De meestgelezen boeken van de Hebban Reading Challenge 2019
- De zeven zussen van Lucinda Riley - 796 keer gelezen
- De zeven zussen - Maan van Lucinda Riley - 738 keer gelezen
- De zeven zussen - Storm van Lucinda Riley - 666 keer gelezen
- Horen, zien, zwijgen van J.D. Barker - 607 keer gelezen
- Kom je spelen? van M.J. Arlidge - 607 keer gelezen
- De zeven zussen - Schaduw van Lucinda Riley - 584 keer gelezen
- Oktober van Søren Sveistrup - 558 keer gelezen
- De zeven zussen - Parel van Lucinda Riley - 553 keer gelezen
- Façade van Esther Verhoef - 514 keer gelezen
- De stille patiënt van Alex Michaelides - 484 keer gelezen
Bekijk de Top 100 meestgelezen boeken
Waar is de literatuur?
Daarmee is de helft van de top tien gevuld met het feelgoodgenre (wel enkel met boeken van dezelfde auteur, Lucinda Riley) en de andere helft met thrillers. De eerste literaire roman staat op de dertiende plek en is Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer, een boek dat stevig in de armen is gesloten door de Hebbanlezer. Het boek lijkt definitief nergens in de prijzen te vallen, maar is op Hebban absoluut populair.
De vijf meestgelezen literaire titels voor de Hebban Reading Challenge zijn:
- Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer
- Moord op de moestuin van Nicolien Mizee
- 't Hooge Nest van Roxane van Iperen (literaire non-fictie officieel)
- Wees onzichtbaar van Murat Isik
- Rinkeldekink van Martine Bijl (ook literaire non-fictie)
Meer feitjes over de Hebban Reading Challenge 2019
Roman met thrillertitel
Het laagst beoordeelde boek in de top twintig van de meestgelezen boeken voor de Hebban Reading Challenge is Moord in de moestuin van Nicolien Mizee. Met een gemiddelde beoordeling van drie sterren is de Hebbanlezer niet zo onder de indruk van dit boek. Klaarblijkelijk (en veelgehoord) heeft de titel van deze literaire roman de aandacht van de thrillerlezer weten te vangen, maar de inhoud kon deze genrelezer maar weinig bekoren.
De leesclubs van Hebban
Leesclubs vormen het meest populaire onderdeel van Hebban. Een boek wordt aan vijftien mensen cadeau gegeven, maar een veelvoud ervan leest uiteindelijk, door al die aandacht, het in het oog springende boek. De bijenhouder van Aleppo van Christy Lefteri maakte indruk in de leesclubdiscussie en dat was voor 287 mensen aanleiding het boek voor de Challenge op te pakken. Voor de thriller DNA van Yrsa Sigurdardottir was de leesclub goed voor 261 challengelezers.
Klein, maar fijn
Een altijd dankbaar object voor de Hebban Reading Challenge is het geschenkboekje. Van de Boekenweek, de Spannende Boekenweken of een andere thematoestand. Het zijn behapbare novellen van zo'n 100 bladzijden die je én gratis krijgt én vlot uit hebt. Je bent zo weer een vinkje verder in je Challenge. Zo is Jas van belofte van Jan Siebelink 351 keer gelezen voor de Hebban Reading Challenge 2019 en Dolly Dolores Poppedijn van Thomas Olde Heuvelt 347 keer. Het essay van de Boekenweek 2019, Mijn moeders strijd van Murat Isik, werd 233 keer gelezen.
Waargebeurd
Een opvallend genre waarvan een handvol titels in de honderd meestgelezen boeken voor de Hebban Reading Challenge 2019 is gelezen is het waargebeurde genre en de (auto)biografieën. Naast het al genoemde Rinkeldekink is het vreselijke verhaal over Anne Faber een van de meest gelezen boeken. Anne's oom schreef het hele verhaal rond haar vermissing op en haar vader schreef een voorwoord. Andere veelgelezen levensverhalen zijn Mijn ware verhaal van Karin Bloemen en Mijn verhaal van Michelle Obama.
Cadeaus van Hebban
Een andere bron van leesvoer voor de Hebban Reading Challenge 2019 was duidelijk de Adventskalender. Zo zien we Van Chanel naar flanel van Marijke Vos met 253 vinkjes voor de Challenge van dit jaar en is Insomnia van Jilliane Hoffman 218 keer aangekruist.
2019 - een goed thrillerjaar?
In de Top 100 meestgelezen boeken van vorig jaar vinden we een soortgelijk beeld terug. Veel thrillers en feelgoodromans, hier en daar een geschenkje en een literaire roman. Dit jaar staan er enorm veel thrillers in de Top 100 meestgelezen boeken. Was 2019 een goed thrillerjaar?