film in verschillende filmhuizen te zien.
Muidhond gaat over de 23-jarige Jonathan, een pedofiele man die bij gebrek aan bewijs is vrijgesproken van tbs en weer bij zijn eenzame moeder intrekt, met het voornemen een ander, beter mens te worden. Maar zijn pogingen worden ondermijnd door een tienjarig buurmeisje, dat vastbesloten is vriendschap met hem te sluiten.
The Stranger (De vreemde - Harlan Coben)
Ook thuis kun je straks onderuitzakken (of wellicht juist op het puntje van je stoel zitten) om een verfilming te bekijken. Vanaf 30 januari is de bewerking van Harlan Cobens thriller De vreemde te zien op Netflix. Richard Armitage speelt de rol van Adam, die door een vreemde wordt aangesproken en hem een schokkende onthulling doet over zijn vrouw. Meer vertellen we hier uiteraard niet, maar mocht de serie je bevallen: Netflix sloot een deal met de thrillerauteur en zal nog veel meer van zijn boeken naar het scherm brengen.
To all the boys 2. PS I still love you (Jenny Han)
Vanaf 12 februari, precies op tijd voor Valentijnsdag, kun je genieten van de verfilming van deel 2 in Jenny Han's To All The Boys I've Loved Before-trilogie. Het eerste gelijknamige deel was een groot succes op Netflix, en dus besloot de streamingdienst tot het vervolg. Daarin blijkt dat de relatie tussen Lara (Lana Condor) en Peter (gespeeld door Noah Centineo) niet zo rooskleurig is als gedacht. Op het moment dat Lara probeert te dealen met de aandacht die haar populaire vriendje krijgt, neemt één van de jongens die ze in deel 1 een brief stuurde contact met haar op. Lekker zwijmelen dus, en daarna uitkijken naar deel 3: daarvan zijn de opnames ook al begonnen.
All the bright places (Waar het licht is - Jennifer Niven)
De verfilming van de YA-roman Waar het licht is van Jennifer Niven werd al eerder aangekondigd en nu is het dan echt zover: vanaf 28 februari staat de film All the bright places op Netflix. Het blijft nog even spannend, want een trailer is nog niet onthuld.
Waar het licht is gaat over de twee hoofdpersonages Finch en Violet. Allebei worstelen zij met depressieve gevoelens en met de gedachte aan zelfmoord. Als zij samen aan de slag moeten voor een schoolproject ontstaat een vriendschap die hen een ander perspectief biedt op het leven en die hen beiden misschien kan helpen. De rol van Violet wordt gespeeld door de jonge actrice Elle Fanning. Naar verluid had Niven dit meisje in gedachten toen ze haar boek schreef en dus lijkt de rol haar wel letterlijk op het lijf geschreven.
The Woman in the Window (De vrouw in het raam - A.J. Finn)
Nog een debuut heeft de weg naar het witte doek gevonden. De Amerikaanse auteur A.J. Finn vond de inspiratie voor zijn thriler De vrouw in het raam in de 'film noirs' van Alfred Hitchcock, met als grootste bron de speelfilm Rear Window. We kondigden deze boekverfilming al eerder aan: de film zou in het najaar van 2019 in première gaan, maar werd uitgesteld nadat het testpubliek niet enthousiast was over een deel van de film. De film zou nu in mei van dit jaar te zien moeten zijn in de bioscopen en dan kun je acteurs als Amy Adams, Julianne Moore en Gary Oldman bewonderen in hun rollen.
Het verhaal draait om Anna Fox, die alleen woont en haar huis in New York bijna nooit verlaat. Ze vermaakt zich onder andere door het bespioneren van haar buren. Maar op een nacht ziet Anna uit haar raam iets wat ze beter niet had kunnen zien. De twijfel slaat meteen toe: heeft ze het wel goed gezien? Wat is waarheid? Wat is verzonnen?